Pontwest SRL, firmă de sloturi prezentă pe piața jocurilor de noroc din 1992, a câștigat astăzi în instanță.
Victoria a fost reușită împotriva deciziei de revocare a licenței pe care i-a dictat-o împotrivă Comitetul de Supraveghere al ONJN.
Hotărârea Curții de Apel, care nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în 5 zile, apare publicată pe portalul instanțelor.
Tribunalul a suspendat executarea actului administrativ în baza căruia Comitetul a tăiat în carne vie.
Iar asta dovedește, spun avocații Pontwest, că „execuția” este cusută cu ață albă și că a fost pusă la cale de dușmani care nici măcar nu știu legea.
Astfel, Pontwest își poate deschide locațiile, iar partenerii care funcționează pe licența respectivă sunt liberi și ei, până la judecata instanței de fond.
Nu există răspundere penală pentru cei din Comitet, deci liber la luat decizii după ureche
În spatele revocării licenței pentru compania condusă de familia Bratu (Irene Anca și Andree, mamă și fiică) stau jocuri de culise. Și s-a țesut o întreagă poveste.
Cu 3 zile înaintea de expirarea autorizațiilor a două AWP-uri (aparate care vor fi scoate din uz de pe piața jocuri de noroc), inspectorii Oficiului au descins într-o locație aflată într-o piață din Constanța.
Au constat că se consuma alcool în locație și au trimis nota către Comitetul de Supraveghere, care a pedepsit maxim neglijența, la ședința de pe 26 septembrie.
Deși era socotită o soluție disproporționată în raport cu fapta comisă, Comitetul a luat decizia de revocarea a licenței.
Celor din Comitet li s-a suflat la ureche că mai există o firmă care a plătit la fel, călcând strâmb pentru consum de alcool, Black Star Slots, din Cluj.
Și s-a turnat gaz pe foc spunându-li-se că Pontwest ar fi firma de casă a fostului președinte, Silviu Pocora.
Dar, apărătorii părții afectate, Pontwest, susțin că legea privind consumul de alcool nu se aplică AWP-urilor, care sunt socotite niște sloturi mai aparte (au mize și câștiguri limitate).
Motiv pentru care nu există articol de lege în baza căruia să fie pedepsită compania cu revocarea licenței.
Argumentele au fost utilizate la demersul din justiție și, se vede treaba, au primit undă verde.
Comitetul nu și-a bătut prea mult capul cu legea.
A avut grijă de liniștea celor care îl compun Odetta Nestor, fosta conducătoare a ONJN, care a scos din lege, în mandatul său, răspunderea penală pentru cei din Comitet.
Dacă ar fi avut teama unor plângeri penale, cei care compun „Guvernul” ONJN ar fi avut mai multă grijă când iau astfel de decizii.
Respinsă de pe ordinea de zi a Comitetului
Mai mult, Pontwest reclamă că a fost ținută nejustificat la ușa ONJN. N-a fost acceptată pe ordinea de zi a Comitetului, pentru a contesta decizia cu un memoriu.
Plângerea prealabilă este un act administrativ necesar pentru a putea merge apoi în instanță.
Compania a ales însă o altă tactică, dorind să-și scurteze drumul.
Cu decizia de revocare postată pe site-ul ONJN pe 21 octombrie, firma n-a mai așteptat 15 zile permise de lege pentru a funcționa.
Deși ar avut dreptul să țină deschis până la începutul luni noiembrie, a tras obloanele pe 30 octombrie.
În ziua respectivă a depus și plângere împotriva hotărârii Comitetului (implicit a recunoscut că a luat la cunoștință sancțiunea) și s-a adresat instanței.
Tocmai ca să grăbească procedurile și să se adreseze în grabă mare tribunalului, știind că va primi dreptate, fiind vorba despre o încălcare flagrantă a legii.
Familia Bratu, care administrează Pontwest, nu a putut fi contactată pentru un punct de vedere.
Hotărârea instanței