De ce este extrem de important, pe alocuri profitabil, să fii președinte la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc din România, unde de mai multă vreme se duce o luptă internă cruntă pentru putere? Simplu: poți influența piața jocurilor de noroc din România cu o singură semnătură. Sau, mai precis, prin lipsa iscăliturii.

Bet365 nu s-a mai putut întoarce și a rămas cu paguba de milioane

Operatorii prinși în ofsaid ajung, invariabil, pe „lista neagră”. Cel mai cunoscut caz este Bet365, care a permis jucătorilor de la noi să accese site-ul într-o perioadă în care nu deținea licență, potrivit regulilor ONJN. Cazul s-a petrecut în 2015.

După ce a pierdut 30 de milioane de euro, Bet365 a cerut să revină pe piața din România. Dar regulie sunt făcute astfel încât să nu fie permisă întoarcerea, în plină confuzie distribuită pieței de către Oficiu, una intenționat întreținută.

Bet365 a plătit din urmă, în 2016, după ce furase startul, pentru că primise licența târziu și ar fi trebuit sa închidă site-ul pentru două săptămâni. Compania a fost prinsă și a fost închisă definitiv.

De obicei, un operator amendat drastic nu pleacă imediat din România, ci încearcă să-și „spele” oficial imaginea, pentru ca mai apoi să încerce să-și recupereze o parte din prejudiciu, funcționând legal.

Asta a încercat și Bet365. Ar fi vrut să știe condițiile revenirii pe piață. Însă, n-a fost chip. Nu există o dispoziție care să se specifice, clar, condițiile pentru recăpătarea licenței: amenzi de plată, dobânzi aferente și/sau alte condiții.

Un astfel de ordin ar trebui dat de președintele ONJN. Dar, acesta nu există. Așadar, nu există un „ordin de albire”, în oglindă cu cel de introducere pe „lista neagră”, iar tot procesul de autorizare poate fi socotit unul arbitrar, lăsat la legea „celui care dă mai mult”.

Din pricina blocajului, niciun operator ajuns pe lista neagră nu a putut să-și „spele” ulterior imaginea și să funcționeze apoi legal folosind aceleași date de identificare, statul fiind văduvit astfel de sume însemnate la Buget.

Ordinul care nu există fiindcă nu vrea nimeni să-l dea 

OUG 77 spune astfel, începând din august 2022: „Condiţiile de introducere şi de scoatere a site-urilor platformelor/brandurilor/mărcilor/logourilor/aplicaţiilor de jocuri de noroc în/din «lista neagră» vor fi reglementate prin ordin al preşedintelui O.N.J.N.”.

Legea a fost modificată de la forma: „Site-urile de jocuri de noroc ale operatorilor care exploatează jocurile de noroc la distanță prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. h) -n), care nu au achitat taxele de licență și de autorizare, precum și alte sume datorate vor fi introduse pe o «listă neagră» a site-urilor de jocuri de noroc neautorizate în România până la clarificarea situației și vor fi scoase din "lista neagră" doar prin decizia Comitetului de Supraveghere al O.N.J.N. Condițiile de introducere și de scoatere a site-urilor de jocuri de noroc în/din "lista neagră" vor fi reglementate prin ordin al președintelui O.N.J.N”.

Tradus, înseamnă că, până în august anul acesta, pe lista neagră erau site-urile, ceea ce este și pe lista neagră actuala. Adică, nici brandul, nici numele, nici firma nu sunt pe actuala listă neagră, fiind socotită o lacună legislativă.

Șeful influențează piața

Există Ordinul 147, cu condițiile de îndeplinit pentru a nu ajunge pe „lista neagră”, dar nu și condițiile de ieșire de pe „black list”. Pentru asta, ar trebui să fie în vigoare, așa cum precizam, un ordin emis de președintele ONJN.

Doar că, deși s-au perindat câțiva șefi prin fruntea Oficiului, nimeni nu a dat un astfel de ordin, iar operatorii nu-l pot solicita preferențial, pentru a nu se considera favoritism. El trebuie emis pentru a acoperi toată piața jocurilor de noroc.

Miza este una uriașă. Operatorii deja existenți în România presează pentru ca alte entități să nu-și facă loc pe piață, pentru a nu crește concurența. Adică, să-l determine pe președintele ONJN să nu miște vreun deget. Practic, ONJN controlează situația generală, decizând cine să nu reintre pe piață.

Din acest motiv, președintele ONJN deține o semnătură de milioane de euro.

Cum s-au adaptat operatorii

Ca să poată funcționa, piața s-a adaptat din mers. Au venit la licențiere operatori „vopsiți”, schimbându-și platforma și numele. Astfel, Betano ar fi luat platforma celor de la Bet365, iar Sportingbet - a celor de la Bwin.ro, spun surse credibile din piață. Oficial, nimeni nu recunoaște mișcările.

În prezent se derulează „cazul Parimatch”, companie adăugată pe lista neagră în 2019, după ce ar fi fost dirijată din umbră de ruși dubioși. Trecut pe lista neagră cu „parimatch.com”, care nu poate ieși de pe lista neagră întrucând nu există un ordin al șefului ONJN, operatorul care acum are acționariat ucrainean a venit la licențiere cu domeniul de internet „parimatch.ro”, procedură începută în luna septembrie și aflată în plină derulare.

Se pare că Mihail Pocora, vicepreședintele cu rang de președinte al ONJN, presează pentru ca operatorul să primească licența, în timp ce alte surse din ONJN susțin că operatorului i se pregătește o măsură punitivă, care ar conține neacordarea licenței.

Amnistia fiscală din 2015

Înainte de apariția OUG 77, piața era reglementată diferit. „Sunt blocați toți acum, pentru că există o lacună legislativă, nu există ordin de scoatere de pe lista neagră. În 2015, când s-au acordat licențe, a fost o amnistie fiscală și penală pentru cei care au operat între 2010 și 2015. Dacă plăteau din urmă 20% din GGR (Gross Gaming Revenue), atunci puteau solicita licența.

Restul, cei care n-au venit și au operat la negru sau la gri, cum se zice, nu mai aveau dreptul să vină la licență 5 ani. După 5 ani, la cererea lor, președintele ONJN putea să emită un ordin care să le aprobe reintrarea pe piață.

Și să nu plătească nimic din urmă, căci amnistia era valabilă pentru o perioadă limitată de timp. Statul român a luat niște bani frumoși, vreo 300 de milioane de euro, la vremea respectivă. Acum, legea spune că nu ai voie să vii, fără ordinul președintelui, cu aceeași platformă și cu același nume de firmă pe care ai operat la negru.

Parimatch nu poate veni cu parimatch.ro, având pe lista neagră parimatch.rom”, spune un specialist cu experiență din piața jocuri de noroc. Respectivul este contrazis de avocații Parimatch, care aduc ca argument recenta schimbare legislativă.