Dezvăluirile privind posibile fraude cu ajutorul păcănelelor, confesiuni făcute pentru Playresponsibly de un funcționar al statului (Tudor Simota, director general în cadrul ONJN), scot la iveală practici ilegale din bănoasa industrie a jocurilor de noroc.

Metodele neordodoxe, cu caracter penal, îi îmbogățesc de „combinatori”, unii fiind patroni sau șefi de săli, și îi prejudiciază pe jucătorii care se pun la masa de joc ca să se distreze sau, după caz, să se îmbogățească.

Redacția Playresponsibly a intrat în posesia unor documente care atestă existența unor astfel de practici necurate, fiind așteptată intervenția autorităților. Iar pagubele sunt de ordinul sutelor de mii de lei doar în două unități dintr-o localitate minusculă din Teleorman.

Casa de pariuri vizată este Fortuna, membră a grupului FEG, companie care conține și Casa Pariurilor. Ca regulă generală, marile case de pariuri oferă licențe diverșilor operatori francizați, care, scăpați de sub control, fac ravagii. Pierde casa de pariuri, dar cum ar trebui să se simtă jucătorii la păcănele, știind că există în piață astfel de practici?

Cum s-a îmbogățit o persoană interzisă

Legea spune că operatorul nu are voie să intervină asupra aparatelor, conformându-se normelor impuse de producător. Dar, în Teleorman, legile au caracter local, de un specific penal.

La o agenție Fortuna din Nenciulești, un sat din Teleorman cu 100 de persoane active, șirul bănuielilor a început pe 19.08.2021, când s-a plătit un câștig de 41.600 lei. Apoi, pe 06.09.2021, aparatul a înregistrat un câștig în valoare de 45.325 lei. Singura informatie primită ca dovadă, o fotografie cu plata.

Câștigător a fost un anume Marius Voicilă, client interzis în Teleorman. Protocolul legal nu s-a respectat, existând bănuiala de „door open”, care înseamnă intervenție asupra aparatului. Mai pe românește, măsluire. 06.09.2021 a fost, de fapt, o zi mare la păcănele în Nenciulești. Atunci, s-a obținut un alt câstig consistent, în valoare de 67.280 lei.

Câștiguri cu nemiluita la Nenciulești

La câteva zile distanță, pe 01.10.2021, în aceeași agenție din Nenciulești, este deconectată camera video, clienții joacă până la ora 4:00, deși programul agenției nu prevedea ca locația să fie deschisă până la ora respectivă.

Se înregistrează un prejudiciu de 36.400 lei, ocazie cu care în sistemul online se observă o serie de evenimente care ar indica că s-a intervenit asupra aparatelor.

Și mai ciudat, cu toate ca aceste intervenții asupra aparatului sunt descoperite la nivel central, câștigurile aferente acestor evenimente sunt plătite, semn că „sistemul” pe plan local mergea ca uns.

În timp ce unele aparate nu dau câștiguri cu luni, un anume slot înregistrează câștiguri semnificative, în decurs de câteva zile, 30.10.2021, 31.10 și 02.11, câștiguri de 12.490, 10.000 și 39.975 lei.

Bani și pentru Buhuși

Pe 02.10.2021, tot în satul Nenciulești, dar la altă agenție, se înregistreaza un câștig de 83.456 lei, banii fiind luați de Feraru Rareș, persoană care locuiește în Buhusi (Bacău), adică aflat la câteva sute de km de casă! Este singura dată când respectivul joacă în această agentie, cee ace ridică suspiciuni. Pe 07.10.2021, un alt câștig, de 67.280 lei, la acelasi slot.

Clientul norocos este Ivan Mihăuță, care locuieste în București (aflat și el prima oară în norocoasa agenție). În ambele cazuri, camerele de supraveghere nu funcționează. Deși nu sunt active camerele, totuși, banii sunt plătiți clientului, semn de complicitate între angajatul casei de pariuri și jucător.

