Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc este o instituție „spartă” mai multe bucăți. Serviciile teritoriale își fac de cap, dezvăluie surse din interiorul instituției. În total, sunt 7 servicii teritoriale.
Teoretic, directorul general Simota este șeful lor. Practic, fiecare Serviciu Teritorial este un ONJN mai mic, cu puteri absolute în domeniul de autorizare, monitorizare și, evident, de control. Un fel de „baroni locali” care-și asumă o independență clară față de centru, dar, spre deosebire de cei din politică, nu sprijină autoritatea centrală cu banii căpușati. Totul rămâne la nivel local.
În teaserul lansat de Playresponsibly apărea și numele Serviciului Teritorial Sud-Vest, unde este șef Denis Mugurel Gogîrnoiu (foto), băiatul șefului etern al Finanțelor din județul Vâlcea. Serviciul Sud-Vest are două sedii: unul principal, la Craiova, și unul secundar, la Vâlcea. În total, 7-8 inspectori activează de capul lor, cu rol de supraveghere asupra celor 5 județe ale Olteniei.
Locul de unde s-a „lansat” Alin Teodor
La acest serviciu teritorial și-a desfășurat activitatea și fostul președinte ONJN, Alin Teodor (provenit dintr-un simplu agent), care, după pierderea funcției, a intrat în concediu medical, fiind acoperit atât de către Gogîrnoiu, cât și de interimarul Pocora. Există însă imagini video cu fostul președinte mișunând prin sediul central al ONJN, în perioada când beneficia de concediu medical. Alin Teodor este acum în structura ANAF, căci doar nu era să rămână în afara sistemului.
Și în celebru scandal cu senatorului păcănelelor, Liviu Voiculescu, Serviciul Teritorial Sud-Vest n-a avut nicio implicare, în sensul că a închis ochii la vânzarea companiei Marcus Gaming prin intermediul lui Iulian Antonache (ex-Bet Cafe Arena, firma fostului afacerist Dinu Patriciu). În 2017, Marcus Game SRL era pe locul 2 în topul operatorilor de jocuri de noroc, cu o cifră de afaceri de 27 milioane de lei și un profit net de 850.000. În 2020, cifra de afaceri a fost de 40 de milioane, iar profitul a fost unul mai mic - 800.000. Cu același număr de angajați, 21. Profituri de 4 %, respectiv 2%.
Totul a fost prezentat ca o operațiune corectă, doar verificau prietenii senatorului Voiculescu. Tot în această zona figurează și Regio Metro Cert, celebra firmă de certificări cu sediul în comuna Pielești.
Modul dubios cum se ajunge inspector
Cât despre faptul ca unele firme sunt controlate mai des, iar altele - evitate, vom reveni cu statistici lămuritoare într-un episod viitor.
Serviciul Tetitorial Sud-Vest nu controlează nicio multinațională, pentru că pe acestea le găsim la București. Ei au de-a face cu francizați, cu săli de jocuri cu aparate închiriate, firme locale de pariuri, iar peste tot sunt mutate păcănele la negru, cu șpaga la purtător.
În plus, dacă se întâmplă să mai pice vreun control „pe bune”, meritele sunt asumate de Serviciul Teritorial, eșecurile sunt atribute Bucureștiului.
De altfel, nimeni nu întreabă cum se ajunge inspector într-un astfel de serviciu, mulți, în profesiile anterioare, fiind veterinari, contabili sau, și mai rău, băgători de seamă pe la diferite partide politice.
Băiatul lui tata are lipici la scandal
Denis Gogîrnoiu este șeful serviciului teritorial amintit. Un articol publicat în 2006 de către „Jurnalul Național”, sub titlul „Strada privată a puilor de ștabi”, indica un comportament de vătafi locali din partea celor care compun familia Gogîrnoiu.
Abuzul indicat avea loc în zona rezidențială de la marginea municipiului Râmnicu-Vâlcea, unde șmecherii cumpăraseră străzi cu totul și le închiriaseră. Pentru că fiii ștabilor locali nu suportau să mai respire același aer cu plebea, un drum a fost scos din nomenclatorul de căi rutiere, arăta ancheta ziarului.
Modificările urbanistice înregistrate în zona de nord a orașului Ramnicu-Vâlcea și în comuna limitrofă Bujoreni au adus pe lângă puzderia de vile luxoase ridicate de oamenii de afaceri și politicieni și dorința unora dintre ei de a se izola cât mai mult de cei „mici” din zonă.
Primii care au dat tonul la șirul de confiscări de drumuri din zonă au fost copiii de bani gata. Unul a fost chiar Denis Gogîrnoiu, fiul directorului executiv al Direcției Generale a Finanțelor Publice Vâlcea, Gheorghe Gogîrnoiu.
Redacția i-a trimis lui Denis Gogîrnoiu un set de întrebări pe tema ONJN, la care șeful serviciului territorial n-a cadadicsit să răspundă.