Nu doar site-urile și entitățile mici și mijlocii caută să facă bani cu ajutorul reclamelor (afiliate sau directe) la jocuri de noroc. Și marii operatori, profitând de dimensiunea traficului și, prin urmare, de impactul uriaș asupra eventualilor clienți, acceptă promovarea sub diferite forme, pentru suplimentarea veniturilor.

Mai nou, și companiile de telefonie mobilă practică reclama pentru afiliați. Un astfel de gigant este Vodafone, scrie playtech.ro. Mulți clienți s-au trezit cu mesaje de tip SMS în care sunt îndemnați să joace la „păcănele”.

Doar că pentru a face o astfel de reclamă în România, un operator are nevoie de intrarea în legalitate, adică de deținerea unei licențe de afiliat de tip II. Iar asta se traduce prin achitarea unei taxe către ONJN. 

Licență pe care, așa cum susține instituția statului în răspunsul, Vodafone n-o avea în iulie 2022.

Playresponsibly a trimis către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc un set de întrebări.

Iată răspunsul instituției:

Urmare a adresei dumneavoastră, înregistrată la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc cu nr. 49.862/25.07.2022, prin care sunt solicitate informații referitoare la desfășurarea activităților conexe în domeniul organizării și exploatării jocurilor de noroc, vă aducem la cunoștință faptul că niciun dintre cele două entități menționate (n.r. - una este Vodafone) nu dețin licență clasa a II-a pentru desfășurarea activității de afiliați.

De asemenea, conform prevederilor art. 2, lit. B) din Hotărârea Guvernului nr. 111/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de punere în aplicare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 77/2009, afiliații se definesc astfel: „persoană fizică sau juridică, care realizează venituri în baza unui contract încheiat cu un organizator de jocuri de noroc la distanță, ca urmare a participării la joc a jucătorilor direcționați de către acesta pe site-ul sau platforma organizatorului”.

Situația semnalată de dumneavoastră este analizată și evaluată la nivelul instituției noastre, efectuându-se verificările specifice prevăzute de legistlația incidentă domeniului jocurilor de noroc.

Lista completă a operatorilor economici ce dețin licență clasa a II-a este publicată pe site-ul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc la secțiunea Approved (http://onjn.gov.ro/lista-licentiati-clasa-a-II-a/)”.

De la Vodafone am primit doar un răspuns generat automat, cu promisiunea unui mesaj lămuritor în decurs de 48 de ore. Îl vom consemna de îndată ce îl vom recepționa.