Comisia pentru reglementarea jocurilor de noroc și a loteriilor din Ucraina a lansat un apel către instituțiile de presă privind publicitatea la jocurile de noroc.

Pe baza monitorizărilor făcute în mass-media, Comisia a constatat că există o creștere a numărului de cazuri de publicitate de către organizatorii de jocuri fără licență din Ucraina, inclusiv cele care pot fi de origine rusă. Totul în contextul războiul început de Rusia în Ucraina pe 24 februarie 2022.

Prin aceste acțiuni, mass-media care distribuie astfel de publicitate „prejudiciază dezvoltarea pieței legale a jocurilor de noroc”, contribuie la subminarea economiei Ucrainei și, de asemenea, devin complice la infracțiunea prevăzută de art. 203-2 din Codul civil.

Autoritatea de reglementare îndeamnă la respectarea cu strictețe a legislației din Ucraina.

727 de site-uri oferă activități de jocuri de noroc

În conformitate cu partea 7 a art. 24 din Legea Ucrainei „Cu privire la reglementarea de stat a activităților legate de organizarea și desfășurarea jocurilor de noroc” este interzisă distribuirea, acordarea accesului, oferirea de descărcare sau distribuirea în alt mod în site-uri web, aplicații mobile și/sau alte echipamente de jocuri de noroc în Ucraina pentru participare la jocurile de noroc, dacă astfel de site-uri web, aplicații mobile și/sau alte echipamente de joc oferă acces la servere sau baze de date ale persoanelor care nu sunt organizatori de jocuri de noroc în conformitate cu prezenta lege.

Până în prezent, Comisia a identificat 1.895 de resurse web de jocuri de noroc ilegale, prin activitatea sa de monitorizare. În vederea actualizării informațiilor privind funcționarea site-urilor web ilegale, Comisia a efectuat lucrări de cercetare și analiză, în urma cărora, începând cu data de 17 aprilie 2023, s-a stabilit că se desfășoară activitățile de organizare și desfășurare a jocurilor de noroc pe doar 727 de site-uri web din gama completă a celor identificate anterior, în timp ce altele s-au relocat sau au blocat accesul la jocurile de noroc.

Și Republica Moldova se confruntă cu problema jocurilor ilegale, după ce a fost interzisă publicitatea pentru operatorii autorizați, fapt care ajută Rusia.