În țările dezvoltate, piața jocurilor de noroc înseamnă, printre altele, asigurarea unei forme de protecție pentru jucători. Pentru că a eșuat în a asigura protecția unui jucător, compania Petfre (Gibraltar) Ltd a fost amendată cu suma de 2,9 milioane de lire sterline de către Comisia pentru Jocuri de Noroc. În România, ONJN nu se poate făli cu nicio amendă de acest nivel, pentru culpe asemănătoare.
Singura amendă aplicată de ONJN a fost cea de 30.000.000 de euro, sancțiune încasată ca urmare a faptului că nu avea licență de a funcționa într-un anumit interval de timp.
Petfre (Gibraltar) Limited va plăti amenda pentru eșecul privind responsabilitate socială și combaterea spălării banilor. Operatorul - care administrează brandurile betfred.com și oddsking.com - va primi și o notificare oficială, ca urmare a problemelor create de companii.
Leanne Oxley, directorul de aplicare și informații al Comisiei de Jocuri de Noroc, a declarat sancțiunea: „Este încă un exemplu al modului în care acționăm pentru a investiga și a sancționa eșecurile alarmante. Ne așteptăm ca în această afacere de jocuri, toți ceilalți licențiați să examineze acest caz și să urmărească îndeaproape toate situații, pentru a vedea dacă trebuie să facă îmbunătățiri suplimentare și pentru a demonstra conformitatea cu ofertele lor. Dacă standardele nu se îmbunătățesc, va urma o aplicare mai strictă a legii”.
Carențe privind responsabilitatea socială:
@ Nu existau controale în vigoare pentru a preveni niveluri mari de cheltuieli făcute de către clienții noi. Unui client i s-a permis să piardă 70.000 lire sterline într-o perioadă de 10 ore, în doar o zi după deschiderea unui cont.
@ Setarea unei interacțiuni mai sigure cu jocul declanșează o interacțiune prea mare cu jocul și cheltuielile clienților cresc considerabil; acesta poate fi un indicator al daunelor, revizuirea ulterioară a contului de joc nu a fost efectuată în timp util: un client a interacționat pentru prima dată când a depus (20.700 GBP) și a pierdut 10.200 lire sterline, dar apoi următoarea interacțiune nu a avut loc decât patru luni mai târziu, când clientul a depus 323.715 lire sterline și a pierdut 69.371 lire sterline.
Faliment legat de spălarea banilor:
@ Nu a luat în considerare pe deplin riscurile de spălare a banilor și finanțare a terorismului asociate afacerii sale, în special riscurile asociate cu țara sau zona geografică, clienții, tranzacțiile, produsele și serviciile.
@ Nu a avut politici, proceduri și controale adecvate pentru a gestiona și a atenua riscurile, inclusiv praguri inadecvate, informații insuficiente despre clienți și nicio dovadă de monitorizare continuă.
@ Nu a garantat că politicile, procedurile și controalele sale au fost puse în aplicare în mod eficient, nici nu a urmat orientările emise de Comisie și nu a ținut cont de nicio îndrumstre publicată de Comisie.
@ Neimplementarea pe deplin a măsurilor descrise în reglementările privind spălarea banilor.
@ Operatorul a oferit, de asemenea, instruire inadecvată a angajaților, nu a revizuit tranzacțiile, pentru a se asigura că acestea sunt în concordanță cu cunoștințele despre client și cu profilul de risc al acestora și nu a efectuat suficiente controale împotriva spălării banilor, precum și verificări ale sursei fondurilor.