Câțiva zeci de români din mai multe orașe din țară s-au trezit că sunt câștigători ai unor sume mari de bani, de ordinul sutelor de mii de lei. Oamenii figurau în documentele casei de pariuri Mozzart ca fiind câștigători, deși obișnuiau să joace sume mici de bani, care nu le permiteau îmbogățirea.

O anchetă a procurorilor DIICOT din Timiș, care ar trebui să atragă din partea ONJN ridicarea licenței pentru SC New Mozzart SRL, firma pe care operează compania pariurile în cotă fixă, a dus către o rețea de escroci, care a reușit să încaseze peste 5 milioane de dolari pe spatele unor clienți. Banii ar fi fost drenați în Serbia, unde se află sediul afacerii.

În actele firmei, 76 de români figurau cu câștiguri fabuloase, dar în realitate banii erau încasați cel mai probabil de administratorul firmei și trimiși mai departe pe un circuit bine stabilit. Din cei 76 de norocoși, au fost audiați 50, toți cu câștiguri uriașe, după ce ar fi jucat la agențiile Mozzart, scrie ziare.com.

Premiile variau între 200.000 de lei și 2.209.987 lei. Pariorii au recunoscut că sunt jucători ocazionali, că au pariat sume mici în filialele Mozzart Bet din orașele lor de reședință, dar care nu ar fi putut genera nicicum câștiguri atât de mari, de ordinul sutelor de mii de lei, iar într-un caz - chiar al unui milion de lei.

Ce spun procurorii: schemă pusă în aplicare pentru influențarea venituilor societății

Procurorii DIICOT au mirosit că la mijloc este o schemă financiară pusă în aplicare, scopul fiind influențarea veniturilor societății care administrează casele de pariuri și implicit plata unor taxe și impozite mai mici.

Societatea de pariuri s-a folosit de datele de identitate ale jucătorilor ocazionali care pariau din când în când și câștigau, i-au încărcat cu câștiguri uriașe fără că aceștia să aibă habar, scopul fiind obținerea unor sume de bani nefiscalizate, ”existând totodată suspiciuni rezonabile cu privire la derularea unor activități de spălarea banilor și exproprierea acestora în Serbia, sub formă de numerar”.

În România, principala suspectă este o femeie care se ocupa de administrarea efectivă a celor două societăți sub umbrela cărora funcționau casele de pariuri Mozzart Bet.

Aceasta este bănuită că este beneficiara unor transferuri dubioase de bani în conturile personale și că ține legătura cu doi cetățeni sârbi, administratorii de facto ai afacerii. Administratora din România a Mozzart Bet, o companie găsită cu nereguli și aflată deseori pe ordinea de zi a Comitetului de Supraveghere, ar fi fost deja plasată sub control judiciar. 

SC New Mozzart Bet SRL a raportat pierdere în 2022

Potrivit termene.ro, firma SC New Mozzart Bet SRL are doi admninistratori sârbi, Žarko Popovic și Vladimir Stanojevic. Societatea a avut o cifră de afaceri netă de 35.976.659 lei în 2022. Cu toate astea, compania a raportat în bilanțul contabil o pierdere brută de 684.469 de lei.

Cu cifra de afaceri respectivă, după codul CAEN 9200, în anul 2022, SC New Mozzart SRL s-a clasat pe locul 79 din 569 la nivel național. Ierarhia este condusă de Loteria Română, urmată de Power & Fabulous Games SRL, Superbet Betting & Gaming SA și de Maxbet SRL.

Playresponsibly l-a contactat pe cel care reprezintă interfața companiei cu presa din România, dar nu au venit niciun fel de precizări.