Sunt verificate aparatele, se comunică legătura de rudenie ale celor care administrează agențiile din Nenciulești, dar în continuare se fac plăți de ordinul miilor de lei: 9.003, 8.140, 5.986, 5.670…

Tunul de la Ștefănești

Un tun la păcănele a avut loc și într-o ageție din Ștefănești, Argeș. Pe 29.10.2021 începe iureșul. De fapt, în luna octombrie se înregistrează câștiguri mari în această agenție, fiind implicate două slot machine. 10.470 lei, 39.580 lei, 5.650 lei, 5.309, 12.080 lei, 11.200 lei, 10.000 lei, 8.292 lei, 26.200, 16.510, 15.537 lei.

În perioada septembrie-decembrie atrag atentia o serie de plăți suspecte. Banii sunt luați de două persoane, Ionuț Negoescu și Ștefan Gheorghe. Niciunul dintre cei doi nu locuiește în localitatea Ștefănești. Agenția a fost verificată și s-a identificat măsluirea aparatelor.        

Metoda suspectă   

Un raport intern al celor de la Fortuna, nedat publicității, arată ce s-a întâmplat în cele 3 agenții: plata câștigurilor s-a făcut imediat, indiferent de oră sau de zi, inclusiv în week-end.

Asistenta de zonă a făcut transfer numerar, metoda suspectă aplicându-se la toate câștigurile plătite.

După verificarea online a aparatelor din Ștefanești se descoperă o deschidere recentă, fără să fie aplicată o amânare de plată.

Cum se fură „ca la carte”

„În data de 11.12.2021, clienții monitorizati au jucat în agentia Ștefănești, unde au înregistrat câștiguri cumulate de 14.000 lei.

La 26.11.2021, tot în agenția din Ștefanesti, partenera FEG intră în locație însotită de cei doi clienți monitorizați, Negoescu Ionuț și Șerban Gheorghe, iar după câteva minute oprește DVR-ul de la camera de luat vederi.

La repornirea DVR-ului și implicit a camerelor de monitorizare, alarma aparatului arată evenimente de main door open, semn că s-a intervenit asupra slotului, În această zi, aparatul a „oferit” un câștig de 16.500 lei.

Pe 01.12.2021, clienții suspecți înregistrează un câștig de 26.000 lei. La această dată, din agentie sunt trimise datele lui Negoescu Ionuț, unul dintre cele două persone monitorizate.

Aparat mutat în Maramureș, senzorul - înfășurat cu o pungă

Pe 15.10.2021, se deschide o agenție în localitatea Poienile de sub munte (Maramureș). Aici este adus norocosul slot machine retras din una dintre agențiile din Nenciulești. Și aici, „aparatul” a început să fie generos cu anumiți „jucători”.

La un moment dat, a fost chemat, pentru constatare, producătorul aparatelor. S-a aflat că aparatele au fost monitorizate din interior, iar locația a fost transmisă jucătorilor.

La controlul de verificare a aparatelor s-a găsit că senzorul optic de la main door era înfășurat într-o pungă, iar la cel de-al doilea aparat se văd urme de ștersături. Singura acțiune a celor de la Fortuna a fost să trimită un technician, pe 14.10.2021, pentru schimbarea acceptorului de bancote.

Sumele identificate ca fiind scoase din respectivele agenții sunt impresionante. Calculele pe cele 3 agenții indică sumele de: 492.130, 106.898 și 13.600, un total de 599.041 lei, adică peste 100.000 de euro.

„Softul e securizat”

Redacția a solicitat punctul de vedere al Fortuna, de la producătorul de slot machine, dar și de la ONJN.

Până când ne vor parveni reacțiile respective, industria de profil se apără astfel. „Sunt multe legende în lumea slot machines. Una e că aparate pot fi măslulite, că există cineva care stă în spatele unui monitor și conduce totul. Pe un aparat sunt 40 de jocuri, pot fi generate 5.000.000 de combinații.

Totul este matematică. Și hazard. Softul e securizat, nu se poate influența în nici un fel. La fel, la ruletă. Cine poate crede că un astfel de aparat poate fi păcălit sau măsluit, vorbește în necunoștință de cauză.

Procentul de câștig al unui e aparat nu este mic, ci este setat ca să țină jucătorul la masa de joc. Dacă un aparat nu oferă câștiguri, jucătorul pleacă”, spunea, în urmă cu câțiva ani, Andrei Frimescu, director de maketing & PR la Game World.

În episoadele următoare, reacțiile celor vizați și analiza aparatelor care pot fi măsluite.