Furtună în lumea pariurilor sportive și a jocurilor de noroc din România, după ce un important operator care activează pe piața internă, Casa Pariurilor, a decis să întrerupă, aparent subit, contractul pe care-l avea în derulare cu Liga Profesionistă de Fotbal.
Compania era sponsorul principal al instituției care patronează Liga 1 la fotbal. Înțelegerea era valabilă până în 2026, iar agenția de pariuri se angajase, în urmă cu 3 ani, să achite suma de 2.250.000 de euro pe sezon. Renunțând la contract, Casa Pariurilor a forțat LPF să găsească de urgență un alt sponsor.
Casa Pariurilor face parte dintr-un concernul care, în România, deține și o altă casă de pariuri, Fortuna. Cele două au împreună cele mai multe agenții offline dintre toți operatorii care activează pe piața internă.
În cadrul concernului, Casa Pariurilor pare să fie „perla coroanei”, conform rezultatelor financiare. Multă vreme, Casa Pariurilor a fost pe locul 2 ca și cotă de piață, atât în online, cât și offline. Implementarea unui nou soft de pariuri ar fi dus la o reducere semnificativă a încasărilor.
Negocierile, în faza auditului
În prezent, grupul care deține Casa Pariurilor și Fortuna s-ar afla în negocieri cu gigantul 888sport, pentru a vinde cele două branduri deținute în România.
„Se negociază de două-trei luni. Acum, tratativele sunt în faza de audit. Rămâne de văzut dacă se vor concretiza. Nu de alta, dar 888 a dorit să achiziționeze în România și Netbet, dar părțile nu s-au înțeles.
Oricum, 888sport este puternic ancorată în România. Are 300-400 de angajați, cu birouri la AFI Cotroceni”, ne spune un important personaj din lumea pariurilor și a jocurilor de noroc.
Dacă tranzacția se va efectua, iar 888sport va achiziționa FEG, va deveni al treilea grup de gambling din Europa, după Flutter și Entain.
Ce se întâmplă cu contractul cu FRF?
În afară de LPF, Casa Pariurilor sponsorizează și cealaltă instituție-pilon din fotbalul românesc, FRF. În timp ce Fortuna și-a lipit imaginea de echipa națională, Casa Pariurilor s-a atașat de Liga 2. Parteneriatul cu federația scârțâie de mai mult timp. Deja, Casa Pariurilor a renunțat la Cupa României, pe care o sponsoriza, iar competiția a intrat, de la finalul lunii mai 2022, în portofoliul unei alte case de pariuri, Betano.
Nu există o comunicare oficială privind nerespectării contractului cu Liga și ruperea parțială a înțelegerii cu FRF, dar cauzele prăbușirii sunt cunoscute în piață. Diverse surse susțin că gigantul slovac Fortuna ar avea problemele, fiind forțat să ia decizia de a îngheța acțiunile în România. Iar măsura ieșirii din contractul cu liga are legătură directă cu frământările din firmă.
La prăbușirea acțiunilor Fortuna „ar fi pus umărul” și legătura cu o bancă din Rusia supusă sancțiunilor de Uniunea Europeană după începutul războiului din Ucraina. Numele acestui partener financiar este Privatbank, care are filiale în mai multe țări, inclusiv în Rusia și în Ucraina.
O altă cauză importantă ar fi dificultățile pe care le are în prezent Bursa din Cehia, după invazia rusească din 24 februarie. Este vorba despre o alunecare de proporții la nivelul indicilor economici. Fortuna este listată de câțiva ani la Bursă, iar prăbușirea acțiunilor i-a produs necazuri mari.
Peste 1.500 de agenții terestre
După fuziunea dintre Fortuna și Casa Pariurilor, operatorul ceh FEG a izbutit să adune sub o singură pălărie circa 1.500 de agenții pe tot întinsul țării. Casa Pariurilor se lăuda recent cu nu mai puţin de 750 agenţii la nivel naţional, iar aproximativ 90 se află numai în Bucureşti.
Fortuna Bet înregistra un număr de 810 agenţii la nivel naţional, în timp ce 170 dintre acestea sunt doar în Bucureşti. Pe locul 2 în această ierarhie se situează Superbet, care are în jur de 910 agenții, dintre care 130 sunt în București.
