ONJN, luându-și în serios rolul de reglementare a domeniului jocurilor de noroc din România, explică modalitatea de aplicare a Legii 107/2024 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, precum şi pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 20/2013 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009.

Astfel, ținând cont de faptul că sunt în vigoare decizii de acordare a autorizațiilor de exploatare a jocurilor de noroc tip slot-machine, emise anterior noilor prevederi legale, autorizații care își vor produce efectele până la momentul încetării valabilității acestora, coroborat cu necesitatea evitării amplificării fenomenului exploatării sloturilor „la negru” în situația în care s-ar anula deciziile deja acordate, stare de fapt ce nu ar putea fi controlată de ONJN, cu resursele existente, operatorii de jocuri de noroc au fost informați despre posibilitatea funcționării, în localitățile care au sub 15.000 de locuitori, până la finalizarea autorizațiilor legale, de cel mult un an; bineînțeles, în condițiile în care organizatorii de jocuri de noroc nu aduc modificări condițiilor de exploatare în curs, astfel cum sunt prevăzute la art.15, alin. 6, lit. a din O.U.G. nr.77/2009.

Modelul legislativ este luat de la cehi; autoritățile din Praga au decis să scoată păcănelele din capitală, dar au acceptat să lase agențiile deschise, până când expiră autorizația ultimului aparat, respectând astfel actele administrative emise anterior.

Prin această intervenție, ONJN reușește să calmeze piața jocurilor de noroc și să aducă clarificări în interpretarea unor norme legislative care afectează foarte mulți operatori de jocuri de noroc, estimându-se că aceștia ar trebui să scoată din priză un număr de aproximativ 30% din sloturi; în acest moment, pierderile financiare pe această piață sunt greu de estimat, dar cu siguranță efectul negativ se va resimți și în bugetul de stat.

Autor: ALEXANDRU OLEA, președintele ASOCIAȚIEI PARTENERILOR și ORGANIZATORILOR NEAFILIAȚI de JOCURI de NOROC (APONJN)

Citește și:

Vorbe grele la Consiliul Consultativ: i-a protejat pe traficanți și pe proxeneți

Conținutul website-ului playresponsibly.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate articolele de pe acest site sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe playresponsibly.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor playresponsibly.ro, vă rugăm să ne contactaţi.