Piața jocurilor de noroc se deșteaptă și prinde curaj pe zi ce trece. Cei care își riscă banii își cunosc tot mai mult drepturile, astfel că pun o presiune constantă și justificată pe operatori pentru a respecta regulamentele aprobate de ONJN în vederea funcționării, iar nu regulile arbitrare pe care le invocă atunci când urmăresc să scape basma curată după ce dau de bucluc.

Cel mai sonor și mai recent caz este cel al jurnalistului Ovidiu Zară. Socotindu-se furat de Fortuna, după ce a primit o sumă cu 49,65 lei mai mică decât cea pe care consideră că o merita la un bilet cu „Pariu Șansă”, ziaristul a apelat la arbitrajul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, autoritatea care reglementează piața.

În demersul său naiv, Zară a omis cu bună știință episoadele în care Playresponsibly a scris de mai multe ori despre neregulile găsite la „cuplul” Casa Pariurilor-Fortuna, aflat sub pălăria Fortuna Entertainment Group (FEG), când ONJN s-a făcut că nu vede anchetele presei și cele ale autorităților statului (de exemplu, cazul Unibet a fost îngropat) și, în loc să aplice amenzi și/sau să ridice licențe, a ținut partea operatorilor, mângâindu-i părintește pe creștet.

Jurnalistul pe care Băsescu l-a alintat cu apelativul „Găozar” a primit răspuns la memoriul trimis luna trecută conducerii instituției. Poziția ONJN, asumată de președintele Pocora, dă dreptate operatorului și îi transmite petentului să-și pună pofta-n cui.

Nemulțumit de soluția primită, Zară a anunțat Playresponsibly că vrea să meargă până la capăt, în căutarea dreptății. A furnizat redacției inclusiv capitolele de regulament care, susține el, îi dau dreptate de la mare distanță (foto jos).

fortunaregulament.jpg
fortunaregulament.jpg

Regulamentul Fortuna nu se „pupă” cu argumentele oferite de ONJN

Și cum altfel îți poți găsi dreptatea decât apelând la o instanță? Dar nu la Stabor, ci la o instanță civilă și civilizată de judecată. Astfel, Zară a anunțat că îi va face plângere penală lui Silviu Pocora.

Așa se face că actuala conducere, una vremelnică de altfel, a Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc dansează pe sârmă, la fel ca și cea de dinainte.

Președintele interimar ar continua linia predecesorilor săi, Alin Teodor și Dan Ghiță, pe care plângerile penale pentru trafic de influență și abuz în serviciu i-au alungat din instituția aflată în buricul Capitalei, pe Calea Victoriei, după ce au fost dați în vileagă că făceau jocul anumitor entități.

Astfel, ajungem să cităm dintr-un fost premier agramat al României: „Orice om îi e teamă de o plângere penală”.