Patronul Penta Investments, la închisoare
Problemele Fortuna nu sunt noi. În urmă cu doi ani, miliardarul slovac Jaroslav Haščák, care conduce grupul Penta Investments, care în România deține un lanț de farmacii şi casele de pariuri Casa Pariurilor și Fortuna, a fost arestat pentru corupţie şi spălare de bani. Penta Investments Group este acţionarul majoritar al Fortuna Entertainment Group (FEG), operator ceh de pariuri sportive şi jocuri de noroc.
Potrivit Ziarului Financiar, Jaroslav Haščák, co-fondator Penta, a fost reţinut de poliţia slovacă şi acuzat de fapte de corupţie şi spălare de bani, în urma unui raid asupra sediului grupului din Bratislava. Penta Investments deţine casele de pariuri menționate și a cumpărat cel mai mare grup Pharma de România, ADPharma, care controlează farmaciile Sensiblu (reţeaua despre care presa a speculat în trecut că i-ar fi aparţinut Danei Năstase-soţia fostului premier Adrian Năstase).
Penta Investments are investiţii cu precădere în Europa de Est, în industria medicală, bancară, real estate şi aeronautică. Penta, pe care Haščák o dirijează împreună cu Mark Dospiva, are interese în Privatbanka și în lanţul de farmacii Dr. Max.
Compania plănuia să deschidă şi în România peste 418 farmacii sub noul nume, în 93 de oraşe din toată ţara, după ce grupul din Cehia a cumpărat 43 de farmacii Belladonna.
A făcut achiziții în forță în 2017
În 2017, operatorul a preluat în România companiile Bet Active Concept, Bet Zone, Public Slots şi Slot Arena de la Fortbet Holdings. Fortuna Entertainment Group este recunoscută drept cea mai mare companie care acţionează în domeniul pariurilor şi jocurilor sportive din Europa Centrală şi de Est, cu peste 6.200 de angajaţi. Asta după ce, în 2016, preluase fondul comercial al fostei case de pariuri Public Bet, numărul 2 pe piață în acel moment.
Imaginea Penta Group a fost atinsă şi de scandalul Gorilla, o afacere de corupţie care a izbucnit în Slovacia în 2012, descrisă pe larg la acea dată de Euractiv. Mai multe informaţii care descriau potenţiale practici corupte între politicieni şi companii au fost făcute publice, deşi se pare că erau cunoscute în mediul politic şi al jurnaliştilor cu câţiva ani înainte.
Punctul de vedere al companiei:
„În urma aparitiei, în data de 7 iunie, a articolului: "Înghițită de probleme, Casa Pariurilor ar putea fi cumpărată de 888sport. După LPF, rămâne și FRF fără sponsor?", Fortuna Entertainment Grup, deținător al brandurilor Fortuna și Casa Pariurilor, dorește să aducă mai multe precizări, în vederea unei informări corecte a cititorilor playresponsibly.ro:
- Fortuna Entertainment Group face parte din unul dintre cele mai puternice grupuri financiare din Europa Centrală și de Est (CEE): Penta Investments.
- Prezent în peste 10 țări europene, Penta Investments gestionează active de peste 12 miliarde euro, are peste 40.000 de angajați și a avut un profit net de peste 500 de milioane de euro în anul 2021.
- Penta Investments acordă tot sprijinul necesar consolidării și dezvoltării operațiunilor Fortuna Entertainment Grup, ca furnizor de servicii de top în domeniul pariurilor.
- Piața românească este una cheie pentru Fortuna Entertainment Grup și angajamentul nostru față de aceasta este unul pe termen lung.
- În acest sens, conducerea Fortuna Entertainment Grup evaluează permanent oportunitățile de pe piața românească și ia decizii de afaceri care să răspunda cel mai bine obiectivului pe termen lung al companiei: de asigurare a unei experiențe de joc responsabil de top apreciate de publicul român.
- În ce îl privește pe dl. Jaroslav Haščák, în luna august a anului 2021, toate acuzațiile aduse împotriva sa în Slovacia au fost retrase. În prezent el nu mai deține nicio poziție executiva în Penta Investments.
- Penta Investments are instituite, la nivel de grup și în cadrul tuturor companiilor membre, politici stricte de legalitate, etică și conformitate. Nicio entitate din grup și niciun angajat sau reprezentant al acestora nu fac obiectul unor cercetări penale în niciuna din țările în care suntem prezenți.
Vă mulțumim pentru deschidere și pentru interesul manifestat față de activitatea companiilor din Fortuna Entertainment Group pe piața românească”.