Societatea Cemarbet SRL a fost prinsă încălcând regulile pieței de publicitate privind jocurile de noroc la Constanța (AICI, cazul pe larg). Dosarul va sta astăzi pe masa Comitetului de Supraveghere, care va trebuie să decidă dacă lasă societatea fără licență.

Cum la ONJN sunt oameni miloși și prietenoși cu agenții economici, este greu de crezut că se va lua o astfel de decizie drastică. S-a observat în trecutul Comitetului că revocarea licenței s-a făcut doar în situații-limită.

Se înțelege prin caz extrem situația în care nu au fost achitate contribuțiile la Bugetul de Stat. În rest, alte infracțiuni pot fi trecute cu vedere sau sancționate în bătaie de joc.

Cemarbet nu este la prima abatere. Compania are mai multe bube, fiind depistată cu minori în agenție sau cu nereguli la aparate. Se poate spune că paharul s-a umplut de mult. Pe 11 octombrie 2023, Cemarbet a primit suspendare de licență, pentru 6 luni, la o locație din Voluntari. 

cemarinstiintare
cemarinstiintare

Cehul refuză să administreze. Îi lasă doar pe oamenii lui Ghețu

Cemarbet este o companie veche de 9 ani, pusă pe picioare de afaceristul Sandu Ghețu. Statusul societății arată pe un portal dedicat companiilor românești ca fiind în „fuziune prin absorbție”. Cemarbet a fost în mijlocul unei tranzacții, în urmă cu aproximativ un an și jumătate.

În septembrie 2022, EMMA Capital Group anunța achiziționarea unei participații de 67% din Get’s Bet și Club King, care activează piața românească de jocuri de noroc. În urma tranzacției, EMMA Capital Group urma să administreze pachetul majoritar la firmele Club King, Cemarbet, Saed Electronic, Get’s Bet Online LTD, GTB Line Software, Neosoft Tech Support și Neosoft Limited.

Atât de majoritar este Jiří Šmejc, șeful de la EMMA Capital Group, încât numele lui lipsește cu desăvârșire din rândul administratorilor societății Cemarbet SRL, în condițiile cunoscutei preluări. Cu atâtea nereguli la activ, situația pare o disociere a cehului de lumea lui nea Sandu Ghețu. 

Iată mai jos componența actuală a firmei Cemarbet, unde la administratori apar numele lui Sandu Ghețu, al lui Cristian Roman, ginerele lui Sandu Ghețu, și cel al lui Marius Durba. Cehului este vizibil doar la beneficiari.

cemar
cemar

În traducere liberă, familia Ghețu este lăsată să răspundă singură, pentru eventuale nereguli, în fața legii, urmând că Jiří Šmejc să se bucure doar de pe urma profitului societății.

Absorbția a însemnat înghițirea unor firme de către alte entități juridice. În cazul Cemarbet, la persoane juridice apare, în proporție de 100%, GTB Global Business SA. Playresponsibly, utilizând același portal al firmelor (listafirme.ro), a desfăcut componența societății.

La administratori apare familia Ghețu, cu 3 membri, plus 3 cehi, cel mai probabil oamenii de încredere ai lui Jiří Šmejc.

În dreptul persoanelor juridice apar două companii: Emma Gamma LTD, cu 67%, și Alpha Global Management SA, cu restul de 33%. Abia la beneficiari apare Jiří Šmejc împreună cu Sandu Ghețu și cu ginerele său.

gtb
gtb

Redacția a întrebat Cemarbet în legătură cu absența lui Jiří Šmejc din rândul administratorilor, dar nu a primit, încă, lămuriri.