Autoritățile indoneziene au arestat două persoane suspectate de orchestrarea unei scheme de spălare de bani la scară largă care implică activități ilegale de jocuri de noroc online, folosind tehnologii digitale precum coduri QR și criptomonede.

Operațiunea, condusă de Departamentul de Investigații Criminale al Poliției Naționale (Bareskrim), a scos la iveală un sistem complex care ar fi canalizat fonduri ilicite printr-o rețea de firme-paravan și mii de conturi bancare.

Potrivit comisarului general Wahyu Widada, cei doi suspecți, identificați cu inițialele OHW și H, erau activi în lumea jocurilor de noroc din 2007 și ar fi început spălarea de bani în 2019.

Pentru a-și ascunde mișcările financiare, cei doi ar fi folosit sistemul de plăți QRIS, infrastructura națională de coduri QR din Indonezia, precum și tranzacții cu criptomonede.

Operațiunea a fost centrată în jurul companiei PT A2Z Solusindo Teknologi, care a fost folosită, împreună cu mai multe filiale, pentru a muta banii iliciți prin peste 4.600 de conturi bancare la 22 de instituții de credit.

Banii, colectați prin depuneri și retrageri de numerar, erau apoi transferați prin intermediul acestor companii-fantomă și, în final, conectați la operatorii de jocuri de noroc online, într-un lanț conceput pentru a face extrem de dificilă urmărirea fluxurilor.

Odată spălați, banii erau investiți în instrumente financiare precum obligațiuni și titluri de stat sau folosiți pentru achiziționarea de bunuri de lux.

În timpul raidurilor, autoritățile au confiscat active în valoare totală de 530 de miliarde de rupii indoneziene, adică peste 32 de milioane de dolari.

Acestea includeau, de asemenea, patru mașini de lux și 197 de conturi bancare suplimentare, împărțite în opt bănci diferite.

Wahyu a spus că întregul sistem a fost conceput pentru a reduce la minimum posibilitatea urmăririi de către forțele de ordine. Toate fondurile confiscate vor fi transferate într-un cont special al departamentului.

Cei doi suspecți, aflați acum în arest, riscă pedepse foarte severe: până la 20 de ani de închisoare și amenzi de până la 5 miliarde de rupii (peste 300.000 de dolari).

Cazul evidențiază amploarea și sofisticarea rețelelor ilegale de jocuri de noroc din Indonezia, unde toate formele de jocuri de noroc sunt interzise, ​​și utilizarea tot mai mare a tehnologiilor digitale pentru a eluda controalele.

Conținutul website-ului playresponsibly.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate articolele de pe acest site sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe playresponsibly.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor playresponsibly.ro, vă rugăm să ne contactaţi.