Lupta de pe piața de metrologie în domeniul jocurilor de noroc, un „tort” evaluat la circa 6.000.0000 de euro pe an, are parte de un nou episod încins. Un ordin dat de un fost președinte al ONIN, Cătălin Constantin Voinea-Mic, a lovit domeniul cu țintă precisă.

Conform actului, de la 1 iulie 2023, firmele care pot face verificări tehnice aparatelor de tip slot machine trebuie să îndeplinească anumite standarde. Astfel, spun cunoscătorii, s-ar fi urmărit favorizarea unui anumit competitor de pe piață, firma americană BMM, unde ar fi avut interese un fost angajat ONJN. Iar REGIO, Metron și Metrologia de Stat, companii rivale, ar fi fost trase pe dreapta începând din vară, nefiind puse la punct cu documentația. 

Doar că una dintre firmele care ar fi ieșit de pe piață în urma aplicării ordinului, REGIO, s-a mișcat la timp, în dorința de a se salva in extremis. În august 2022, compania cu sediul în Craiova și-a depus un nou dosar la RENAR, autoritatea care oferă acreditări metrologice în România. Iar acum câteva zile a primit răspunsul, fiind unul pozitiv.

Astfel, RMC Slot Conformity SRL, o „soră” de-a REGIO, a primit drept de funcționare pe piața metrologiei din României din partea RENAR, asociația de acreditare din România. Potrivit autorității, firma respectivă a fost acreditată pe normele SR-EN ISO/CEI 17020-2012 și este competentă să efectueze inspecție de tip A. Acreditarea este valabilă până pe 9 martie 2027, potrivit documentului intrat în posesia Playresponsibly.

document renar
document renar

Comisia decide pe 30 martie

Până la intrarea oficială pe piața jocurilor de noroc, firma respectivă mai are de făcut un singur pas: să primească licența de funcționare de la ONJN, patalamaua urmând să fie valabilă pentru următorii 10 ani. Cererea a fost trimisă la instituția de pe Calea Victoriei, iar dosarul va fi luat în discuție în ședința de pe 30 martie a comisiei care acordă licențele.

Răspunsul Oficiului va indica la ce butoane răspunde actuala conducere interimară, una acuzată nu de puține ori că ține partea americanilor de la BMM, fiind „pe mână” cu Dan Ghiță, fost director de cabinet al ex-președintelui ONJN Alin Teodor.

ONJN poate decide acordarea licenței de funcționare și, astfel, intrarea pe piață a RMC Slot Conformity SRL sau poate amâna o decizie din diverse motive/pretexte, astfel încât data de 1 iulie 2023 să o găsească pe BMM fără concurență.

Redacția a încercat să stea de vorbă pe acest subiect cu președintele Silviu Pocora, dar oficialul n-a fost de găsit la telefon.

Playresponsibly a trimis un set de întrebări și la RENAR, pentru a cunoaște condițiile în care compania cu sediul în Craiova poate activa oficial pe piața jocurilor de noroc. Așteptăm răspunsurile.