În termeni simpli, ONJN - în primul rând - este o instituție deconcentrată, subordonată Ministerului de Finanțe, care reglementează piața jocurilor de noroc, un monopol al statului român.

În două cuvinte: autorizează, supraveghează, reglementează și controlează industria de gambling din România.

Toate aceste proceduri sunt menite să evite piața neagră și să aducă bani la buget. Gradul de colectare este cel mai bun, comparativ cu oricare instituție a Ministerului de Finanțe, iar ceea ce de colectează reprezintă niște procente de luat în seamă din bugetul național.

Niciodată nu am avut cuvinte de laudă la adresa ONJN, cu atât mai puțin despre angajații și consilierii instituției, mulți dintre ei mirosind puternic a șpagă până în Piața Națiunilor.

Totuși, există în multe departamente oameni capabili. Recomandăm cu celeritate guvernanților să-și canalizeze interesul măcar pentru cinci minute spre angajații clădirii din Calea Victoriei nr. 9.

După cele câteva momente acordate vor realiza că nu-i nevoie să deschidă frizerie în ONJN pentru îmbunătățirea rezultatelor. Nuu! Mai bine ar promova oamenii cu experiență, care-și merită fără comentarii măcar o poziție de vicepreședinte în instituție.

Nu lăudăm, dar ne permitem un exemplu. Direcția Generală de Autorizare Jocuri de Noroc este permanent ca un front office al ONJN. Aici este motorul care încarcă banii spre buget.

De aici, domnul Ciolacu putea identifica cu ușurință cel puțin două persoane care nu ar fi creat situația absurdă ca numirea coaforului Cristi Pascu.

Dl director Ruiu și doamna Mihaela Dudu Manea, doi oameni corecți, asumați în relația cu presa, transparenți, profesioniști, fără interese personale și cu cunoștințele necesare pentru această activitate specifică și greu de învățat și de priceput.

Despre domnul Mihai Ruiu am mai spus că este printre cei care au absolvit pe bune o facultate și s-a preocupat de lecturile de bază.

Doamna Mihaela a fost tot timpul detașată și fericită de tentațiile șpăgii. O încercare firavă de a fi numită în funcția de președinte ONJN a murit în câteva zile, de parcă s-ar fi speriat și gândul decidenților politici.

Nu vrem să cădem în patima exercițiilor de admirație, dar venirea lui Cristi Pascu va face istorie, chiar și din perspectiva inedită și absurdă materializată cu numirea în postul de vicepreședinte.

Dar la cei din interior când aruncați un ochi, de-acolo, din Piața Victoriei, nu de-alta, dar cineva trebuie să-i instruiască și pe frizeri, cum spunea Bacovia: „În țara asta plină de humor…”.