Playresponsibly a scris despre cazul firmei SC Neagu 93 Impex SRL, companie de păcănele care a obținut de la Primăria comunei Gruiu o adeverință conform căreia își desfășoară activitatea pe raza județului Ilfov, localitate cu 542.686 de locuitori.

Asta deși societatea respectivă are sediul în Gruiu, iar comuna face parte, la rândul său, din județul Ilfov.

Adeverință
Adeverință

Este modalitatea găsită de firmele care funcționează în localități mici de a fenta „legea Simonis”.

Societățile respective obțin de la autoritățile locale adeverințe care să le confirme în fața altor instituții (ONJN, care emite autorizații de funcționare ale aparatelor) că pot funcționa, deși, practic, activează în regiuni care nu trec de bariera celor 15.000 de locuitori. 

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Gruiu se ridică la 7.586 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 7.412 locuitori.

Răspunsul Primăriei la întrebările redacției:

„Având în vedere solicitarea dumneavoastră înregistrată la Primăria comunei Gruiu sub nr. 3712/25.04.2024, avem următoarele comentarii:

1. De unde din conținutul adeverinței la care faceți referire rezultă că instituția noastră ajută firma SC NEAGU 93 IMPEX SRL să „fenteze Legea”?

2. Ce considerați fals în conținutul adeverinței nr. 3582/22.04.2024?”.

Playresponsibly face câteva considerații la răspunsul primăriei, unul nespecific unei instituții de stat (se răspunde la niște întrebări sub forma altor întrebări).

Hârtia a fost emisă într-un context cunoscut, cel al apariției legii care limitează prezența păcănelelor. Așadar, nespecificând cifra populației din Gruiu, putem vorbi despre o minciună prin omisiune.

O confirmare a faptului că s-a intenționat ducerea în eroare a unei alte instituții (ONJN, în acest caz) este oferită de faptul că, dacă ar fi vrut să afle numărul de locuitori din județul Ilfov, societatea respectivă s-ar fi adresat autorităților respective, nicidecum Primăriei Gruiu.

Așadar, oficialitățile comunei în cauză ar fi trebuit să specifice în adeverință cifrele din propria ogradă, nicidecum să facă referire la un alt UAT.