În timp ce, în România, măsurile de protecție întârzie, favorizând operatorii și sfidând legea auto-excluderii, alte țări din Europa fac pași importanți pentru salvarea celor cu probleme de dependență.

În Republica Cehă, site-urile de Igaming, cazinouri online, case de pariuri și săli de poker sunt obligate de către Guvern să introducă un buton care să le permită jucătorilor să se suspende de la mesele de joc, în caz de pericol și de sume cheltuite excesiv.

Legea jocurilor de noroc din Republica Cehă nu pare să fi pus în criză colectarea sumelor la buget, în ciuda nebunilor reclamate, cum ar fi obligația jucătorilor de a ține un registru al tuturor câștigurilor și pierderilor, pentru a calcula volumul impozitelor de plătit către stat (situație existentă și la noi, într-o perioadă).

Situat la loc vizibil, în interfața site-ului

Totuși, prevederile cuprinse în aceeași lege continuă să apară și sunt implementate pas cu pas.

Iată una dintre ele. De la 1 iulie, toți operatorii de jocuri de noroc licențiați în Cehia sunt obligați să pună la dispoziție așa-numitele „butoane neplăcute”, ca măsură de protecție obligatorie.

Nu este greu de înțeles că aceasta este o modalitate de excludere de la joc, în cazurile cele mai riscante pentru jucători.

După cum se precizează în prevederile Departamentului 73, care se subordonează Ministerului Finanțelor din Republica Cehă și care este responsabil pentru ordinea de zi și procedurile de reglementare a jocurilor de noroc pentru dealerii autorizați, butonul de panică suspendă activitățile de joc în conformitate cu principiile jocului responsabil.

Este un fel de frână de urgență pe care jucătorii o pot trage în orice moment, când simt că au probleme la mesă sau când jocul tinde să le ruineze economiile.

Butonul urmează măsurilor de autolimitare și limitele de joc care pot fi alese și setate imediat după crearea unui cont igaming.

Măsura de protecție se referă în mod clar la principiile jocului responsabil, pe care toți operatorii de jocuri de noroc și jucătorii înșiși ar trebui să le țină cont.

Legea nr. 186/2016 privind jocurile de noroc indică, de asemenea, acces facil la acest buton de salvare.

Prin urmare, toți operatorii trebuie să implementeze butonul de panică în interfața lor, într-un loc vizibil, astfel încât jucătorii să îl poată găsi cu ușurință după ce se conectează la contul lor de joc.

Cum funcționează și ce se întâmplă când îl atingi accidental

Butonul trebuie să fie disponibil și direct în jocuri, sloturi sau mese de poker, dar nu trebuie să fie aproape de butoanele jocului, pentru a nu le apăsa din greșeală.

Cu toate acestea, dacă faceți clic accidental pe butonul de panică, acesta nu va acționa imediat. Pentru a vă autoexclude, trebuie să confirmați această alegere în pasul următor.

Aspectul, designul și denumirea nu sunt uniforme între operatorii de jocuri de noroc.

În holul principal al Fortuna, după cum analizează PokerArena, în partea de jos, în centrul ecranului, se află numele „Blocați din joc”, în timp ce Tipsport are acest instrument/element în partea de sus, sub termenul „Excludeți-vă din joc”.

Sunt disponibile și opțiuni temporare: este posibil, de fapt, să fii înscris în registrul celor excluși pentru 48 de ore.

A doua variantă este să completezi și să trimiți formularul de înregistrare permanentă la RVO, lista de autoexcludere a jucătorilor cehi.

După un an, la sfârșitul așa-numitei perioade de protecție, se poate solicita radierea din registrul persoanelor excluse de la Ministerul Finanțelor.

Cum se întâmplă la sălile de jocuri live? Guvernul ceh a decis să remedieze toate acestea prevăzând crearea unui chioșc special care trimite o solicitare electronică cu datele jucătorului pe baza contului său de joc.

În acest moment, acest sistem nu este complet automatizat, așa că poate exista o oarecare întârziere, uneori de la ordinea zilelor, înainte ca jucătorul să fie înregistrat de Ministerul Finanțelor în RVO, după depunerea cererii sale.

În această etapă, jucătorul va putea în continuare să joace și să depună fonduri în cont.