Autoritatea olandeză pentru jocuri (KSA) a amendat Betent cu suma 3 milioane de euro. Compania a fost amendată pentru încălcarea Legii privind spălarea banilor și finanțarea terorismului (WWFT). Betent oferă jocuri de noroc online în Țările de Jos sub marca Betcity.

Furnizorii de jocuri de noroc trebuie, printre altele, să monitorizeze tranzacțiile clienților lor și să raporteze operațiunile neobișnuite către Unitatea olandeză de informații financiare (UIF).

Pentru a face acest lucru, operatorii trebuie să își efectueze due diligence față în raport cu clienții. De exemplu, trebuie să investigheze cine sunt clienții lor (verificarea identității), ce tranzacții efectuează și care este profilul lor de risc în raport cu riscul de spălare a banilor și finanțare a terorismului.

Această raportare din partea clienților permite unui furnizor de servicii de jocuri de noroc să ia măsuri în timp util sau să intervină pentru a combate spălarea banilor și finanțarea terorismului.

René Jansen, Președintele Consiliului de Administrație al Autorității pentru Jocuri de Noroc, a declarat: „În mai anul trecut, KSA a emis un avertisment larg furnizorilor de licențe că trebuie să-și pună rapid ordine în afacerile AML.

La acea vreme, am indicat că, dacă cercetările ar demonstra că furnizorii nu reușesc să realizeze performanța împotriva spălării banilor, ar fi impuse sancțiuni. Acum, urmărim acest aspect. Acum am ieșit cu adevărat din faza de pornire a pieței și asta înseamnă, de asemenea, că nu mai există scuze pentru unele lucru”.

KSA a revizuit operațiunile față de client efectuate de Betent pentru a determina dacă au fost efectuate în conformitate cu cerințele WWFT. În septembrie 2022, Autoritatea pentru jocuri de noroc a dat instrucțiuni către Betent cu privire la modul în care să desfășoare în mod corespunzător aceste investigații și să raporteze prompt tranzacțiile neobișnuite către UIF.

După această desemnare, KSA a investigat dacă a existat vreo încălcare a termenilor. S-a constatat că, în perioada decembrie 2022 – mai 2023, Betent nu a îndeplinit cerințele pentru o mare parte a verificării clientului evaluat.

De exemplu, în multe cazuri, investigațiile au fost declanșate cu întârziere, după ce deja fuseseră pariate sume mari de bani, iar Betent a fost neglijent în a solicita proveniența surselor de venit de la clienți.

În plus, nu s-au luat întotdeauna măsuri adecvate. În multe cazuri, Betent nu a raportat tranzacțiile neobișnuite către UIF. Pentru aceste fapte identificate, KSA s-a îndreptat către Betent și i-a aplicat acum o amendă de 3 milioane de euro.

Potrivit căutărilor efectuate de Playresponsibly, Betent nu este un operator licențiat pe piața românească a jocurilor de noroc.