Ancheta DIICOT legată de păcănele fraudate în vestul țării, pe care procurorii o pritocesc de vreo trei ani, s-a făcut fără contribuția ONJN, instituție care are misiunea să monitorizeze funcționarea aparatelor slot-machine și să preîntâmpine hoțiile.

„Corupția și incompetența sunt uriașe în ONJN. Operatorii le râd în nas inspectorilor, când vin în control. Iar controalele sunt oricum făcute la mișto, multe dintre ele. Se fură la aparate cu oamenii ONJN-ului în locație! Unii habar n-au să facă un control. Mulți piloști, puțină pricepere”, este tabloul general prezentat de un insider consultat de redacție.

Pe zona de vest, ochiul și timpanul Oficiului sunt asumate, în Arad, de o doamnă excelent conectată la conducerea centrală. Originar din Arad, directorul Tudor Simota, până deunăzi șeful Direcției Generale de Supraveghere și Control, acum doar simplu inspector, dar mereu cu sabia justițiarului la purtător când a vorbit despre mișmașurile altora, nu și-a lăsat de izbeliște prietenii din provincie, dezvăluie personaje din industrie.

La mai puțin de un după nașterea instituției (2013), Simota ar fi direcționat-o pe soția unui arădean de-al său către examenele ANFP-ului, înlesnindu-i calea spre o poziție importantă în ONJN: șefă a Serviciului Teritorial Vest, având ca zone de competență județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș.

Funcție pe care doamna o ocupă și în prezent, acesta fiind cel mai important rol la nivel local care poate fi atins de un angajat al ONJN.

deliman
deliman

Despre priceperea Nadiei Deliman nu sunt multe de spus, câci am întrebat-o ce o recomanda înainte de susținerea concursului la ONJN și a evitat răspunsul. Realitatea însă este crudă cu doamna, cât timp fraudele menționate au loc tocmai sub nasul dânsei.

Ce spun cu certitudine sursele Playresponsibly este că numirea la ONJN a venit pe mâna soțului de la vremea respectivă, Eugen Deliman, care lucrează la ANAF. Deliman, care a divorțat formal de Nadia (chestiune de raportare în fața legii), dar locuiesc împreună, este prieten la cataramă cu Simota.

În plus, nici fratele Nadiei Deliman nu stă rău în administrație. Cătălin Țițirigă a fost viceprimar în Arad și ar învârti afaceri tangente cu domeniul așa-zis vegheat de sora lui.

Cu astfel de conexiuni, oricine ar dormi liniștit în post, astfel încât să nu-și strice somnul de înfrumusețare și să nu fie nevoit să plece cu noaptea-n cap la controale neprevăzute.

delimanANAF
delimanANAF

„În Arad sunt aparate cu serii dublate sau triplate (se plătește o licență pe un aparat, dar operează încă două-trei, la negru, cu aceeași serie). Este vorba despre sute de aparate. Licența se dă pe aparat, nu pe sală, iar atunci sunt mii de aparate cu serii dublate sau triplate la negru, în cârdășie cu autoritățile locale. Iar în control vin chiar subordonați de-ai doamnei Nadia”, acuză „dușmanii”, în timp ce privesc spre fotografia lui Țițirigă.

titiriga
titiriga

Țițirigă, pozând artistic pe Facebook-ul personal

Probele incriminatoare privindu-l pe ex-viceprimar sunt greu de obținut, mai ales când se lucrează cu „proxy”, iar numele grele nu sunt la vedere. Apoi, cel acuzat se jură că nu fură, deși în trecut a fost prins cu rața-n gură!

Asta pentru că Țițirigă, fost viceprimar sub primarul Gheorghe Falcă, are mai multe belele pe cap. 2015 a fost un an în care nu i-a mers deloc bine. A fost executat silit pentru o datorie de 1,8 milioane lei, apoi numele său a apărut în dosarul „prostituate minore pentru VIP-uri”.

Presa locală l-a acuzat că minte de îngheață apele (AICI, un articol). Așa că de ce n-ar spune și acum un adevăr doar de el știut? Nouă ne-a zis că a aflat despre numirea Nadiei la câteva luni distanță după oficializare.

Reacțiile celor vizați

Nadia Deliman, șef Serviciu Teritorial Vest:

„Funcția șef serviciu o ocup în urma examenului susținut în anul 2014 la ANFP. Nu cunosc care sunt relațiile fostului meu soț cu domnul Simota. Fratele meu nu este organizator de jocuri de noroc. Ancheta organelor de cercetare penală are caracter secret (n.r. - legat de ancheta DIICOT). În măsura în care vom fi solicitați, vom pune la dispoziție datele solicitate”.

Tudor Simota, inspector ONJN:

„Doamna Deliman ocupă postul de șef de serviciu teritorial prin concurs la ANFP. Pentru eventuale aspecte legate de falsificare de rezultate, aparate, softuri, menționez că aceste aspecte sunt de natură penală, fiind în principal de competența organelor de anchetă. Faptele trebuie documentate, administrate și probate conform normelor legale. Pentru alte aspecte, fiecare trebuie să răspundă, doar în măsura în care se stabilesc încălcări ale normelor legale”.

Cătălin Țițirigă, om de afaceri:

„Nu știu de ce mă întrebați chestiile astea de care habar nu am. Dar, din respect, vă răspund. Nu știam de percheziții făcute de DIICOT în orașele mai sus menționate de dumneavoastră și nu știu de ce să mă viseze pe mine?!??! Habar nu am cine sunt și ce au făcut ! Nu am deținut în viața mea firmă de jocuri de noroc, nici măcar prin interpuși! Deci, prin urmare, nu înțeleg de ce să mă controleze autoritățile. În legătură cu susținerea surorii mele, răspunsul este Nu. Dacă îmi aduc aminte, cred că am aflat după câteva luni că s-a angajat la Oficiu! Nu știu de ce îmi puneți aceste întrebări? Dar, posibil să aveți alte informații, pe care trebuie să le verificați”.