Cazul Mozzart Bet, izbucnit în Timișoara, se întinde în toată țara, pe modelul Revoluției din 1989. Pe mailul redacției Playresponsibly au venit mesaje care confirmă ancheta declanșată de DIICOT, sub suspiciunea de spălare de bani și de evaziune fiscală.

Metoda „încărcării” jucătorilor de către SC New Mozzart Bet cu câștiguri fictive a ajuns până în Moldova. Mai exact, în Suceava, unde Mozzart Bet deține doar 3 agenții proprii, restul fiind francize.

Foști angajați ai respectivelor locații povestesc că s-au trezit cu jucători fideli care le-au reclamat că, de la Poliție, unde au fost chemați să dea declarații, au aflat cu stupoare că sunt posesori de sume uriașe, în urma câștigurilor reușite la pariuri sportive și la jocuri de noroc.

„O clientă fidelă, angajată la Biblioteca din oraș, care joacă la loto, s-a trezit cu un câștig de 700.000 de lei. A aflat asta când a fost să dea declarație la Poliție. Deși ea n-a câștigat niciodată mai mult de 7.000 de lei.

Și nu doar dânsa a pățit asta. Un domn Ichim, un domn Constantin Moisa, la fel, au fost chemați să dea declarații. Sunt multe cazuri. Erau urmăriți clienții fideli, care veneau zi de zi în agenții. Ei erau încărcați cu astfel de sume. Pe ei se bazau!

Un alt domn mi-a spus că apare cu un miliard câștig, adică 100.000 de lei, deși cea mai mare sumă câștigată în zonă era de 66.500 de lei. Sunt lucruri care pot fi verificate în sistem”, spune o angajată Mozzart Bet.

Casierii primeau banii pe card pentru plata câștigurilor către jucători

După izbucnirea scandalului, angajații au fost băgați de șefi în ședință, dar cu telefoanele închise, deși, teoretic, nu era nimic de ascuns. Atunci, li s-a comunicat că jucătorii respectivi nu recunosc câștigurile și că toată ancheta DIICOT este o făcătură venită din partea concurenței. 

Nu este singura neregulă fiscală: „Când era câte un câștig de 4000-5000 de lei, li se puneau casierilor bani pe carduri, în loc ca banii respectivi să ajungă în casieria agenției, iar de acolo să se facă plata către jucători.

Unii dintre casieri, care refuzau să primească bani pe card pentru astfel de operațiuni, erau luați la ochii de către conducere. Toate transferurile se făceau pe cardurile casierilor, mă gândesc că pentru a se pierde urma banilor”.

Iasmina Feniat a fost managera pe România a Mozzart Bet, dar acum nu mai are drept de semnătură, fiind sub control judiciar. În prezent, de destinele firmei se ocupă directoarea economică, tot o femeie din Serbia.

New Mozzart SRL este controlată de acționari sârbi.

Episodul următorul vorbește despre racheți din Serbia trimiși să „cumințească” anumiți clienți din Timișoara și cum refuză Mozzart Bet să achite câștigurile mari la păcănele invocând că aparatele sunt măsluite, dând vina pe angajați și acuzându-i de constituire a unui grup infracțional.