Agenţiile de pariuri Fortuna diminuează ilegal câştigurile persoanelor care apelează la pariuri sportive şi utilizează schema de joc “Pariu şansă”, acuză jurnalistul Ovidiu Zară, care a prezentat cazul către Playresponsibly.

Legislaţia privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc prevede că fiecare casă de pariuri autorizată are un regulament de joc aprobat de Comitetul de supraveghere al Oficiului Naţional de Jocuri de Noroc (ONJN). Mai mult, cadrul legal prevede că orice modificare a Regulamentului unei case de pariuri este aplicabilă participanţilor la joc numai după aprobarea acesteia de către Comitetul de supravegherea al ONJN.

Regulamentul Fortuna, actualizat la data de 23 ianuarie a.c. şi publicat pe portalul efortuna.ro, prevede, în cazul “Pariului şansă”, modalitatea în care un jucător care a introdus un bilet de pariuri simplu, dar a ratat un meci, poate beneficia totuşi de un câştig:

“Pariul şansă îţi oferã posibilitatea ca, în cazul în care ai plasat în agenţie un bilet simplu ce a fost validat ca fiind necâştigător, să ţi se returneze, totuşi, un câştig!

Pentru ca un bilet de pariuri să devină Pariu şansă este necesar să îndeplinească simultan următoarele condiții:

@ să fie un bilet care conţine cel puţin 11 evenimente
@ un singur eveniment de pe bilet să fie pierzător;
@ cota minima a fiecărui eveniment de pe bilet să fie de 1.30
@ biletul să nu conţină selecţii din oferta PLUS

Astfel, vei câştiga 10% din câştigul potenţial de pe bilet, împărţit la cota meciului care a fost pierdut”.

Totodată, Fortuna prezintă detaliat pe site-ul său şi modalitatea în care se calculează câştigul la Pariul şansă: “De exemplu, dacă aveai un câştig potenţial de 500 de lei şi ai pierdut un singur meci din cele 11 alese, iar acel meci avea cota 2.00, vei câştiga 10% din 500 împărţit la 2.00, adică 25 de lei”. (n.r. – 500 : 2 x 10%)

Deşi Regulamentul Fortuna aprobat de ONJN este clar, la agenţii, modalitatea de calcul a câştigurilor potenţiale oferite pariorilor care utilizează sistemul „Pariu şansă” este diferit. Adică, în detrimentul jucătorilor!

Mai pe şleau, sumele plătite de Fortuna pariorilor care care au câştigat cu schema “Pariu şansă” sunt diminuate ilegal!

Dovadă stă un bilet jucat de un bucureştean, chiar Ovidiu Zară, la o agenţie Fortuna din Sectorul 4 al Capitalei, în data de 19 februarie a.c.

Respectivul bilet de pariuri sportive întrunea toate condițiile unui bilet care întrunea toate condițiile unui “Pariu şansă”: biletul să nu conţinea selecţii din oferta PLUS, avea 13 evenimente sportive şi cota minimă a fiecărui eveniment a fost de peste 1.30.

Câştigul potenţial al respectivului bilet era de 2.659,24 lei.

Deşi ghinionul a făcut ca unul dintre cele 13 evenimente bifate de jucătorul respectiv să fie pierdut (meciul FCSB – U Craiova), totuşi, jucătorul beneficia de câştigul oferit de schema “Pariu şansă”.

Cum evenimentul pierdut avea o cotă de 1.39, conform regulamentului Fortuna jucătorul trebuie să încaseze 10% din câştigul potenţial de pe bilet, împărţit la cota meciului care a fost pierdut.

Un calculul matematic arată foarte clar că acesta trebuie să primească suma de 191,31 lei (2.659,24 : 1,39 x 10%).

Numai că în momentul în care s-a prezentat la agenţia Fortuna unde jucase pentru a-şi încasa câştigul, după verificarea biletului de către operator, jucătorul a sesizat că softul indica că a câştigat o sumă cu 49,65 de lei mai mică decât cea cuvenită. Adică nu 191,31 lei, ci doar 141,66 lei!

Aşa cum era normal, jucătorul a apelat la call-centerul Fortuna pentru a cere explicaţii în legătură cu modul de calcul al câştigurilor prin schema “Pariu şansă”. Aşa cum era aşteptat, operatorul call-center i-a repetat ceea ce era scris în regulament: “Câştigul la pariul şansă este de 10% din câştigul potenţial de pe bilet, împărţit la cota meciului care a fost pierdut”.

Însă, atunci când a oferit seria biletului său şi a cerut explicaţii cu privire la diminuarea ilegală a câştigului, operatorul nu a avut niciun comentariu şi l-a îndrumat să se adreseze în scris companiei.