Un nou scandal de match fixing ar putea lovi lumea fotbalul mondial, afectând doi fotbalişti brazilieni, cercetaţi pentru presupuse participări la un sistem ilegal de pariuri.

Potrivit acuzaţiilor, oameni din jurul celor doi fotbalişti au pariat bani asigurându-se că vor vedea un cartonaş galben, generând astfel profit. Pe scurt, cazul clasic de aranjare a meciurilor, legat de lumea fotbalului, chiar dacă în acest caz abaterea ar putea trece cu vederea, neexistând o alterare reală a rezultatului meciului.

O soluţie mai inventivă, dacă ar fi confirmată, şi mai greu de descoperit, dar care nu ar fi trecut neobservată de reţeaua de informaţii care însoţeşte sistemul de pariuri sportive. Zvonurile sunt că jucătorii sunt Lucas Paquetá şi atacantul lui Betis Sevilla, Luiz Henrique. Două cluburi din Premier League britanică, respectiv Liga Spaniolă.

Primul este în prezent jucător de la West Ham, dar Pep Guardiola are avut ochi pe el de ceva vreme, propunându-l la Manchester City: acum însă, după această controversă care i-ar putea afecta cariera, transferul său la Manchester este pus în pericol. În cazul celui de-al doilea, Luiz Henrique, el a jucat la Betis, fiind protagonist în sezonul trecut şi strălucind sub îndrumarea lui Manuel Pellegrini.

Cartonaşe galbene, încasate la comandă?

Potrivit publicației braziliene „O Globo”, ambii jucători ar fi investigaţi pentru nişte mişcări ciudate care au avut loc la o casă de pariuri. Această casă de pariuri ar fi descoperit un cont legat cineva foarte apropiat de Lucas Paquetá, pariindu-se că mijlocaşul West Ham va primi un cartonaş galben împotriva echipei Aston Villa şi că Luiz Henrique va vedea şi el cartonaşul colorat în galben, la un duel între Betis şi Villarreal.

Potrivit dezvăluirilor ziarului, persoana implicată ar fi pus suma maximă de bani, pentru a avea un câştig cât mai mare. Acest lucru a declanşat alarmele şi s-a procedat la declanşarea acestei anchete care s-ar putea termina prost pentru fotbalişti, dacă se va dovedi că aceştia sunt implicaţi.

Faptele datează de la meciurile sus-menţionate disputate în sezonul trecut, pe 12 martie. Lucas Paquetá a încasat „galben” după doar 24 de minute, în timp ce Luiz Henrique, care a intrat ca înlocuitor, l-a primit în repriza secundă. Jucătorul de la West Ham a fost deja chemat să depună mărturie la Federaţia Engleză, în timp ce se mai precizează că ambii vor trebui să depună mărturie în fața justiţiei din Brazilia.

Evenimentele au făcut ca echipa naţională a Braziliei să decidă să nu-l mai convoace pe Lucas Paquetá, care ar putea să-şi vadă mutarea la Manchester City pusă în pericol. Pe de altă parte, echipa Under-23 a Selecao a luat şi ea măsura drastică de a nu beneficia de serviciile lui Luiz Henrique.

În ultimii ani au fost descoperite mai multe cazuri de pariuri ilegale în fotbal. Cazuri asemănătoare au fost și în tenis sau în baschet.