Contact
Network Advertising & Media SRL

Bdul. Iancu de Hunedoara, Nr. 25, Sector 1
București, România

Subiectul furtului de bani cu ajutorul păcănelor, deschis de dezvăluirile oficialului ONJN Tudor Simota, funcționar care a reclamat că fosta conducere a instituției plănuia să dea un tun la slot machine cu ajutorul unor operatori din piața jocurilor de noroc, aprinde imaginația celor din domeniu.

Tudor Simota, director general la ONJN și președinte al instituției în intervalul 16-20 iunie, a explicat cum se poate fura cu ajutorul păcănelelor.

„Un francizat, să zicem, are o agenție cu 5 aparate de păcănele. Ca să nu dea de bănuit, le măsluiește pe 3 dintre ele, adică umblă la soft. Iar pe două dintre ele le lasă în regulă, la liber. Pe unul dintre cele bune pune o foaie A4 lipită cu scoci pe care scrie Defect, iar la altul se face că lucrează un angajat, că îl repară. Astfel, jucătorii care intră în agenție sau în cazinoul respectiv nu poate juca decât la celelalte 3 aparate disponibile, care sunt măsluite și care nu dau nicio recompensă înapoi. La sfârșitul zilei, cel care deține franciza cu aparate merge la cele 3 sloturi, le desface și scoate toți banii din aparatele care doar au înghițit bancontele clienților și nu oferit niciun câștig înapoi. Sunt bani negri, nu sunt impozitați”, povestește Simota.

Oificalul susține însă că nu știe despre astfel de situații. „Nu cunosc de astfel de cazuri. Competența de cercetare este în altă parte. Într-adevăr, la noi, dacă cumva se întâmplă această situație, pe noi ne notifică. De ce? Pentru că există posibilitatea, în cadrul unei fraude, să nu dea banii jucătorilor. Legea prevede 3 zile să dai premiile jucătorului. Și atunci, în ipoteza în care există o fraudă, ei ne notifică ca fiind o fraudă, că sunt într-o cercetare și, probabil, vor da banii jucătorilor, după ce se trece de acest pas. Este prevăzut în lege ca orice incident desfășurat cu privire la fraudarea unui aparat sau la nefuncționalitatea lui corespunzătoare să se facă o astfel de notificare”.

ONJN află despre astfel de aparate măsluite și trimite controale, prin sondaj, la operatori. Iar tactica de a putea scoate fără emoții bani de la astfel de aparate este ca instituția aflată în subordinea Guvernului României să nu controleze operatorii, care astfel își fac astfel de cap în voie.

Jackpot pentru „cine trebuie”

Mai există o metodă. „S-au protejat firme, ca să se poată scoate bani la negru. Sunt niște softuri făcute de cei care monitorizează aparatele, firme românești, care au în componența lor și faptul să dea jackpot-ul cui vor, când vor și la orice oră vor, care înseamnă o faptă foarte gravă, evaziune fiscală și spălare de bani. Fapte de corupție. Se întâmplă așa: vreau să vă dau o șpagă cuiva, mergeți la sala din strada cutare, numărul cutare, stați 5 minute acolo, iar eu de pe telefon... Au facilitate de pe telefon, ca să poată să dea jackpotul cui vrea, când vrea. Care se descarcă în contorul mecanic, adică nu se poate vedea de către cineva care controlează, un organ de control, căci nu se face proces verbal decât la softurile care nu se descarcă, jackpot-urile care nu se descarcă în contorul mecanic”, spune un specialist.

Același Constantinescu a făcut senzație acum câțiva ani, când a spus că, în anii 1990, oferea aparate slot machine cu retur 0, anume faptul că respectivele păcănele nu dădeau niciun ban înapoi jucătorilor. Erau plasate în gări, unde oamenii jucau, apoi luau trenul și nu se mai întorceau niciodată, eventual pentru a reclama că și-au pierdut toți banii.

Un operator de jocuri de noroc contactat de Playresponsibly se apără, spunând că „multe sunt povești”. „Nu e chiar așa ușor să umbli la soft, nu reușesc nici programatorii. Înainte, se mai putea. Apoi, aparatele se pot muta dintr-o locație în alta, dar este un sistem mai rău decât la arme și muniții. Trebuie să notifici ONJN cu 5 zile, înainte să-l scoți dintr-o locație”, se plânge un posesor de păcănele din Caracal.

Redacția Playresponsibly a intrat în posesia unui subiect exploziv, în care o mare casă de pariuri sportive din România, care derulează și afaceri cu păcănele, a ajuns subiect la DNA, ca urmare a unui furt operat de un francizat, „lovitură” de ordinul sutelor de mii de lei. Banii au fost sustrași din aparate, iar jucătorii au rămas cu buza umflată. Dosarul se află în posesia autorităților.