Un filmuleț înregistrat într-o agenție de pariuri sportive din orașul Amara, județul Ialomița, surprinde secvențe terifiante cu un tânăr care distruge toate aparatele de jocuri de noroc și toată aparatura electronică deținute de un operator specializat în domeniu, respectiv firma Magnum Games SRL. Imaginile au devenit virale în câteva zile, în mediul online. Violența agresiunii și amploarea atacului ar fi putut fi cauzate și de consumul de stupefiante, drept pentru care l-am întrebat pe deținătorul respectivei firme despre infracțiunea comisă și motivația acesteia.

Poziția Magnum

Alexandru Olea, administratorul MAGNUM GAMES SRL, a oferit detalii despre secvențele filmate: „Într-adevăr, imaginile surprinse în înregistrarea respectivă pot conduce la impresia că a fost un gest impulsiv al unei persoane aflate sub influența unor substanțe interzise sau extrem de supărate pentru pierderea unor sume de bani importante. Cu toate acestea, suspiciunile noastre se îndreaptă în altă direcție, fiind confirmate și de unii dintre clienții noștri, existând extrem de multe argumente în favoarea variantei că administratorul unei firme concurente din orașul Amara este autorul indirect al respectivei infracțiuni. Nu ne-ar mira acest lucru, întrucât unul din partenerii din asocierea concurentă este cunoscut pentru implicarea în activități infracționale, din care unele specifice evaziunii fiscale și spălării banilor.

Pe de altă parte, trebuie să recunoaștem și faptul că, de aproximativ trei ani de zile, am inițiat o campanie extrem de amplă împotriva tuturor clienților care nu respectă normele de conviețuire socială, ne amenință și jignesc angajații, dar acționează și în direcția distrugerii patrimoniului nostru. Nu putem accepta așa ceva, sens pentru care sesizăm organele de urmărire penală competente, indiferent că vorbim de acțiuni de distrugere, amenințare, șantaj, lovire, tâlhării, furt, violarea sediului profesional sau tulburarea ordinii și liniștii publice. Prin eforturile conjugate, ale noastre pe de o parte, dar și a unora dintre organele de aplicare a legii sau de urmărire penală, am reușit să diminuăm semnificativ flagelul infracțional.

Probabil că ați remarcat că am introdus termenul unora, așa că mă văd nevoit să explic despre ce este vorba. Mai precis, am sesizat instituțiilor specializate despre comiterea unor infracțiuni în agențiile noastre sau în conexiune cu activitatea firmei, dar reacția autorităților de profil nu a fost aceeași, cu toate că vorbim despre același gen de infracțiuni și aceleași modalități de acțiune.

Exemplific prin cooperarea excelentă cu polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Brăila și cu procurorii care au coordonat respectivul dosar, referitor la arestarea unor interlopi violenți care amenințau și șantajau operatori specializați din industria pariurilor și jocurilor de noroc. Mai mult detalii: https://www.replicaonline.ro/cutremur-printre-interlopi-ani-grei-de-puscarie-dupa-infractiunile-la-adresa-magnum-539300/ si https://www.replicaonline.ro/un-interlop-din-braila-a-fost-arestat-dupa-un-santaj-facut-la-magnum-games-507474/.

De asemenea, nu pot să trec peste acțiunile remarcabile derulate de polițiștii celebrului Serviciu GIV, cum este cunoscut în mediul specialiștilor, mai precis Serviciul Grupări Infracționale Violente din cadrul Direcției Generale a Poliției Municipiului București. Bineînțeles, sub coordonarea unor procurori de elită ai DIICOT. Vizate au fost mai multe clanuri interlope care acționau în domeniul jocurilor de noroc unde, prin amenințare și șantaj, solicitau taxe de protecție sau își însușeau o parte din câștigul clienților sălilor de jocuri de noroc/cazinourilor. Dacă refuzau să plătească, patronii sălilor respective erau forțați să-și închidă locațiile și să părăsească zona în care acționau clanurile respective. Mai multe detalii: https://playresponsibly.ro/investigatii/exclusiv-diicot-a-destructurat-reteaua-las-vegas-combinatii-cu-softul-romanesc-363

De asemenea, am fost impresionat de rapiditatea cu care au acționat polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Constanța, în derularea măsurilor specifice de identificare, depistare și reținere a infractorilor care au comis tâlhării în agențiile noastre din Constanța, amenințându-ne și agresându-ne angajatele. https://focuspress.ro/profesionalismul-politistilor-constanteni-versus-destructurarea-unui-grup-periculos-de-tineri-infractori/.

