Un fluviu uriaș de bani se revarsă în cuferele lumii interlope prin exploatarea pasiunii sicilienilor pentru jocurile de noroc, relevă o anchetă minuțioasă a autorităților din Peninsulă, care scoate în evidență faptul că mulți clienți tind să devină viitori jucători patologici.
Două miliarde de euro într-un an sau 228.000 de euro pe oră sunt venituri ilegale ale Mafiei. În Sicilia, afacerile cu jocurile ilegale, fizice și online, au depășit traficul de droguri și reprezintă, astăzi, cel mai mare venit pentru crima organizată.
Sume uriașe intră zilnic în posesia grupărilor mafiote, în special în Palermo și în Catania, exploatându-se pasiunea sicilienilor pentru jocurile de noroc. Un fenomen, cel al jocului, care afectează unul din patru cetățeni de pe insulă și care, potrivit experților, este o consecință directă a dependenței de digital a celor mai tineri (43% dintre copiii cu vârste între 10 și 21 de ani sunt conectați la rețea peste 3 ore pe zi).
Criptomonedele nu permit urmărirea ușoară. La modă este Monero2
Nevoia de a fi conectat devine astfel anticamera pentru dezvoltarea dependenței de jocuri de noroc, unul dintre cele mai fertile terenuri pentru crima organizată, capabilă să „spele” până la 150 de milioane de euro pe lună, informează larepubblica.it.
Bani ținuți în paradisuri fiscale, gata să fie reintroduși în circuitul economic sănătos, fără a risca, spre exemplu, să fie confiscate de poliție (cazul drogurilor). Este nevoie doar de un computer și de o conexiune rapidă la rețea, pentru „măcina” milioane de euro pe zi.
Investiție minimă pentru un profit maxim. „Asociațiile mafiote sunt dedicate jocurilor de noroc și pariurilor, respectiv în sectorul jocurilor de noroc și pariurilor - se subliniază în ultimul raport semestral al DIA - Un alt indiciu asupra capacității mafiei de a profita de oportunitățile oferite de globalizare se regăsește în utilizarea criptomonedelor, precum bitcoin și, mai nou, Monero2, care nu permit urmărirea ușoară”.
Malta, insula cu serverele ilegale
Deja din 2018 , operațiunile efectuate de Garda Financiară, Poliția și Carabinierii din Sicilia (în special Catania și Palermo) dezvăluiseră noul curs al afacerilor deținute de clanuri. Iar „inima” se află în insula Malta, cu servere ilegale prin care trec miliardele de pe urma pariurilor și a jocurilor gestionate de mafioți.
După 5 ani, chiar și după sute de case de pariuri confiscate și zeci de site-uri închise, fosta colonie britanică rămâne în continuare punctul de referință pentru zona gri a jocurilor de noroc. Nu numai pentru Cosa Nostra, ci și pentru 'ndrine și Camorra, celelalte două mari clanuri de mafioți din Sicilia.
În cea mai recentă operațiune, cea din noiembrie anul trecut, autoritățile au eliminat afacerile familiilor La Noce și Passo di Rigano. Numai acestea au câștigat 14 milioane de euro pe lună din pariuri pe platformele malteze.
Recent, anchetele celor de la Finanțe, coordonate de procurorul Dario Scaletta, au dus la condamnarea unor „regi” ai jocurilor, persoane apropiate clanurilor: Salvatore Rubino și Vincenzo Fiore.
Cei ca pariază pe „negru”
Un sector de gaming administrat de Cosa Nostra care și-a dublat volumul de afaceri din 2013 datorită mai ales dorinței de venituri ușoare. Acum 9 ani, estimarea era de un miliard pe an, astăzi este mai mult de două miliarde doar în Sicilia. Mai ales cei mai tineri și „armata” șomerilor sunt în căutare de platforme neadministrate de monopoluri de stat, din dorința de a paria pe circuite străine mai profitabile.
Adolescenții cu vârsta cuprinsă între 10 și 21 de ani au crescut cu dispozitive portabile și fixe conectate mereu la rețea și petrec între 3 și 5 ore online. De asemenea, există mii de persoane care, neputând juca pe circuitele oficiale, își încearcă norocul cu sloturi și pariuri făcute de Cosa Nostra.
„Riscul este ca ei să devină viitori jucători patologici, persoane cu o dependență dovedită de jocuri de noroc, este foarte mare – spune Giuseppe Mustile, șeful Unității de dependențe patologice complexe ASP Ragusa. Ar trebui desfășurată o campanie serioasă de prevenire. Statul ar trebui să intervină prin stabilirea unor reguli serioase cu privire la abordarea copiilor pe Internet. De obicei, cei mai slabi subiecți sunt cei care suferă de această dependență, poate că sunt copii ridiculizați care se simt, în sfârșit, invincibili”.
