Datele unui nou studiu arată că aproximativ 32.000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 17 ani au jucat online în ultimul an. Tot mai mulți tineri folosesc, de asemenea, skin-uri de jocuri pe computer ca pariu în jocurile pe bani.

În Danemarca, limita de vârstă pentru jocurile de noroc online este de 18 ani. Cu toate acestea, datele dintr-un nou sondaj realizat de Autoritatea Daneză pentru Jocuri de Noroc privind obiceiurile de jocuri de noroc ale danezilor arată că 15% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 17 ani, adică minori, au jucat pe Internet în ultimul an.

Procentul corespunde unui număr de aproximativ 32.000 de tineri. Danemarca are o populație estimată la 5.9 milioane de cetățeni.

Procentul de danezi care au jucat pe bani online în ultimul an, pe grupe de vârstă

dan1.jpg
dan1.jpg

Sursa: Datele au fost colectate și enumerate în funcție de populație prin sondajul DST, Statistics Denmark pentru Autoritatea Daneză pentru Jocuri de Noroc.

Este posibil ca tinerii să fi jucat, de exemplu, pe site-uri fără licență daneză, unde nu există neapărat verificarea vârstei jucătorului. Autoritatea daneză pentru jocuri de noroc se concentrează puternic pe site-urile de jocuri de noroc ilegale și, din 2012 și până acum, a blocat 276 de site-uri care ofereau ilegal jocuri de noroc destinate Danemarcei. Blocarea site-urilor web este un instrument important în activitatea autorității daneze pentru a se asigura că jocurile sunt desfășurate în mod corect și responsabil.

Tinerii se joacă cu skin-uri de jocuri pe computer

În cadrul sondajului, jucătorii cu vârsta cuprinsă între 15 și 17 ani au fost întrebați ce tipuri de jocuri de noroc au jucat în ultimul an. 68% dintre tinerii jucători au pariat pe sport și alte evenimente, iar 42% au pariat în cazinouri.

Un alt tip de jocuri de noroc foarte popular, în special în rândul tinerilor, este pariurile skin. Astfel, 35% dintre jucătorii tineri au pariat pe site-uri care oferă pariuri skin. Un skin este un articol virtual care poate fi achiziționat sau câștigat în multe jocuri pe computer. De exemplu, poate fi un decor pentru arme sau un personaj dintr-un joc pe calculator.

Pariurile cu skin sunt, așadar, diferite tipuri de jocuri pe bani, atât pariuri, jocuri de cazinou, cât și loterie, care au în comun faptul că depozitul și/sau câștigurile sunt un skin. Nu există furnizori danezi de jocuri de noroc licențiați care să ofere pariuri pe skin. Prin urmare, astfel de pariuri pot avea loc numai pe piața ilegală a jocurilor de noroc.

Proporția de jucători cu vârsta cuprinsă între 15 și 17 ani care au jucat diferite tipuri de jocuri de noroc online în ultimul an

dan2.jpg
dan2.jpg

Notă: 1) Întrucât respondenții au putut indica că joacă mai multe tipuri de jocuri, procentele însumează mai mult de 100.
         2) Limita de vârstă pentru loteriile și lozurile de răzuit în Danemarca este de 16 ani, în timp ce este de 18 ani pentru loterie online și carduri răzuibile.

Sursa: Datele au fost colectate și enumerate în funcție de populație prin sondajul DST, Statistics Denmark pentru Autoritatea daneză pentru jocuri de noroc.

Jucătorii tineri apelează la StopSpillet

StopSpil este o linie de asistență administrată de Autoritatea daneză pentru jocuri de noroc, unde jucătorii, rudele și profesioniștii pot suna sau pot discuta pentru sfaturi și îndrumări cu privire la jocurile de noroc responsabile și dependența de jocuri de noroc.

Jumătate dintre jucătorii care au aplicat pentru StopSpillet au indicat că și-au făcut debutul în jocuri înainte de vârsta de 18 ani. În plus, 4% dintre jucătorii care au contactat linia aveau sub 18 ani.

Investigațiile StopSpillet arată așadar că tinerii deja la o vârstă fragedă riscă să dezvolte o relație problematică cu jocurile de noroc.

Studiu despre obiceiurile de jocuri de noroc ale danezilor

Datele raportate în această publicație provin dintr-un studiu important privind obiceiurile de jocuri de noroc ale danezilor. Rezultatele se bazează pe un chestionar cu date colectate de DST Survey, Statistics Denmark pentru Autoritatea Daneză pentru Jocurile de Noroc.

Chestionarul a fost trimis unui eșantion aleatoriu de danezi cu vârsta de 15 ani și peste această etate.

Răspunsurile au fost colectate online în perioada 24 noiembrie 2022 – 15 ianuarie 2023. Răspunsurile sunt ponderate în funcție de mai multe informații de bază despre respondenți, ceea ce asigură că rezultatele sunt reprezentative pentru populația daneză.