La polul opus, avem exemple relevante privind ineficiența unor structuri de poliție sau reprezentanți ai acestora și încep cu agenții de poliție din cadrul Postului de Poliție Viziru care, la fiecare solicitare pe care o adresam, în mod legal și întemeiat, ne tratau cu dezinteres, iar în unele situații chiar încercau să ne intimideze angajații pentru a nu mai sesiza faptele infracționale. Mai mult, ne-au dat inclusiv soluții de clasare a unor dosare penale cu infracțiuni bine documentate, dar cu ajutorul instanțelor de judecată am reușit să infirmăm ordonanțele de clasare.

Un capitol separat poate că ar trebui să-l dedicăm polițiștilor din municipiile Slobozia, respectiv Urziceni, care s-au remarcat în ultimul timp prin refuzul de a aplica legislația în domeniu, prin comiterea unor abuzuri greu de imaginat asupra angajaților și reprezentanților noștri, dar și prin falsificarea datelor cu privire la anumite evenimente petrecute în agențiile noastre. S-a ajuns până acolo încât unul din polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Urziceni ne-a amendat o angajată că a avut curajul să semnaleze despre comiterea unei infracțiuni în agenția noastră din Urziceni. Nu este mai puțin adevărat că edilul din Urziceni are afaceri în domeniul jocurilor de noroc și ne-a transmis, anterior, numeroase semnale că nu suntem bineveniți în respectiva localitate.

Dar evenimentul pe care noi îl considerăm „cireașa de pe tort” este reprezentat de o infracțiune similară cu cea de la Amara, respectiv o faptă comisă în data de 07.02.2022, în orașul Pantelimon, județul Ilfov, când un individ cunoscut organelor de poliție pentru comportament agresiv și frecvente probleme de ordin penal, într-un acces de furie, a distrus absolut toată aparatura electronică deținută în locația respectivă. Având suspiciuni rezonabile că activitatea de urmărire penală va fi afectată de relaționarea existentă între agresor și anumiți polițiști din localitate, am solicitat mutarea respectivului dosar penal la o altă unitate de parchet. Ni s-a refuzat acest lucru, dar iată că s-a împlinit un an de zile de la comiterea respectivului act infracțional și distinșii polițiști din Pantelimon nu au reușit rezolvarea dosarului penal.”. Mai multe detalii: https://www.replicaonline.ro/caz-socant-pentru-ca-a-pierdut-banii-a-distrus-sala-de-jocuri-de-noroc-magnum-video-508144

Să nu uităm și de actul criminal petrecut în luna aprilie 2021, când un individ, încă neidentificat de autorități, ne-a incendiat o agenție de pariuri sportive din localitatea Cobadin, județul Constanța, provocându-ne daune totale”. Mai multe detalii: https://www.replicaonline.ro/exclusiv-mana-criminala-la-o-sala-de-jocuri-de-noroc-magnum-video-469281

Un alt subiect extrem de interesant, pe care în ultimul timp actuala conducere a ONJN îl evită, cu toate că produce prejudicii imense în bugetul de stat prin neîncasarea taxelor și impozitelor legale, este reprezentat de așa numitul fenomen al „slot-urilor la negru”, mai precis al celebrelor „păcănele”, așa că am decis să continuăm dialogul cu domnul Olea Alexandru, un fin cunoscător al domeniului jocurilor de noroc.

În momentul de față, în România sunt autorizate aproximativ 70 000 de aparate slot-machine, dar eu estimez că mai există alte 30 000 de aparate de acest tip, care sunt exploatate la negru, prin metoda dublării seriilor autorizate. Este posibil acest lucru cu ajutorul firmelor de monitorizare a aparatelor slot-machine care, în loc să raporteze datele reale către ONJN, transmit informații false, prejudiciind astfel bugetul de stat; profitul se împarte împreună cu deținătorul respectivelor aparate de jocuri de noroc.

