Allwyn, operatorul Loteriei Naționale din Marea Britanie, a împrumutat milioane de la băncile deținute de Kremlin, după ce a câștigat cel mai mare contract din sectorul public din Marea Britanie, dezvăluie The Guardian.

Cei mai mari doi creditori din Rusia, VTB și Sberbank, au făcut parte dintr-un consorțiu care a fost de acord să împrumute operatorul Allwyn cu până la 640 de milioane de euro (545 de milioane de lire sterline) în 2020.

Asta s-a întâmplat cu doi ani înainte ca operatorul paneuropean în jocuri de noroc să fie numit „ofertant preferat” pentru un contract de loterie de 6,5 miliarde de lire sterline. Allwyn a rambursat o parte din împrumutul celor două bănci rusești după invazia Ucrainei.

Împrumuturile de la Sberbank și VTB, bănci deținute de Kremlin, acordate prin sucursale europene din Republica Cehă și, respectiv, Germania, au rămas în vigoare aproape o lună după ce ambii creditori au fost supuși sancțiunilor de către guvernul britanic, relatează The Guardian.

Allwyn, preferată altor doi ofertanți. A fost mâna Rusiei?

Allwyn a rambursat datoriile la sfârșitul lunii martie 2022, după ce Comisia pentru jocuri de noroc a ales compania să conducă Loteria, înaintea titularului, Camelot, și a unei oferte de la mogulul mass-media Richard Desmond.

Potrivit The Guardian, nu există nicio bănuială că Allwyn, deținută de miliardarul ceh Karel Komárek, a încălcat sancțiunile sau că a existat influență rusă asupra ofertei. În plus, nu există dovezi care să arate, ori măcar să sufereze, că împrumuturile rusești au fost folosite pentru a finanța direct oferta de loterie.

Dar au fost ridicate îndoieli cu privire la faptul că parlamentarii britanici au primit informațiile necesare în timpul sesiunilor Comitetului restrâns care examinează legăturile comerciale ale Komárek cu Rusia.

Allwyn a declarat că a informat Comisia pentru jocuri de noroc cu privire la împrumuturi și intenția sa de a le rambursa pe 28 februarie 2022, la patru zile după ce VTB a fost sancționat de Londra și că a urmat îndrumările Trezoreriei cu privire la sancțiuni.