Playresponsibly a primit o scrisoare, în fapt un strigăt de disperare, expediată de un dependent de jocuri de noroc. Este un protest împotriva neaplicării unei legi pe care Iohannis a promulgat-o încă de pe 28 noiembrie 2022. O publicăm integral, sub protecția anonimatului, așa cum a solicitat persoana respectivă. Totodată, dependentul a trimis și dovezi (bonurilor fiscale primite după ce a mizat sume de ordinul sutelor de lei la agenție din Cluj, în după-amiaza zilei de 11 septembrie 2024) care atestă că, deși este auto-exclus (fapt adeverit în urma consultării listei cu CNP-urile celor interziși), poate juca nestingherit la pariuri. Iar asta pentru că legea auto-excluderii încă nu are norme de aplicare.
Mă numesc R.C. şi trăiesc într-un oraș care se autointitulează prin presă de „5 stele" - o denumire care, din păcate, nu reflectă realitatea cruntă în care am trăit.
La vârsta de 14 ani, în loc să mă bucur de copilărie, educație și sport, am fost prins în capcana nemiloasă a jocurilor de noroc, un viciu care a început să îmi consume viața și care nu face distincţie între vârstă sau sex.
Aş dori să subliniez că, în ciuda promisiunilor politicienilor şi a măsurilor luate pentru combaterea acestei probleme, realitatea este adesea diferită.
Deși legislaţia permite auto-excluderea din sălile de jocuri de noroc, am trăit pe propria piele dezamăgirea şi eşecul autorităţilor de a respecta aceste reguli. După aproape 10 ani de luptă cu dependenţa, în care am sacrificat şcoala, prietenii şi familia, am realizat că am nevoie de ajutor profesional.
Am petrecut 5-6 ani în terapie, încercând să îmi regăsesc echilibrul şi să fac față impactului devastator al acestui viciu asupra vieţii mele. Am reuşit să mențin sobrietatea timp de 4-5 luni, dar astăzi, dintr-un moment de slăbiciune, am făcut greşeala de a pătrunde într-o sală de jocuri situată într-o zonă extrem de accesibilă, aproape de grădiniţe şi şcoli.
Această sală se află vis-a-vis de o facultate şi, în ciuda autoexcluderii mele permanente de la toate locațiile din ţară, am fost surprins să constat că, la intrare, nu mi s-a cerut buletinul şi nu am fost verificat în baza de date.
Din păcate, am pierdut banii de chirie şi restul salariului, iar acest incident este doar una dintre multele dezamăgiri cu care m-am confruntat.
Sunt obişnuit cu astfel de situaţii, dar impactul emoţional şi financiar al acestui incident a fost semnificativ. Această experienţă subliniază problemele persistente în sistemul de reglementare al jocurilor de noroc. În ciuda profiturilor uriaşe realizate de aceste firme, se pare că nu au niciun interes să respecte legea sau să protejeze persoanele vulnerabile.
Cer respectarea legii şi măsuri stricte pentru a preveni astfel de abuzuri. Este esenţial să asigurăm transparență și responsabilitate din partea autorităţilor şi a operatorilor de jocuri de noroc, astfel încât să protejăm persoanele care, ca mine, se luptă cu acest flagel.
Sper ca acest apel la acțiune să aducă mai multă atenție asupra problemelor reale şi să contribuie la schimbări care să ajute la protejarea celor care se confruntă cu dependenţa de jocuri de noroc. Este timpul să ne unim forţele pentru a combate această realitate injustă şi a solicita reforme care să facă diferenţa în vieţile noastre.
-
Scrisoare / Dependenţa de jocuri de noroc: o realitate ignorată şi o luptă personală -
Scrisoare / Dependenţa de jocuri de noroc: o realitate ignorată şi o luptă personală -
Scrisoare / Dependenţa de jocuri de noroc: o realitate ignorată şi o luptă personală