O altă metodă, extrem de cunoscută de conducerea ONJN, este cea a închiderii/lichidării firmei licențiate în domeniul jocurilor de noroc, fără să mai achite astfel toate taxele datorate statului. Să vă exemplific: autorizațiile de exploatare a jocurilor de noroc sunt emise pentru o perioadă de valabilitate de 12 luni de zile, iar taxa de autorizare se achită în 4 rate egale, înainte de fiecare trimestru. Există foarte multe societăți licențiate în acest domeniu care achită doar taxa aferentă primului trimestru, o taxă obligatorie pentru ca decizia de autorizare să nu fie revocată, dar ulterior nu mai achită și taxele următoare; cu toate acestea, exploatează aparatele de jocuri de noroc. Până când inspectorii ONJN descoperă acest lucru, dacă bineînțeles vor să descopere această infracțiune, societățile în cauză au prejudiciat statul cu 75% din sumele pe care în mod firesc le datorau. Bineînțeles, urmează etapa în care se schimbă acționariatul și administratorul, de obicei cu cetățeni străini (în ultimul timp, se preferă ucraineni) și intrarea firmelor în insolvență.

Foștii acționari deja și-au creat o altă firmă, cu un alt administrator și alți acționari (utilizând angajați de încredere, sau chiar șoferul personal, așa cum procedează un personagiu cunoscut pentru prejudicierea bugetului de stat), firmă pe care o licențiază în domeniu și solicită autorizații de funcționare chiar pentru slot-urile pe care le utilizaseră înainte. Și astfel, circuitul continuă fără ca statul român să câștige de pe urma unor astfel de activități care sunt considerate monopol de stat.

Și ca să dau și un exemplu extrem de relevant, uitați-vă cu atenție la o firmă cunoscută în domeniul jocurilor de noroc, atât în retail, dar și în online, o firmă cu nume de „câștigător”, care derulează o campanie publicitară agresivă în media, dar care înregistrează datorii la bugetul de stat de aproximativ 3.000.000 euro. Un adevărat paradox!

O altă practică a operatorilor licențiați este aceea de a autoriza mijloace de joc de tip slot-machine clasa B (aparate cu risc limitat, în sensul că bet-ul maxim este de 2 lei, iar câștigul maxim este de 1000 lei) utilizând în continuare soft-ul aparatelor pentru clasa A, sustrăgându-se astfel de la plata taxei de autorizare (diferența fiind de 3100 euro/slot/an). Detaliind, precizez faptul că valoarea taxei de autorizare la clasa B se calculează după formula: 4 rate trimestriale x 500 euro = 2 000 euro (întrucât nu există taxă de viciu). Dar la clasa A, avem următoarea formulă: 4 rate trimestriale x (1 150 + 125) euro = 5100 euro. Diferența:3100 euro”.

Infracțiuni sub ochii ONJN

Extrem de meticulos, administratorul MAGNUM GAMES SRL și-a continuat argumentația: „Haideți să facem și un altfel de calcul, plecând de la faptul că taxa anuală de autorizare pentru un aparat de jocuri de noroc de tip slot-machine este de 4600 euro, la care se adaugă cei 500 de euro, care reprezintă taxa de viciu. Dacă luăm ca exemplu o firmă care deține un număr de 1000 de aparate, prejudiciul produs statului român s-ar ridica la valoarea de 3 825 000 euro, la care se adaugă, bineînțeles, și alte taxe și impozite care nu sunt plătite la bugetul național. Dacă suntem și în situația în care această firmă își dublează numărul de aparate prin utilizarea unor serii identice, atunci rezultă un  prejudiciu suplimentar, de 100%, respectiv de 5.100.000 euro. Sincer, din estimările mele, și luați în calcul că activez în acest domeniu de o perioadă îndelungată, prejudiciul produs statului român se ridică la peste 200 000 000 de euro.

Și toate aceste ilegalități se întâmplă sub ochii factorilor de conducere din ONJN, care mimează activitatea de control a domeniului dar, în realitate acoperă adevărate grupuri de interese.

Mai mult, dacă organizatorii de jocuri de noroc încearcă să semnaleze ilegalitățile comise de anumite firme concurente, să releve evaziunea fiscală din domeniul de referință sau să devoaleze interesele pecuniare oculte ce guvernează acest mediu, reacția grupărilor/firmelor care încalcă legea este imediată și extrem de agresivă.

