O operațiune transcontinentală a Poliției împotriva criminalității financiare online a dus la aproape 3.500 de arestări și confiscări în valoare de peste 273 de milioane de euro în 34 de țări.

Operațiunea HAECHI IV a durat șase luni (iulie-decembrie 2023) și a vizat 7 tipuri de escrocherii cibernetice: phishing vocal, escrocherii romantice, sextorsion online, fraudă în investiții și spălarea banilor din jocurile de noroc, jocurile de noroc ilegale online, fraudă de comerț electronic în afaceri.

„Vânat” timp de doi ani

Anchetatorii au lucrat împreună pentru a detecta frauda online și a îngheța conturile bancare asociate și serviciile de active virtuale (VASP) folosind I-GRIP al INTERPOL, un mecanism de oprire a plății care ajută țările să lucreze împreună, pentru a bloca veniturile realizate din infracțiuni.

Cooperarea dintre autoritățile filipineze și cele sud-coreene a dus la arestarea unui infractor din domeniul jocurilor de noroc online de mare profil în Manila, în urma unei „vânători” de doi ani a Agenției Naționale de Poliție din Coreea de Sud.

Autoritățile au blocat 82.112 conturi bancare suspecte, confiscând un total de 199 de milioane de dolari în valută și 101 de milioane de dolari în active virtuale.

Lucrând cu un număr de VASP, INTERPOL i-a ajutat pe ofițerii din prima linie să identifice 367 de conturi de active virtuale legate de crima organizată transnațională. Poliția din țările membre a înghețat bunurile, iar investigațiile sunt în desfășurare.

Șeful Biroului Național Central al INTERPOL din Coreea de Sud, Kim Dong Kwon, a declarat: „Este de remarcat faptul că eforturile globale de a anticipa cele mai recente tendințe criminale au condus la o creștere substanțială a rezultatelor operaționale.

În ciuda eforturilor infractorilor de a obține beneficii ilicite prin tendințele contemporane, aceștia vor fi în cele din urmă arestați și vor fi pedepsiți. Pentru a atinge acest obiectiv, Proiectul HAECHI va evolua în mod constant și își va extinde domeniul de aplicare”.

Două avertismente date în timpul operațiunii

În timpul Operațiunii HAECHI IV au fost emise două avertismente, țările fiind alertate, cu acest prilej, cu privire la practicile emergente de fraudă a investițiilor digitale.

Unul a alertat țările membre INTERPOL cu privire la o nouă escrocherie detectată în Coreea, care implică vânzarea de jetoane neeligibile cu promisiuni de profituri uriașe, care s-a dovedit a fi o înșelătorie în creștere în sectorul criptomonedei. Schema arată astfel: dezvoltatorii abandonează brusc un proiect și investitorii își pierd banii.

A doua alertă violet a avertizat în legătură cu utilizarea AI și a tehnologiei false de deep pentru a da credibilitate înșelătoriilor, permițând criminalilor să-și ascundă identitatea și să pretindă că sunt membri ai familiei, prieteni sau diverse interese amoroase.

Partea din Regatul Unit a operațiunii a raportat mai multe cazuri în care conținutul sintetic generat de inteligența artificială a fost folosit pentru a înșela, hărțui și extorca victimele, în special prin escrocherii de uzurpare a identității, șantaj sexual online și fraudă cu investiții.

Cazurile au implicat, de asemenea, uzurparea identității unor persoane cunoscute de victime prin tehnologia de clonare a vocii. Operațiunile HAECHI au fost susținute financiar de Coreea de Sud.

Potrivit INTERPOL, țările participante la HAECHI IV sunt: Argentina, Australia, Brunei, Cambodgia, Insulele Cayman, Ghana, Hong Kong (China), India, Indonezia, Irlanda, Japonia, Kârgâzstan, Laos, Liechtenstein, Malaezia, Maldive, Mauritius, Nigeria, Pakistan, Filipine, Polonia, Coreea, România, Seychelles, Singapore, Slovenia, Africa de Sud, Spania, Suedia, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit, Statele Unite ale Americii și Vietnam.

Conținutul website-ului playresponsibly.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate articolele de pe acest site sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe playresponsibly.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor playresponsibly.ro, vă rugăm să ne contactaţi.