Operatorul de pariuri Fortuna a refuzat să alerteze autoritățile, în cazul celor 3 agenții (două din Nenciulești - Teleorman) și una din Ștefănești (Argeș), în care are bănuieli justificate că a descoperit o fraudă de peste 500.000 de lei. Oficialii FEG, companie care cuprinde operatorii Fortuna și Casa Pariurilor, a mers „pe burtă”, nedorind să reclame situația la Poliție, susțin informațiile culese de Playresponsibly.
Fără declanșarea unei anchete, după reclamații la autoritățile care efectuează cercetarea și urmărirea penală, nici ONJN n-a fost avertizată. Regula este că, atunci când este în lucru o investigație de fraudă, iar dosarul ajunge la Poliție, trebuie anunțată și instituția care controlează și reglementează jocurile de noroc în România, astfel încât să se notifice instituția pentru faptul că jucătorii nu-și primesc banii în 3 zile, așa cum spune legea. Sumele aflate în litigiu se blochează automat, în momentul în care există o astfel de bănuială.
Despre cazul Fortuna, un specialist a vorbit deschis:
„Cum poți fura bani de la păcănele? La soft, în mod clar, nu se poate umbla. Dar există alte două moduri de a face bani: desfaci aparatul, care are un sigiliu de producător, și schimbi placa de bază cu una fake. În al doilea caz, dai impulsuri contorului, ca să dea câștiguri false. Metoda asta a doua este una veche, este precum aia care se făcea pe vremuri, în comunism, la contorul electric. De ce nu au reclamat furtul la Poliție? Poate pentru că este o metodă la scară largă, de-aia”.
Cum este păcălit ONJN
ONJN nu menține sub un control real al fenomenul, evaziunea fiscală fiind de ordinul zecilor de milioane de lei, explică același insider:
„Zilnic se face un raport, pentru fiecare aparat slot machine, către ONJN. Dar raportul ăsta se face la prânz, după ce dimineața ai făcut ce ai vrut cu aparatul ăla, după ce l-ai fraudat, să zicem. Raportul este pentru a lua ochii celor de la Poliție și de la ANAF. În acel raport nu se vede cu adevărat ce faci asupra aparatului”.
Nici firma care avea aparatele plasate în agențiile din Nenciulești și din Ștefănești nu a reclamat problema la Poliție, deși un tehnician a mers în locațiile vizate și le-a verificat. „Depinde cce statut aveau aparatele, închiriate sau cumpărate definitiv de către Fortuna. Este ca la un apartament, dacă este doar închiriat, atunci tu ai o parte din chei, dar are și proprietarul. Dacă sunt vândute definitiv, doar proprietarul are cheile”.