Asociația Internațională de Integritate a Pariurilor (IBIA) și-a publicat raportul de integritate pentru anul 2023. IBIA este principala voce la nivel mondial privind integritatea industriei de pariuri sportive licențiate.

Raportul subliniază că numărul total de rapoarte de pariuri sportive suspecte reclamate în 2023 a scăzut la 184, ceea ce reprezintă o scădere de 101 evenimente. În precente, asta înseamnă 35%, comparativ cu cifra din 2022 - 285 de rapoarte.

Raportarea globală pentru 2023 este semnificativ mai mică decât media de 244 de rapoarte anuale pentru perioada 2019-2022.

Luncanu, suspendat 5 ani din tenis

Pe anul trecut, România este fruntașă. Are 3 la fotbal, ca și Republica Cehă, lideri fiind țări precum Marea Britanie și Spania, ambele cu câte 4 evenimente. România apare și în clasamentul negativ de la tenis, unde are 4 meciuri. Doar Spania (7) și Italia (6) sunt înaintea România. Nu este o surpriză. România are un jucător suspendat pentru trucarea de meciuri. Se numește Luncanu și a fost tras pe dreapta la mijlocul anului trecut.  

Jucătorul român de tenis Petru-Alexandru Luncanu a fost suspendat pentru cinci ani şi amendat cu 40.000 de dolari într-un caz de trucare de meciuri, anunţase Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis.

Cinci din cele şapte acuzaţii de trucare de meciuri aduse de ITIA împotriva lui Luncanu au fost confirmate în cadrul unei audieri anticorupţie, a precizat agenţia, referitoare la "trucarea rezultatului sau a oricărui alt aspect al mai multor meciuri şi facilitarea directă sau indirectă a pariurilor din tenis".

Luncanu, în vârstă de 34 de ani, a fost găsit vinovat şi de o acuzaţie separată de a nu coopera pe deplin cu ancheta ITIA, retrăgându-şi consimţământul pentru ca telefonul său să fie analizat, relata The Associated Press. pe 16 iunie 2023.

Cea mai bună clasare a lui Luncanu a fost locul 304 în 2009. Înregistrările Federaţiei Internaţionale de Tenis arată că ultimul său meci a fost o înfrângere în primul tur la un eveniment din România, în luna iulie 2022.

74 de meciuri trucate

Documentul subliniază, de asemenea, că datele suspecte ale activității de pariuri ale IBIA au ajutat să demonstreze că 74 de meciuri au fost falsificate și au constatat o creștere a numărului de cluburi, jucători și oficiali sancționați cu succes pentru încălcarea reglementărilor privind pariurile sportive.

IBIA folosește date despre activitățile suspecte de pariuri din rețeaua sa de monitorizare globală, prima de acest fel, pentru a ajuta sporturile, autoritățile de reglementare, factorii de decizie și forțele de ordine să investigheze și să trimită în judecată infractorii.

În 2023, rapoartele IBIA au contribuit la investigațiile și sancțiunile ulterioare a 21 de cluburi, jucători și oficiali, în creștere de la 15 sancțiuni în 2022. Din cele 21 sancționate în 2023, 8 tenismeni, 7 arbitri și 4 jucători de snooker.

În multe cazuri, datele furnizate de IBIA și de membrii săi au contribuit la emiterea de sancțiuni semnificative, cum ar fi interdicții pe viață, demonstrând impactul puternic al datelor puse la dispoziție de IBIA.

Se tem de operatorii ilegali din Asia

Capacitatea IBIA de a detecta și a descuraja activitățile suspecte de pariuri a crescut semnificativ în ultimii ani: reprezintă peste 137 de miliarde de dolari în venituri globale din jocurile de noroc. Cifra face din IBIA principalul organism de monitorizare a integrității gestionat de operatori la nivel global.

Aceste constatări confirmă importanța obligației legale pentru operatorii de pariuri sportive reglementate de a se alătura unui organism internațional de monitorizare a integrității sportive, din ce în ce mai impus pe piețele bine reglementate.

Această cerință a fost introdusă recent în Brazilia, care, conform raportului din 2023, a avut al treilea cel mai mare număr de rapoarte de pariuri suspecte (11), după Regatul Unit și Republica Cehă.

Khalid Ali, CEO al IBIA, a declarat: „Scăderea numărului de rapoarte globale de anul trecut este încurajatoare. Confirmă faptul că rețeaua noastră de monitorizare și alertă, lider mondial, aduce o contribuție foarte importantă în descurajarea infractorilor de a încerca să fraudeze membrii noștri și că o colaborare mai mare între IBIA, sport și autorități de reglementare este o combinație câștigătoare.

În ciuda acestui progres, trebuie să rămânem vigilenți și să recunoaștem că cea mai mare amenințare la adresa integrității sportive vine de la operatorii nereglementați, în special din Asia”.

 

integrity.jpg
integrity.jpg

membri3.jpg
membri3.jpg

membri2.jpg
membri2.jpg

membri1.jpg
membri1.jpg

membri.jpg
membri.jpg

În ceea ce privește sporturile individuale, fotbalul a fost sportul cu cele mai multe raportări, 63, iar numărul a rămas relativ constant de-a lungul timpului, cu 67 și 66 de raportări în 2022, respectiv 2021.

Tenisul a fost al doilea sport cel mai raportat, cu 54 de rapoarte. Aceasta reprezintă o scădere de 49% față de totalul de 106 din 2022. În medie, rapoartele referitoare la tenis au scăzut în ultimii ani și, pentru prima dată, numărul de rapoarte este mai mic decât cel al fotbalului.