Statul austriac s-a plasat puternic împotriva jocurilor de noroc ilegale: anul trecut, numeroase companii au fost verificate pentru a vedea dacă respectă reglementările în vigoare. În Austria, piața este dominată puternic de producătorul autohton Novomatic.

Legile au fost nesocotite de 37 de companii din Austria Superioară, motiv pentru care Poliția Financiară a confiscat 55 de dispozitive folosite ilegal. Au fost aplicate şi amenzi de 1,1 milioane, a declarat Stefan Trittner, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Finanţe.

Cu un an înainte fuseseră confiscate 59 de aparate, iar în 2021, autoritățile au scos din circulație 338 de dispozitive. Cifrele confirmă un trend pozitiv, în condițiile în care Austria Superioară a fost de mult timp un bastion al jocurilor de noroc ilegale.

În Austria Superioară, trei licențiați pot opera un total de 1.176 de mașini în așa-numitul „joc mic”. Acestea trebuie neapărat conectate la centrul de date federal.

Realocarea licențelor la jumătatea anului 2023 nu a avut loc din cauza unei contestații a unui operator exclus. În acest caz, se așteaptă încă o decizie în această privință din partea Curții Administrative de Stat din Austria Superioară. Autorizațiile anterioare rămân valabile până la decizia instanței.

Ministrul de Finanțe, Magnus Brunner, va prezenta marți bilanțul pentru 2023 al Poliției financiare, incluzând aici și sectorul jocurilor de noroc ilegale. În 2022, 384 de dispozitive au fost confiscate în toată Austria, tendința îndreptându-se către aparatele mobile de jocuri integrate în carcase metalice (așa-numitele serviete).

„Nu există protecție pentru jucători când vine vorba de jocurile de noroc ilegale, iar acest lucru poate distruge mijloacele financiare de existență. Operatorii ilegali de jocuri de noroc realizează profituri mari în detrimentul dependenților de jocuri de noroc. Fiecare dispozitiv ilegal retras din circulație reprezintă o contribuție importantă la lupta împotriva jocurilor de noroc ilegale”, subliniază ministrul Finanțelor.