O instituție de forță a Guvernului României, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, cu ajutorul căreia Statul face rost de bani la Buget, se prezintă pe site-ul oficial în neglijent și incomplet.

La ONJN, funcțiile de președinte, respectiv vicepreședinte și secretar general au rang de secretar de stat, respectiv subsecretar de stat.

Asta ar înseamna ca în dreptul fiecarui conducător în parte să fie trecut măcar un CV minimalist, fără a mai pune la socoteală declarațiile de avere și cele de interese, obligatorii în cazul demnitarilor de rang înalt.

Potrivit juridice.ro, autorităţile publice sunt obligate să comunice CV-urile funcţionarilor publici, cu protejarea datelor personale, deoarece acestea fac parte din categoria informaţiilor de interes public neexceptate comunicării şi vizează studiile funcţionarilor, potrivit dispoziţiilor art. 2 lit. b) din Legea nr. 544/2001 (opinia majoritară – opinia nr. 1 în materialul de mai jos – exprimată la nivelul Curţii de Apel Timişoara – Secţia contencios administrativ şi fiscal).

Excepția Godeanu

O singură persoană din conducere are afișat CV-ul, este vorba despre secretarul general Narcis Godeanu, care are în trecut o activitate didactică la Universitatea „Spiru Haret” din București.

Obligaţia privind declararea averii şi a intereselor revine, în condiţiile Legii 176/2010, categoriilor de persoane numite în funcţie de Preşedintele României, de Parlament, de Guvern sau de prim-ministru, cu excepţia celor care ocupă funcţii aparţinând cultelor religioase.

Iar numirea președintelui ONJN se face prin decizia premierului.

Ce riscă cei care nu respectă legea

Instituția care controlează ca legea declarațiilor de avere și de interese să fie respectată este Agenția Națională de Integritate. Pe site-ul său oficial, ANI a informat că marți, 15 iunie 2021, a fost data-limită până la care persoanele indicate puteau depune declarațiile de avere și de interese anuale.

Nerespectarea termenului pentru depunerea declarațiilor de avere și a declarațiilor de interese ori nedeclararea cuantumului veniturilor realizate sau declararea acestora cu trimitere la alte înscrisuri constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei, iar Agenția Națională de Integritate poate declanșa din oficiu procedura de evaluare.