Un ordin de președinte ONJN emis în mandatul lui Constantin Cătălin Voinea-Mic (16 decembrie 2020), completat de următoarea conducere a instituției (Alin Teodor – președinte și Dan Ghiță – șef de cabinet) pe 30 iunie 2021, statua obligativitatea ca, începând din această vară, aparatele slot machines produse înainte de anul 2000 să fie scoase din funcțiune, fiind uzate fizic, dar mai ales moral. Cei vizați îi indică pe sforari.

ordin11.jpg
ordin11.jpg

ordin1.jpg
ordin1.jpg

ordinteodor.jpg
ordinteodor.jpg

Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial pe 30 iunie 2021, urmând să producă efecte după 24 de luni/2 ani, adică de pe 1 iulie 2023. Vorbim despre pe o piață extrem de performantă, în continuă mișcare, cu schimări de la o lună la alta. La nivel național, păcănelele mai vechi de 20 de ani reprezintă un procent de 20-25%, predominând în barurile din mediul rural.

Impactul în ceea ce privește efortul economic din partea operatorilor mici și mijlocii este unul considerabil. Ordinul îi ajută pe marii producători de „păcănele”, precum Novomatic și EGT, și le da „gaură” în buget celor mici și mijlocii, nevoiți să-și înlocuiască peste noapte mare parte din „flota” de aparate. Totul ar fi fost pus la cale de fosta conducere a ONJN, dispărută în prezent din peisaj.

Se aduc aparate cu procent neconvenabil

Piața celor mici a luat foc: „Cei mai afectați sunt operatorii care au cumpărat aparatele. Cei care le-au închiriat, le dau înapoi și iau altul închiriat cu normă nouă, teoretic. Iar raportul este 60-40% în favoarea celor care au preferat să cumpere, în detrimentul celor care au ales închirierea. Și cei care le-au închiriat stau la mâna producătorilor, în sensul că, fiind timpul atât de scurt, o să ia ce li se oferă. Nu pot să aleagă. Când ești pus la zid, nu mai ai timp, iei ce-ți dau producătorii de aparate și la ce preț vor.

Revenind la cei care au aparate cumpărate, ei au făcut asta ca să scape de chirie, aparatele costând 6-7000 de euro bucate, luate în rate. Au pus diverse carcase, calculatoare noi pe ele, doar că producătorii nu mai autorizează vechituri. Normal, vor să vândă ceva nou. Și, atunci, se vor trezi cu nu-știu-câte aparate pe dreapta.

Între timp, producătorii au venit cu oferte de update la aparate, de 100, 150 de euro, Novomatic și EGT. E o treabă bună, nesperată. Altfel, trebuia să cumperi zeci de mii de aparate la nivel de 6-7.000 de euro bucata. Înainte, un update era 2.000 de euro. Acum, coinsurența a făcut să scadă prețul până la câteva sute de euro. Repet, încă sunt  doar promisiuni.

Dintre cele cumpărate vechi, erau cele cu procentul acela 90-92% procent de câștig, aparate care încă plac jucătorilor. Fac bani și sunt indispensabile celor mici. Ele vor fi înlocuite cu aparate mai noi, moderne, cu 3 monitoare, dar care au de la 94% în sus procent de retur, astfel încât nu mai poți, la concurența actuală, să mai faci bani cu ele.

Aparatele vechi plăceau jucătorilor, plăceau operatorilor, însă în ele s-a băgat mâna de către niște derbedei, care au făcut copii. Mașinile noi costă 350 de euro plus TVA pe lună. E ca și când, de mâine s-ar produce doar mașini hibrid și electrice, ceea ce sunt de acord. Aduc doar de-astea pe piață, dar benzina și diesel celor din gospodărie nu le scot de pe piață brusc, că rămâne omul pe jos.

Dintre cele cumpărate, producătorii spun că le vor acoperi. Dar nu vor acoperi decât ce vor ei și cu procentele lor. Suntem la mâna lor. Nu va fi nimic gratis. Cel care a cumpărat aparatul și l-a amortizat, acum plătește doar autorizarea, care s-a mărit, știm bine. Nu mai dau 400 de euro pe lună, ca să ia ceva nou. Ne pune la zid într-un timp scurt. În 2000, s-au scos de pe piață când au murit, ele se uzează moral, în timp.

