Prevederile emise astă-vară de către legiuitor i-au pus în mare dificultate pe cei care decid și trebuie să aplice legea la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) pe tema listelor negre din online.
Legea nu conține norme de aplicare, iar situația poate fi deblocată doar printr-un ordin de președinte. Care ordin s-a lăsat așteptat în ultimele 6 luni, situație alimentată de incertitudinea care domină la vârful instituției (conducătorul Mihail Pocora este interimar).
În acest interval, mai mulți operatori au depus cereri pentru obținerea de licențe de funcționare pentru online. Unii așteaptă soluționarea dosarelor de 3-4 luni, deși, legal, timpul de așteptare este de 30 de zile.
Ca să prelungească luarea unei decizii, ONJN cere frecvent documente justificative la dosar, astfel că 30 de zile se numără de la ultima solicitare făcută de autoritatea statului (ONJN se află în subordinea Guvernului României).
Cei de la Direcția Generală de Informatizare și Monitorizare Jocuri de Noroc au ridicat de fiecare dată din umeri, când au dat peste un dosar de licențiere.
Marius-Sebastian Ionescu, fost președinte la ONJN, acum director general al respectivului departament, i s-a plâns cu voce tare actualului șef al ONJN, reclamând că nu știe cum să aplice/verifice „lista neagră”, așa-numita black list, pe care unii ar fi vrut-o desființată prin lege, ca să nu le mai facă atâtea probleme.
Nu se cunoaște dacă se verifică numele, brandul sau platforma pe care funcționează portalul respectiv.
Așteptarea ar putea lua sfârșit. Săptămâna viitoare, președintele interimar Pocora le-a promis operatorilor că va emite ordinul mult-așteptat. Pe lista celor aflați pe black list, dar care solicită „albirea”, se află compania Parimatch, dar nu este singura.
Un ucrainean a venit la București
Un oficial venit de la Kiev (Parimatch are, mai nou, patronat ucrainean, după ce i s-a reproșat că, de fapt, rușii ar fi în spatele site-ului care sponsoriza până de curând și echipa de fotbal Chelsea, pe când patron era Roman Abramovici) a fost azi în audiență la șeful ONJN.
Și temutul bet365, amendat în România cu 30 de milioane de euro, vrea să revină pe piața românească, pentru a-și mai recupera din pierderi.
Nu se cunosc încă prevederile ordinului, care va fi pus în dezbatere începând de luni, 12 decembrie. Ar putea conține prevederi legate de interzicerea reclamelor, dar și faptul că operatorii intrați pe lista neagră pot reintra pe piață, dacă își achită datoriile.
Amnistia fiscală a funcționat o perioadă și în trecut.
Sume mari sunt blocate
Există precedentul Favbet, care se află la lista neagră cu favbet.com, dar și-a achitat restanțele și funcționează bine mersi cu favbet.ro. În trecut, operatorul i-a plătit lui Adrian Mutu un contract astronomic, de 180.000 de euro anual (15.000 de euro pe lună), pentru a-l reprezenta.
Operatorii sunt supărați pe ONJN pentru că le ține banii blocați, în condițiile în care solicitarea de licență pentru online înseamnă depunerea la dosar a unui capital social de 250.000 de euro, o garanție generală de 200.000 de euro și o garanție pentru jucători de 100.000 de euro.
Plus sume pentru optimizarea site-urilor și pentru campanii de promovare.
Așadar, circa 600.000 de euro nu circulă doar pentru că ONJN nu știe cum să aplice o lege.