Dezbaterea privind autoexcluderea jucătorilor patologici se redeschide în Canada, unde corporația de loterie din Columbia Britanică introduce un proces de reintegrare – printr-un curs online – pentru cei care aleg să revină la joc.

Tema autoexcluderii jucătorilor cu risc de jocuri de noroc problematice sau patologice este acum dominată în cele patru colțuri ale planetei: din Belgia până în Filipine, din Olanda până în Danemarca.

Sunt țări care așteaptă adoptarea unui registru de excludere și auto-excludere a subiecților aflați în risc și a unei prevederi de reglementare care să permită operatorilor să elimine jucătorii care prezintă semne clare de dependență, chiar și la nivel regional.

Un nou pas revoluționar este făcut de Canada, unde corporația de loterie din Columbia Britanică (BCLC) - o companie canadiană care oferă o gamă largă de produse de jocuri de noroc, inclusiv bilete de loterie, cazinouri și jocuri online legale - confirmând două modificări-cheie ale auto-excluderii voluntare (VSE), cu scopul de a spori sprijinul pentru jucători.

„Plan de joc”

Numele a fost schimbat în Game Break, pentru a face marca mai accesibilă potențialilor participanți.

În al doilea rând, există un proces activ de reintegrare pentru persoanele care aleg să se întoarcă la jocurile de noroc, permițând un sprijin mai bun pentru cei care consideră că reluarea jocurilor de noroc este potrivită pentru ei.

În acest sens, Ryan McCarthy, director BCLC, explică: „Vrem ca jucătorii să joace în limitele lor de timp și de bani și vrem ca ei să se simtă împuterniciți să ia o pauză, dacă asta este ceea ce au nevoie. 

Am conceput programul Game Break pentru a reduce barierele și a destigmatiza auto-excluderea, incluzând în același timp un proces de reintegrare pentru a ajuta participanții să-și înțeleagă mai bine propriile comportamente de joc, dacă doresc să se întoarcă la joc”.

Jucătorii pot alege să se înscrie la Game Break timp de șase luni, un an, doi sau trei ani. Odată încheiată perioada de pauză de joc, cei care aleg să se întoarcă la joc trebuie să urmeze un curs online numit „Plan de joc”, care le permite să constate dacă sunt într-adevăr „capabili să joace”, fără consecințe negative pentru sănătatea lor.