Confruntat cu mai multe controale externe, venite de la Corpul de Control al prim-ministrului și de la Ministerul de Finanțe, dar și cu amenințarea unei alte anchete interne, după ce a mers în control la cazinoul de la Marriott fără mandat din partea instituției - potrivit conducerii, directorul Tudor Simota și-a început, pe 27 decembrie 2022, perioada de autosuspendare din funcția de șef al Direcției Generale de Supraveghere și Control din ONJN.

În departamentul lăsat liber de Simota, frâiele au fost preluate de Mihăiță Ruiu, o mutare temporară, în fapt o detașare a acestuia de la Direcția Generală de Autorizare Jocuri de Noroc.

Oficialii din instituție vor să-l scoată de tot pe Simota din Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, astfel că au încercat să-l deposedeze de mașină și de birou, obiecte pe care Simota ar trebui să le refolosească, după expirarea perioadei de auto-excludere.

Doar că, înainte să plece în concediul auto-impus, Simota n-a făcut niciun proces verbal de predare.

„Legal, ar fi fost să predau birou, înainte să plec. Doar că nu mi-a comunicat nimeni cui să fac asta. Așa că a rămas nepredat. Mașina? Cred că și ea se supune acelorași norme. Normal trebuia să predau lucrările și bunurile. Ele trebuiau predate înainte. Ar trebui să spună conducerea cum este legea și când ar fi trebuit să se facă asta. Când s-a făcut ordinul de suspendare, trebuia să pregătească numirea”, a comentat Simota pentru Playresponsibly.

„S-au ascuns”

Oficialul susține că a propus o altă persoană decât Ruiu la conducerea direcției, dar n-a fost ascultat de șefi, aici fiind vorba despre președintele interimar Mihail Pocora. Practic, șefii instituției au „șobolănit”, un termen drag lui Simota.

„Eu am propus, dar nu au luat în considerare. Cel care trebuia să mă înlocuiască trebuia să vină să-i predau lucrările în curs, acte etc. Cei de la administrativ trebuiau să preia bunurile. Nimic din astea nu s-a întâmplat. Au încălcat deja legea.

Acum, am înțeles că fac o comisie de inventariere. Păi, trebuiau să vină la predare, dar s-au ascuns. L-a pus pe Ruiu pe ascuns doar după ce am plecat eu. Deci, nu am avut cui să predau. Nu au avut curaj”, mai reclamă Simota.

Situația lui Simota nu este singurală în ONJN, în istoria recentă. Când a plecat prin transfer din instituție, Alin Teodor, fostul președinte al ONJN, n-a urmat nici el procedurile de predare-primire către noul conducător, Mihail Pocora, astfel că actualul președinte interimar ocupă tot biroul pe care-l avea ca vicepreședinte, deși i-a fost schimbat rolul în organigramă.