Frauda on-line este o capcană reală și concretă, apărută după ce jocurile pe Internet a adus cu ele utilizarea de carduri bancare, unde se folosesc date cu caracter personal. Cunoașterea fenomenului și a măsurilor de precauție necesare - iată cel mai bun mod de a te apăra. Câteva sfaturile cu privire la câteva comportamente de urmat, pentru a limita riscul de fraudă.

 

1. Fii atent la e-mailuri

Cea mai comună tehnică de fraudă online este phishing-ul; constă în trimiterea de e-mailuri false, create pentru a fura coduri de acces la cont. E-mailurile care nu sunt de încredere nu sunt personalizate, conțin link-uri cu diverse adrese și vă solicită să introduceți datele dumneavoastră. Dacă nu sunteți sigur de veridicitatea unui e-mail, nu-l utilizați.

 

2. Nu utiliza programe pentru a partaja fișiere în rețea

Cu programele peer to peer de partajare a fișierelor, permiteți altor utilizatori să vă acceseze computerul. Printre ei ar putea fi și „băieți răi”, dornici de câștiguri fără muncă.

 

3. Evită salvarea automată a parolei și schimb-o des

Când vi se solicită să salvați o parolă nou introdusă, alegeți întotdeauna „Nu”. Dacă parola rămâne în memorie, aceasta poate fi utilizată cu ușurință de către o altă persoană care intră în posesia computerului dumneavoastră. Este recomandabil să nu setați o parolă banală sau identică pentru numele de utilizator, pe lângă faptul că vă amintiți să o schimbați periodic.

 

4. Instalează un antivirus și efectuează-i actualizări

Pentru a vă apăra împotriva tentativelor de spargere a conturilor, este esențial să aveți programe antivirus și antispyware și un sistem de operare actualizat la zi.