Firma de jocuri de noroc și pariuri sportive New Mozzart, cu acționari sârbi și cu sediul social în Timisoara, a fost luat cu asalt, vineri dimineață, de mascați de la trupele speciale, care au efectuat percheziții într-un dosar de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spalarea banilor în domeniul jocurilor de noroc și al pariurilor sportive.

Anchetatorii au descins, în paralel, la mai multe locații ale firmei, din Timișoara și din București, și la domiciliile mai multor angajați ai firmei de pariuri, fiind vizați atât cetățeni sârbi, cât și cetățeni români.

„În cursul zilei de azi, într-o cauză în care se efectuează cercetari sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălarea banilor, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul PICCJ – SUPC, politiști din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice și I.P.J. Arad – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice pun în aplicare 10 mandate de percheziție domiciliară pe raza Municipiului București (4) și a județului Timiș (6), la domiciliile persoanelor și sediile sociale ale unor societăți comerciale implicate în activitatea infracțională”, anunța, vineri, Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Legături cu Zaher Iskandarani

Conform procurorilor, pe teritoriul României s-a constituit un grup infracțional organizat, format din cetățeni sârbi și cetățeni români, cu scopul eludării obligațiilor fiscale prin înregistrarea în documentele contabile ale unor societăți cu obiect de activitate jocuri de noroc și pariuri sportive a unor cheltuieli care nu s-au efectuat în realitate.

„În mod concret, cheltuielile erau justificate sub forma unor câștiguri fictive la jocuri de noroc și pariuri sportive, urmărindu-se în acest mod minimizarea sumelor datorate bugetului de stat cu titlu de impozit pe profit”, precizează anchetatorii.

Potrivit unor surse judiciare, prejudiciul se ridică la peste 3 milioane de euro. Complicitățile în acest dosar merg până la Zaher Iskandarani, întrucat, dupa cum a dezvăluit pressalert.ro, firma New Mozzart își depozita aparatele de joc în fosta fabrică de țigări a contrabandistului de origine siriană, de la ieșirea din Timișoara spre Sacalaz.

Toate acele aparate și contabilitatea firmei de pariuri au fost distruse în incendiul devastator de anul trecut, de pe 14 aprilie, fumul gros degajat atunci și suprafața uriașă în flăcări determinând autoritățile să emită un mesaj Ro-alert. La vremea respectivă, proprietarii fabricii au primit o amendă de 15.000 de lei, iar chiriașul de la care a pornit incendiul, o amendă de 8.000 de lei.

Poliția Română a transmis ca, în vederea audierii, vor fi citați 15 martori. 

Comunicatul companiei: suntem surprinși

Playresponsibly a contactat compania Mozzart Bet. A primit următorul răspuns oficial: „Ca urmare a articolelor apărute în presa online din România, considerăm că este necesar să facem anumite precizări, spre buna și corecta informare a publicului.

Compania Mozzart își desfășoară activitatea pe teritoriul României de peste 15 ani. La nivel de grup suntem prezenți în 10 țări, pe trei continente și ne supunem legilor fiecărui stat în parte. Ca și restul companiilor cu investitori sau patronat din afara statului, contribuim la buget, având peste 280 de angajați, toți cu forme legale și taxe plătite la zi.

Informația conform căreia am avut închiriat un spațiu într-un depozit din județul Timiș, depozit care ulterior a ars în urma unui incendiu, este adevărată, sediul administrativ al companiei noastre fiind în Timișoara. Colaborarea dintre noi și proprietarul spațiului și-a produs efectul legal, prin intermediul unui contract de închiriere încheiat în condițiile legii.

Compania New Mozzart a fost surprinsă însă de suspiciunile de evaziune fiscală și grup infracțional organizat și respinge orice acuzație adusă. Din momentul intrării pe piața din Romania, compania a respectat cu strictețe legislația în vigoare, raportând în mod corect informațiile de natură financiară legate de activitatea operațională către organele abilitate. De altfel, toate informațiile pot fi probate, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc având acces la aceste date în timp real în serverele Mozzart.

Pentru orice fel de informații și spre buna soluționare a oricăror anchete, colaborăm cu organele de cercetare și vom pune la dispoziție toate elementele necesare, pentru că este în interesul companiei ca această situație să se rezolve cu celeritate și corectitudine”.