Ca în oricare altă instituție publică din România, și la ONJN, discreția este demnă de Omerta. O masă amorfă, preocupată să-și păstreze locul de muncă și privilegiile care decurg, citește, după care aprobă sau se minunează, apoi bârfește intern.

Oamenii prind glas doar dacă sunt la mare ananghie sau când decid să iasă din sistem, schimbând angajatorul. Atunci spun ce „pute”. Și nici atunci nu merg până la capăt, având în vedere că unii se transferă la o altă instituție de stat, iar „scandalagii” sunt luați la ochi.

Raportul Corpului de Control al Ministerului Finanțelor indică găști la ONJN și un blocaj instituțional la care Mihaela Petre-Boțilă face referire doar pentru că se află pe picior de plecare, după cum recunoaște (este în concediu medical, urmând ca miercuri să fie ultima zi de lucru), fiind în plin proces de lichidare a conturilor cu instituția de pe Calea Victoriei numărul 9, înainte să-și ia zborul către un loc mai călduț.

„Cadrul general e nesănătos”

Boțilă lasă Serviciul Promovare Joc Responsabil, unde era un șef serviciu în subordinea directă a Direcției Generale de Management. Aflată din 2020 în ONJN, preia retorica adepților din „tabăra Pocora”.

Îi plânge de milă șefului interimar și atacă gruparea opusă, reprezentată de Tudor Simota. Pe „lista sabotorilor” îi mai pune pe Mihăiță Ruiu și pe Sebi Ionescu, doi conducători ai unor direcții importante din ONJN.

„De ce plec? Pentru că nu mai suport. La ONJN nu este un cadru organizațional sănătos. Tot cadrul general e nesănătos. Instituția nu-mi poate oferi un cadru organizațional corespunzător îndeplinirii obiectivelor pe care le are această activitate”, motivează Boțilă, în dialogul cu Playresponsibly.

Potrivit celor din interior, directorii generali au obligația să asigure continuitatea activității ONJN cu propuneri. Cei 3 directori vizați ar refuza, folosind diverse pretexte, să ducă mapa cu documente la președinte, iar ONJN are astfel de suferit. Se ajunge la blocaj instituțional. 

Atmosfera de conflict din ONJN ar fi întreținută de Tudor Simota. „Directorii trebuie să vină cu propuneri, nu cu țipete pe holuri! Cabinetul demnitarului (n.r. - președintele instituție are rang de secretar de stat) nu mai are atribuții”, explică un insider.

Cine sunt directorii generali din ONJN, potrivit onjn.gov.ro

Direcția Generală de Supraveghere și Control

Tudor Simota - director general

Ilie Vaeni – director general adjunct (exercitare temporară)


Direcția Generală de Autorizare Jocuri de Noroc

Mihăiță Ruiu – director general

Ana Maria Badea - director general adjunct

 

Direcția Generală de Informatizare și Monitorizare Jocuri de Noroc

Marius Sebastian Ionescu - director general

Dragoș Rusu - director general adjunct

 

Direcția Generală de Management

Lilia Marin - director general