Subiectul scrisorilor de garanție pe care o firmă de brokeraj le-a vândut, în numele Crédit Foncier, operatorilor de jocuri de noroc din România, documente respinse de ONJN din dosare pentru constituirea garanței de neplată, este departe de a se fi încheiat.
Redacția s-a interesat de ce nu există un produs asigurator, o poliță destinată pieței, astfel încât s-a ajuns la accesarea de soluții riscante.
„Nu există o poliță de asigurare pentru jocurile de noroc pentru simplul motiv că este un domeniu nefrecventabil.
Ca să vă dau un exemplu, nu îi luăm în calcul pe cei de la jocuri de noroc la fel cum nu-i luăm în calcul pe cei care reciclează deșeurile.
Nici pentru ei nu se emit polițe de asigurare. Sunt în aceeași oală, ca nivel de risc! În ambele domenii vorbim despre o lume gri”, explică pentru Playresponsibly un broker solicitat să emită o părere avizată.
„Neexistând polițe pentru acest domeniu, au apărut aceste scrisori de garanție. Niște IFN-uri au simțit nevoia din piață și au ieșit cu astfel de oferte.
Fiecare IFN are ca și criteriu de verificare din partea BNR să nu depășească un plafon al acestor scrisori. Mă refer la un anumit volum, sumă.
Așa se explică faptul că, atunci când este atins plafonul maxim, aceiași administratori închid anumite firme și tot ei deschid altele”, adaugă specialistul în analiza făcută IFN-urilor care bat la ușa agenților economici aflați cu apa la gât.
Asirom, pe cale să scoată pe piață polița mult-așteptată
Brokerul amintește că pe site-ul oficial al Băncii Naționale există cu tabel cu firme care oferă scrisori de garanție legale.
„Trebuie doar să știi unde să cauți. BNR le-a introdus restricții, ca să evite fraudele, dar aceste IFN-uri au găsit un loc călduț sub bănci de afară.
Nu e neapărat ceva ilegal emiterea de scrisori de garanție, doar că zona nu este reglementată.
Trebuie aflat dacă acest IFN despre care ați scris are cu adevărat legătură cu banca din Franța sau dacă nu cumva este o țeapă”, continuă expertul.
Playresponsibly a trimis un set de întrebări pe mailul băncii, dar nu am primit răspuns.
Și anumiți operatori au scris entității financiare din Franța, pentru a afla dacă pot avea încredere în oferta din România, dar nu li s-a întors nimic pe mail.
Opacitatea Crédit Foncier nu ajută la lămurirea situației.
Specialistul nostru mai afirmă că o poliță normală, iar jocurile de noroc sunt un domeniu cu totul altceva decât normal, se vânde cu o sumă anuală de 1-2% din valoarea garantată.
La o valoare de 1.000.000 de euro, prețul real al poliței ar trebui să fie de cel mult 20.000 de euro.
Operatorii de păcănele ar fi plătit pentru garanția de neplată de 1.000.000 de euro un procent de 6%, adică 60.000 de euro. O sumă ieșită complet din tiparele asigurărilor.
În continuare, societățile de sloturi caută polițe pentru a-și elibera garanția, iar banii să poată intra în circuitul economic, nu să fie blocați la Trezorerie.
Asirom este cale să scoată un astfel de produs pe piață, destinat exclusiv jocurilor de noroc.