Playresponsibly a scris că, în momentul de față, în România sunt autorizate peste 90.000 de păcănele. Dintre acestea, între 20 și 30% activează la negru. Despre aparate slot-machine aflate în neregulă se vorbește în șoaptă.

Statul, prin reprezentantul său, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, controlează și amendează. Dar, o face selectiv. De multe ori, se face că plouă, în funcție de cum bate vântul intereselor.

Preferă să se uite în altă parte, când vine vorba despre un protejat al zilei. Pe piață se cunoaște și cât înseamnă lunar „prietenia”, dar, deocamdată, nu putem scrie, din lipsă de probe. Când „guvernul” celui protejat cade, abia atunci este luat la puricat.

Amendă de 25.000 de lei

Un caz concret. Firma SC Caradune Games se întinde ca o plapumă în Craiova, condusă cu mână de fier de frații Poiană. Se spune că ar fi avut spate administrativ asigurat de un fost șef al ONJN și protecție politică venită din partea unui senator iubitor de păcănele. Ajutorul pentru frații olteni se vedea până în Dobrogea, la Constanța, tocmai acolo unde stăpânea ținutul actualul președinte ONJN, Silviu Pocora, ca șef al Serviciului Teritorial S-E.

Salvată timp de 6 luni, Caradune a picat ca musca-n lapte tocmai la malul mării recent (mai exact, la Cernavodă), ce să vezi?, abia după ce Pocora s-a urcat în trenul care l-a dus la sediul central al Oficiului și a lăsat locul liber acolo unde îl adormeau pescărușii și îl trezeau telefoanele șefului său de atunci, Tudor Simota.

Un control efectuat pe 14 iulie 2023 și intrat în posesia redacției arată că firma SC Caradune Games a funcționat ilegal cu 3 aparate (două nu aveau inspecția tehnică în perioada 25.05-14.06.2023, iar unul nu a fost supus verificărilor în intervalul 18.05-14.06.2023). 

Prinsă în ofsaid de inspectori pe zona de metrologie, pentru Caradune s-a aplicat o sacțiune din partea ONJN: amendă de 25.000 de lei. 

caradunele
caradunele

„Dacă aparatele nu aveau taxa plătită, erau la negru. Dacă este vorba de multe aparate care nu aveau metrologie, atunci este vorba despre vorba despre bani, ca să nu plătească. Dacă erau câteva, poate a omis. Cert este că nu poți funcționa fără metrologie. Costă între 250-450 lei/an per aparat slot-machine”, precizează o sursă din piață.

Frații Poiană au tot închis firme

SC Caradune Games aparține fraților Claudiu Ștefan Poiană și Dorin Poiană. Mai întâi, aceștia au operat pe o altă companie, Medar Games. După ce au pus lacătul pe Medar, au făcut altă firmă, Targatec.

Au închis-o si pe aceasta și așa a venit pe lume SC Caradune Games, care funcționează în prezent.

Redacția a solicitat, prin sms, o reacție din partea lui Dorin Poiană. O vom publica de îndată ce o vom recepționa.