Unul din 4 sicilieni joacă online
În ultimul an, unul din patru sicilieni între 18 și 74 de ani și-a încercat norocul pe web, cu o creștere de 13,4 la sută față de 2020 și cu peste 60 la sută față de 2019. Tradus în cifre, pe o audiență de aproape 3,5 milioane de adulți, 883.000 frecventează site-uri de loterie și pariuri conform datelor Audiweb. Cifre care fotografiază partea legală a fenomenului, la care trebuie adăugate zecile de mii de pariori și dependenți de jocuri de noroc care preferă circuitul ilegal.
Pandemia a inversat proporțiile dintre pariurile fizice și cele făcute în fața computerelor, tabletelor și telefoanelor mobile. Aceștia din urmă monopolizează 74,5% din total, Palermo fiind lider în clasamentul orașelor de pe insulă cele mai predispuse la jocurile de noroc online, cu un miliard și 400 de milioane cheltuiți online în primul an al pandemiei.
Urmează Catania, care a jucat peste un miliard și 49 de milioane și Messina, care a alocat 723 de milioane platformelor online. Piața jocurilor de noroc online este în creștere în special la grupa de vârstă 65-74 de ani, încheind anul 2021 cu o creștere de 39,1 la sută. Unul din 3 băieți cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani își încearcă norocul pe web.
WhatsApp, preferatul sicilienilor
Dependența de dispozitive electronice, conform unui sondaj sicilian lansat în 2021 de proiectul „Stilul smartphone - când aparența creează dependență”, sub egida președinției Regiunii Siciliane, pe un eșantion de 9.177 copiii din toate provinciile insulei, s-a constatat că peste 43% dintre copiii între 10 și 21 de ani rămân online timp de 3 până la 5 ore pe zi, cu o tendință de creștere din cauza lockdown-urilor provocate de pandemie, cu școlile închise și cu restricții constante de circulație. Printre aplicațiile de social media cele mai populare în rândul copiilor sicilieni, WhatsApp se mândrește cu primul loc, cu 98,25% dintre utilizatorii tineri, urmată de triada formată din Instagram (27,48%), TikTok (21,55%) și din Facebook (12,29%).
Aplicațiile sociale, reiese din sondaj, au crescut foarte mult interacțiunile online, dar le-au redus pe cele de prezență fizică. Dacă este adevărat că „ieșirile cu prietenii” reprezintă prima preferință care rezultă din sondaj (26,83 la sută), este la fel de adevărat că printre celelalte preferințe, „folosirea telefonului mobil” urmează la o diferență mică (22,24 la sută).
„Pentru a combate noile forme de dependență de Internet - explică medicul Fabio Brogna, directorul serviciului teritorial de dependențe patologice al ASP din Catania și președinte regional al societății italiene pentru dependența de droguri (Sitd) - vor exista în viitor diverse proiecte finanțate de către Ministerul Sănătății. Fără acest tip de intervenție, este dificil ca familiile individuale să poată fi ajutate. Pe de altă parte, fenomenul jucătorilor patologici este diferit, în aceste cazuri există proiecte deja începute care funcționează bine”.
Dependența s-a înmulțit
„Mulți dintre tinerii care s-au întors la școală nu reușesc să rămână concentrați, sunt absenți, adormiți, suferă de migrene și dureri de spate”, spune Amelia Bucalo Triglia, președintele asociației Elementi, care de câțiva ani realizează o activitate de prevenție, campanie privind dependența de jocuri de noroc în rândul tinerilor.
Cei care stau acasă își neglijează igiena personală, nu se îmbracă și sar peste mese, își modifică ritmul de somn. „Familiile vin la noi - spune medicul Giuseppe Maniaci, specialist în psihologie clinică și psihiatru la clinica Paolo Giaccone din Palermo - când problemele au devenit evidente și ne roagă să-i ajutăm, pentru că își văd copiii ca fiind extrem de neliniştiți”.
Fenomenul este transversal, abuzul digital nu depinde de condițiile socio-economice, pentru că oricine are astăzi posibilitatea de a se conecta la Internet. „Tulburarea este cu siguranță în creștere, chiar dacă este necesar să înțelegem dacă este vorba despre o dependență, un abuz disfuncțional sau o tendință de a repeta comportamentul. Aceste tulburări sunt mai evidente decât în trecut, deoarece părinții, din cauza lockdown-urilor din pandemie, au devenit mai conștienți de obiceiurile copiilor lor”, susține Francesca Picone, psihiatru și director al Unității de Dependență Patologică a ASP Palermă.