Apar cele mai mari, cu monitoare frumoase, concurența le învinge, vor fi de la sine scoase de pe piață. Din păcate, unii au băgat mâna în ele, însă nu să-i omorâm pe toți cei mici doar pentru că ONJN nu-i prinde pe hoți.

Să se meargă în paralel cele noi cu cele vechi. Aduc de la 1 iulie doar aparate noi, dar las dieselul și benzina pe piață, ca să folosim o paralelă cu piața auto. Și pe măsură ce îmi permit financiar, scot un aparat vechi, cumpăr unul nou. Nu să le înlouiesc pe toate, peste noapte. Printre cei cinstiți, au fost unii care au băgat mâna în aparatele vechi, repet.

Alin (n.r. – Teodor) și Ghiță s-au închis în birou și au făcut ce au vrut. Alin, la început, a zis că sigur ne înțelegem, apoi n-a mai vrut să discute. Operatorii mari vor fi interesați să investească în schimbare, conștineți că cei mici nu-și permit”, sună tablou făcut de un operator mic.

Sunt și fani ai măsurii

Măsura ONJN are și admiratori. „Dacă ar fi după mine, le-aș scoate de pe piață și pe cele mai vechi de anul 2010, nu doar pe cele mai vechi de 2000. Cu aparatele cât sunt mai noi, cu atât sunt mai performante, mai greu de măsluit. Și nu vorbim de carcasă, ci de tehnologie, de softul actualizat, la care nu poți umbla atât de ușor. Cei care insistă pentru aparatele vechi o fac pentru că vor să măsluiască în continuare, fie reprezintă un cost prea mare înlocuirea lor cu unele mai noi”, spune un angajat din industrie.

„Așa cum este în prezent Ordinul 86, ar implica să nu mai putem autoriza după 1 iulie nici un aparat care nu corespunde noilor norme tehnice !

Propunerea noastră,  care solicită prelungirea termenului în care se mai pot utiliza aparatele actual autorizate în scopul de a permite înlocuirea lor treptată cu cele care corespund noilor condiții tehnice , o reamintim în continuare.

Am evita astfel  blocarea exploatării dupa cele câteva luni de zile rămase , a celor cca 70000 de aparate care ar trebui adaptate/ înlocuite, ofertate operatorilor , în baza unor aprobări de tip  (AT ), care până în prezent sunt în număr  insuficient  obținute.

In scopul cu care suntem pe deplin de acord de a susține  înnoirea aparatelor, toate aparatele nou intrate pe piață sub orice formă,  închiriere sau cumpărare, după data de 1 iulie,  ar trebui să corespundă noilor condiții tehnice” - Propunere susținută de asociațiile reprezentative pentru operatorii de nivel mic și mediu,  AOPJNR și Exprogame

Se lovește și în piața de metrologie

Ordinul lovește și în piața de metrologie, nu degeaba a fost pus la cale în biroul lui Alin Teodor, unde cărțile le-a fi făcut sfătuitorii săi. Din vară, în funcție de standardele pe care s-au acreditat (ISO 17020 și ISO 17025), firmele mai pot face sau nu verificări tehnice aparatelor.

Vor fi avantajate două firme, BMM, cu licență luată în Spania, și Inspection Slot, cu licența luată în Italia. Firmele cu capital românesc REGIO, Metron și Metrologia de Stat, ar urma să fie scoase de pe piață.

Motiv pentru care adversarii americanilor de la BMM doresc să amâne cu cel puțin un an aplicarea actualuli ordin. Doar că timpul trece, iar dinspre ONJN nu vine nicio reacție, semnă că actuala conducere aprobă cu două mâini deciziile foștilor șefi.

Câte păcănele sunt pe piață

Din cele aproximativ 70.000-75.000 aparate existente în exploatare în prezent (numărul lor a scăzut de la circa 80.000), în jur de 45000 de aparate sunt în proprietatea operatorilor.

Din acestea, cam jumătate sunt promisiuni de la producători că vor fi adaptate ca să corespundă noilor condiții tehnice (vor obține AT -ul de tip nou). Nu se știe, deocamdată, cu ce costuri.