Fortuna Entertainment Group, grup din Cehia care are în portofoliul din România operatorii Fortuna și Casa Pariurilor, a călcat strâmb. Din nou. FEG a intrat în vizorul oamenilor care aplică legea în domeniul jocurilor de noroc, inspectorii ONJN.
Și va compărea, iarăși, la judecata Comitetului de Supraveghere al Oficiului, după ce, la ședința trecută, a scăpat basma curată, deși ar fi putut rămâne cu ușurință fără licența de online.
La ședința de marți, 11 aprilie, Comitetul va fi pus să analizeze propunerea de suspendare a activității pentru firma Slot Arena SRL, pe care FEG operează jocurile de tip slot machine - păcănele, precum și pentru Bet Active Concept SRL, companie pe care Fortuna operează agențiile de pariuri terestre în cotă fixă. Măsura va fi una parțială și vizează o anumită agenție de pariuri sportive din Sectorul 4 al Capitalei.
Potrivit informațiilor oficiale oferite de concernul ceh, FEG a preluat Bet Active Concept și Slot Arena într-o tranzacție încheiată în anul 2017.
Strigătul de disperare al unei mame, într-un apel la 112
În cătare a fost luată o agenție de pariuri în cotă fixă situată în sectorul condus de primarul Daniel Băluță.
Direcția Generală de Supraveghere și Control (DGSC), dirijată de Tudor Simota, propune, într-o notă trimisă Comitetului, suspendarea cu până la 6 luni a 5 autorizații de exploatare tip slot machine clasa A, care rulează pe Slot Arena SRL, de la punctul de lucru de pe Șoseaua Giurgiu nr. 129, se arată la punctul 48 de pe ordinea de zi.
La punctul următor (dintr-un total de 56, câte conține ordinea de zi), Comitetului i se propune suspendarea agenției de la adresa respectivă pentru Bet Active Concept SRL. Este vorba despre firma pe care activează agenția terestră marca Fortuna.
Totul a pornit de la o persoană care a apelat disperată la serviciul 112 cu scopul de a reclama faptul că fiul său minor joacă nestingherit la păcănele. Nu era prima oară. În prealabil, le-a prezentat problema angajaților Fortuna, fără a găsi însă înțelegere.
A urmat descinderea Poliției în agenția cu pricina, iar tânărul a fost scos cu forța din unitate. Minorul a „spart” bani la aparate (sume de ordinul sutelor de lei), sub privirile permisive ale lucrătorilor Fortuna.
Cazul datează din decembrie 2022, dar abia acum a sosit momentul judecății, după controlele declanșate la mijlocul lunii februarie și la începutul lunii trecute de către inspectorii ONJN, care s-au folosit din plin de informațiile venite de la Poliție.
Amenzi însumând peste 10.000 de euro
La anchetă, angajata din respectiva agenție, una amplasată la parterul unui bloc - arată Google maps, a recunoscut în fața anchetatorilor de la Poliție că n-a efectuat legitimarea tânărului, apreciind în fața agenților că tânărul prezenta un „chip matur”.
În concluzie, n-a considerat că ar avea nevoie de confirmarea vârstei prin confruntarea cu datele de pe documentul de indentificare (CI).
Surse FEG susțin că grupul ceh s-a ales cu avertisment, dar și cu amenzi în cuantum de 55.000 de lei, ca urmare a neregulilor depistate de inspectorii ONJN la respectiva agenție.
Rămâne ca și Comitetul de Supraveghere să constate, în ședința de marți, gravitatea faptelor și să închidă unitatea pentru o perioadă cuprinsă între o lună și 6 luni.
Informații din interiorul FEG spun că în București există alte circa 10 agenții în care minorii își fac de cap, iar operatorul se plânge că „n-avem ce să le facem”.
Comitetul, din cale afară de milos cu online-ul de la Casa Pariurilor
Dacă până acum, Comitetul a fost indulgent și a menținut avertismentele dictate ca și sancțiuni de inspectori, situația ar trebui să stea diferit acum.
Silviu Pocora, șeful ONJN, spunea recent pentru Playresponsibly că, deși inspectorii au sancționat neregulile gătite la control doar cu avertisment, Comitetul a trecut peste și a dictat suspendări ale activității pentru anumite unități, atunci când a fost vorba despre minori prinși în agenții.
Aceasta este socotită o infracțiune gravă, una care, la ședința de marți, va apărea din nou în atenția Comitetului. Dacă și-ar menține linia impusă și cuvântul dat, ONJN ar trebui să pună lacăt pe respectiva agenție Fortuna.
De asemenea, munca polițiștilor obligă Comitetul să nu treacă cu vederea incidentul.
La ședinta Comitetului din 30 martie, ONJN nu a considerat necesar să ridice licența pentru firma pe care Casa Pariurilor, parte tot din grupul FEG, operează jocurile de noroc online, deși exista un caz evident prin care clineții au fost fentați de operator.