Bunuri în valoare totală de 160 de milioane de euro au fost confiscate de Guardia di Finanza din Italia de la două persoane cercetate în ancheta „Joc dublu” de către Parchetul Catania. Cazul se referă la o rundă internațională de pariuri clandestine.
În cadrul activităților de investigare coordonate de Parchetul Public, autoritățile au efectuat un ordin de confiscare, emis de Judecătoria locală, referitor la la bunurile a doi subiecți, cercetați pentru infracțiunile de asociere infracțională în scopul colectării de pariuri clandestine, spălare de bani, înșelăciune împotriva statului și evaziune fiscală.
Este o investigație complexă, efectuată în martie anul trecut în Italia (Sicilia, Emilia Romagna și Puglia), dar cu ramificații în Europa (Germania, Polonia și Malta). Judecătorul de investigații preliminare din Catania a dispus măsuri asigurătorii față de 23 de subiecți, toți cercetați, din diverse motive, pentru jocuri de noroc și pariuri abuzive, evaziune fiscală.
Investigațiile, efectuate de unitățile specializate în combaterea spălării banilor, au vizat tranzacții suspecte, precum și un sistem care ar fi vizat colectarea și gestionarea ilegală de pariuri sportive online. CUm funcționa sistemul paralel?
Sumele erau „spălate” prin cumpărarea de terenuri
Subiecții anchetați au conceput o platformă specifică de jocuri de noroc pe internet, neautorizată să opereze pe teritoriul european, atribuindu-i drept de proprietate o companie malteză. în perioada luată în considerare (2013-2016), realizând venituri nedeclarate de 570 de milioane de euro, omițându-se declararea impozitului pentru o sumă de aproximativ 30 de milioane de euro.
Cercetările au permis apoi să evidențieze că încasarea ilegală a pariurilor „over the counter” ar fi fost organizată printr-o rețea de agenții conectate la platforma de jocuri de noroc menționată anterior. S-a constatat că doar o mică parte din pariuri au avut loc online, în timp ce majoritatea pariurilor ar fi fost făcute față în față și plătite în numerar.
Sumele pariurilor, încasate de diferitele agenții de pe teritoriul național, și încasările evaziunii ar urma apoi să curgă în conturile companiei malteze și, de acolo, să fie folosite apoi pentru achiziția de terenuri, clădiri, firme, în Italia (Puglia şi Emilia -Romagna) şi în Germania, în procesul de „spălare”.