Playresponsibly a descoperit că portalul instanțelor de judecată este înțesat cu procese intentate de Club King, brandul de păcănele care gravitează în jurul lui Sandu Ghețu, foștilor săi colaboratori.
Stilul de a face afaceri al lui Ghețu este criticat de către cei care i-au ieșit în cale și care acum vor să-l demaște.
Oamenii se consideră trași pe sfoară, după ce ani la rând au făcut profit împreună.
Inventatorul Get's Bet și Club King i-a acționat în judecată pentru a recupera sumele pe care le datorează (cu tot cu penalizări).
Pentru unii, asta a însemnat prea mult. N-au mai avut de ales decât să meargă în faliment.
„Cămătărie cu acte”, au răbufnit oamenii contactați de redacție.
„Ne-a ținut agățați de el”
De câțiva ani, parteneriatul cu francize a fost scos în afara legii. În 2022, Sandu Ghețu a primit însă o gură de oxigen din exterior: pachetul majoritar al firmelor sale a fost cumpărat de Emma Capital.
La venirea fondului ceh de investiții, Ghețu le-ar fi cerut francizaților să ajungă la zi cu plata datoriilor acumulate în timp, pentru a putea prezenta noului cumpărător o situație curată și venituri cât mai mari.
Cum s-au acumulat datoriile este o poveste în care sunt amestecate naivitatea, oportunismul și complicități vinovate.
La început coolaboratorii, partenerii au semnat fără să crâcnească contractele băgate sub nas de Ghețu. Se așteptau să meargă împreună și la câștig, și la pierdere.
„Ne-a ținut agățați de el, să nu putem să semnăm colaborări cu alți operatori. Cum a făcut asta? Rostogolind datoriile.
Practic, nu puteai pleca, întrucât aveai să-i dai bani pe care trebuia să- produci tot cu el.
În lunile de vară, iunie, iunie, august, agențiile nu produceau bani cât să-i achităm taxele pentru aparate.
El ne păsuia și îi dădeam banii atunci când treaba mergea bine. Toamna plăteam o parte din datorie, dar nu totul, ca să putem rămâne și cu ceva profit.
Restul sumei o rostogoleam ca datorie. Iar datoriile s-au adunat în pandemie. Dacă ar fi plătit și el jumătate din chirii și dincelelalte cheltuieli, nu s-ar fi ajuns la datorii.
Când am deschis agențiile cu franciza Club King, Ghețu n-a investit nimic. Eu am plătit salariile angajaților și taxele pentru aparate. El doar mi-a adus aparatele în agenții și m-a lăsat să mă descurc”, spune un fost colaborator.
Pentru 40 de aparate împrăștiate în mai multe locații, taxa lunară pentru sloturi însuma peste 30.000 de euro.
Dădea asigurări că nu va activa clauza: de la 160.000 la 1.300.000 de euro în doi ani!
Iată un caz concret. Un francizat avea să-i achite lui Ghețu 160.000 de euro în 2022, când și-a făcut apariția Emma Capital.
S-au înțeles să treacă datoria separat și să meargă mai departe (din 2022, piața sloturilor a început să scadă, iar clienții au migrat spre online).
În acest timp, Ghețu dădea asigurări că nu va activa clauza din contract prin care datornicii au de plătit penalități de 1% pe zi.
Astfel de asigurări (că nu activează clauzele periculoase din contract) au primit și cei de la Andy Betting, caz prezentat AICI, în primul episod.
În 2024 a fost detonată bomba: Ghețu i-a arătat trimis francizatului un mail în care i-a pus în vedere că are să-i achite suma de 1,3 milioane de euro!
De la 160.000 de euro în 2022, în doi ani, paguba a devenit aproape de 10 ori mai mare, după aplicarea penalităților! A urmat, logic, falimentul societățiilor francizatului, 5 la număr.
„Dacă nu voia cu adevărat să pună penalități, putea executa suma în 2022. A așteptat până în 2024, pentru ca aceasta să crească”, acuză partea afectată.
În timpul colaborării, ca să nu-i piardă pe francizați (aceștia puteau accesa alte oferte de pe piață), Ghețu îi ținea „încurați” prin rostogolirea datoriilor, întăresc foștii parteneri.
Era cu certitudine un mod de lucru urmărit de Ghețu, susțin aceștia. Fără agenții-partenere, probabil că Emma Capital nu i-ar mai fi cumpărat afacerea. Așa cred respectivii că s-a folosit Ghețu de ei.
Contactat pe mail și pe telefon, Ghețu refuză în continuare să-și precizeze punctul de vedere.
Într-un episod viitor, Playresponsibly va dezvălui numărul record de procese (de ordinul sutelor) pe care Cemarbet și celelalte firme care gravitează în jurul „satelitului” le au în instanțele civile.