În 2013, în vara de dinaintea relansarii economice, am făcut un reportaj despre numărul de sedii de bănci pe două bulevarde mari din București. Luând la pas Militari și Moșilor, până în Colentina, am avut câteva mici revelații.

Știam că sunt multe bănci, dar nu observasem niciodată că există mult mai multe cazinouri și săli de pariuri sportive. Anii au trecut, sucursalele băncilor s-au rărit binișor și rezonabil, numărul sălilor de joc însă a sporit. Un sociolog ar putea să vorbească despre deprimarea adâncă la nivelul populației care, în loc să caute activ o ieșire personală din criză, își îndreaptă visele către gambling și o îmbogățire rapidă care să-i rezolve problemele.

Un psihiatru sau un psiholog ar putea să vorbească despre oameni pentru care rezolvarea problemelor economice personale nu mai contează, important devenind jocul în sine, dependent sau responsabil, un drum care se aseamănă cu cel ales de un adictiv în fața tentației. Dacă te uiți mai adânc, se poate vedea și o incapacitate instituțională a statului de a controla fenomenul.

Pentru că mulți operatori din gambling sunt printre marii contributori la bugetul de stat, iar instituțional, guvernele, indiferent de culoarea politică, apreciază bun-platnicii. De obicei, se întâmplă ca marii organizatorii de jocuri de noroc de la noi să respecte legislația, ba chiar să promoveze programme care au ca scop evitare dependenței. Însă, piața mai are si alți operatori, a căror targetare spre un câștig rapid, de multe ori la limita legalității este filosofie de afaceri. Aceștia din urmă sunt extrem de mulți și operează de obicei în mediul rural sau orașe mici.

Cu o mișcare browniană a locațiilor, închise sau deschise, după bunul plac, ei practic promovează un joc iresponsabil, promovând dependența în interiorul unor grupuri sociale, aflate la limita sărăciei și educatiei. ONJN-ul și celalate instituții de control abilitate trebuie să intervină cât mai ferm, implementând regulile de funcționare stabilite prin lege.

Altfel, folosind un termen din industrie, degeaba aruncăm zarurile, dacă nu trecem și Rubiconul.

Conținutul website-ului playresponsibly.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate articolele de pe acest site sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe playresponsibly.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor playresponsibly.ro, vă rugăm să ne contactaţi.