Prin persoane motivate financiar, se acționează pentru distrugerea aparatelor de jocuri de noroc din agențiile firmei vizate, dar și prin introducere de minori în spațiile acestora, cunoscut fiind faptul că, în astfel de situații, se aplică firmei sancționate o amendă contravențională, dar Comitetul de supraveghere al ONJN poate suspenda aparatele din agenția respectivă până la 6 luni; în situația în care firma funcționează extrem de legal, este bună plătitoare a taxelor și impozitelor către bugetul de stat, o astfel de suspendare o poate băga în faliment.

Și cu toate că fenomenul introducerii minorilor în agențiile concurente este deja bine documentat, dar mai ales extrem de cunoscut de către conducerea ONJN, aceasta face în continuare jocul unor grupuri de interese și acționează chiar împotriva firmelor de bună credință.

Subliniez faptul că MAGNUM GAMES SRL a prevăzut toate situațiile posibile care să asigure garanțiile legale că minorii nu sunt lăsați să intre în agențiile de jocuri de noroc, dar trebuie să acceptăm și faptul că, în situația în care firme concurente ne introduc minori în agenție, pentru un interval extrem de scurt, până când sunt depistați de angajații subscrisei și evacuați, operatorul de jocuri de noroc nu poate fi acuzat de comiterea unei contravenții, cu vinovăție.

Și cu toate acestea, ne confruntăm cu situații în care ONJN refuză pur și simplu să judece cu imparțialitate și, mai ales, cu claritate.

Am trecut recent printr-o astfel de situație la Slobozia, când am demonstrat cu prisosință că acțiunea infracțională a minorului nu a fost una întâmplătoare, ci a întrunit trăsăturile unei fapte intenționate, premeditate și cu o finalitatea scontată, aceea de a ni se suspenda autorizațiile de exploatare a aparatelor de jocuri de noroc instalate în locația din Slobozia. Cu toate că se observa cu ușurință că era vorba de un eveniment fabricat, conducerea ONJN a dispus suspendarea autorizațiilor de exploatare a aparatelor de jocuri de noroc din respectivul punct de lucru. Și este vorba de al cincilea eveniment petrecut în județul Ialomița. Și ca să fim extrem de categorici, doar în Ialomița se petrec astfel de evenimente, în condițiile în care agențiile noastre se găsesc în 15 județe.

Nu abandonăm lupta, vom continua să ne apărăm șansele în instanță, dar credem că factorii decizionali din cadrul Ministerului Finanțelor, din guvernul României trebuie să ia poziție și să acționeze în direcția asanării acestui domeniu care, în esență, este monopol de stat”.

La final de discuții, l-am întrebat pe domnul Olea Alexandru dacă se consideră o voce importantă în domeniul jocurilor de noroc, dar acesta mi-a răspuns extrem de tranșant: „Sunt un simplu administrator și unic asociat al unei firme care funcționează legal și care dorește să funcționeze legal și în continuare, dar într-un mediu concurențial curat. Gândiți-vă doar la faptul că, anual, grupul de firme pe care în reprezint, firme cu capital integral autohton, plătește taxe de licențiere și autorizare în cuantum de 7 000 000 euro, iar alți 7 000 000 euro sunt alocați fondului de salarii și impozitelor aferente. Când vorbesc despre respectarea legislației, vorbesc și în numele celor peste 600 de angajați care lucrează în cele 150 de puncte de lucru deschise în 15 județe. Din acest punct de vedere, da, poate că reprezentăm o mică forță, dar pusă în slujba binelui.

La final, doresc să precizez faptul că îmi doresc un domeniu de activitate legal, dar cu toate că există anumite inițiative de legiferare a acestui segment economic extrem de profitabil pentru statul român (mă refer la aspectele legate de publicitate și reclamă), totuși se evită abordarea problemelor cu adevărat relevante. Consider că ar fi util dacă reprezentanții clasei politice ar discuta și cu noi, operatorii licențiați în domeniul jocurilor de noroc, înainte de promovarea unor proiecte legislative”.

Conținutul website-ului playresponsibly.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate articolele de pe acest site sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe playresponsibly.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor playresponsibly.ro, vă rugăm să ne contactaţi.