Evenimentele se rostogolesc în ritm amețitor în învolburata piață a jocurilor de noroc din România, care a suferit recent un șoc prin creșterea până la 40% a impozitelor de către guvernanți, dar care, totodată, privește cu popcornul în poală la lupta pentru putere de la vârful ONJN.

Cea mai recentă informație privește o firmă importantă de metrologie din domeniul jocurilor de noroc, SC REGIO METRO CERT S.R.L, care a reclamat autorităților statului că este hărțuită de fosta conducere a Oficiului pentru Jocuri de Noroc, care i-ar fi oprit abuziv activitatea pentru o lună și jumătate.

În total, sunt 5 firme de acest profil care, împreună cu Biroul Român de Metrologie, manevrează o piață de circa 60.000 de păcănele (neoficial, ar fi 90.000 de aparate slot machines în toată țara). Iar fiecare companie încearcă să-și scoată din joc concurentul.

Procurorii, avertizați de compania REGIO, anunță că a dispus începerea urmăririi penale cu privire la comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, fiind vizați oamenii care au închis temporar compania pe motiv că nu ar fi avut în regulă toate avizele necesare pentru a face activitatea de metrologie.

Deocamdată, încă nu apar numele persoanelor vizate de urmărirea penală, dar șeful instituției era, la vremea respectivă, Alin Teodor, ajutat de șeful său de cabinet, Dan Ghiță, ambii plecați între timp din instituție. În acest moment, scriu procurorii, „se administrează probe în vederea aflării adevărului cu privire la faptele și împrejurăririle cauzei, precum și la autorii acestora”.

Concret, fosta conducere de la ONJN a suspendat pentru o perioadă activitatea celor de REGIO. Rivalii, adunați în perioada martie 2021-iunie 2022 în fruntea bucatelor la ONJN, au reclamat că în spate firmei REGIO s-ar afla Odeta Nestor, fosta șefă la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) în intervalul 2014-2017, și au căutat să o „tragă pe dreapta”. Fiind vorba despre sume de ordinul milioanelor de euro, se bănuiește că banii făcuți de REGIO s-au scurs în buzunarele mai-marilor din București, fiind greu de crezut că au rămas toți într-o cămară obscură dintr-un sat doljean.

Afacerea familiei Voinea

REGIO este o companie aflată în mică localitate din Dolj. Firma a dat o lovitură financiară de ordinul zecilor de milioane, după ce a obţinut licenţa pentru măsurarea aparatelor de jocuri de noroc, existând suspiciunea că acreditarea nu avea nicio legătură cu domeniul. Cazul a fost prezentat într-un articol de pe portalul gazeta-olteniei.ro.

REGIO are sediul în satul Pieleşti, judetul Dolj, acolo unde s-a născut fostul fotbalist Ion Geolgău și unde se află una dintre reşedințele lui Remus Voinea, personaj cu un trecut infracţional. De meserie inginer mecanic, Voinea a fost condamnat în 1998 la doi ani şi jumătate de închisoare pentru contrabandă cu ţigări.

Condamnarea l-a împiedicat să administreze afacerile familiei până în 2014, când a obţinut reabilitarea judecătorească. Până atunci, companiile sale au fost înscrise pe numele socrilor, soţiei şi ale celor doi fii, Alexandru, respectiv, Andrei. Primul, Alexandru Voinea, a înfiinţat şi REGIO METRO CERT pe 29 mai 2012, când avea doar 22 de ani, și de atunci a rămas în firmă.

Sandu a cooptat-o pe Odeta

În schimb, fiul cel mic al lui Remus Voinea, Andrei, a fost asociat în altă afacere a familiei, Metroreal SRL, fiind angajat, în același timp, și la RENAR, organism de evaluare naţională care certifică, prin acordarea sau ridicarea de licență, o astfel de companie. RENAR trebuie să vegheze dacă o companie foloseşte corect acreditarea. Practic, Asociaţia Română de Acreditare (RENAR) este instituţia care face jocurile pe piaţa analizelor tehnice şi aparatelor de măsură, la un loc cu ONJN.

Un alt personaj din Craiova, Mihai Daniel Sandu, angajat al lui Remus Voinea, a înfiinţat în 2016 o firmă nouă, cu un obiect identic de activitate, SMD Metrology SRL, care se ocupă tot de analize tehnice. În august 2017, Sandu a cooptat-o în afacerea de metrologie pe Odeta Cristinela Nestor, fosta preşedinte de la ONJN, funcție cu rang de secretar de stat. Odeta Nestor își terminase mandatul la ONJN, instituţia care controlează, supraveghează și reglementează piaţa jocurilor de noroc, autorizând operatori de pariuri sportive, cazinouri sau păcănele.

REGIO a obținut licenţa pentru a putea certifica aparatele de jocuri de noroc pe 30 ianuarie 2018, a doua zi după numirea Guvernului Dăncilă. A obţinut licenţa chiar de la Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN).

Măsoară și ia bani până în 2028

Conform datelor din dosarul de licenţiere al REGIO, serviciul juridic din cadrul ONJN ar fi dat, inițial, aviz nefavorabil. Compania a primit, în cele din urmă, dreptul să măsoare şi să certifice aparatele de jocuri de noroc timp de 10 ani, până pe 30 ianuarie 2028.

În acel an, încasările companiei au crescut de 4 ori faţă de 2017, la aproape un milion de euro. În 2019, REGIO şi-a dublat încasările, atingând un nivel de aproape două milioane de euro.

REGIO, sancționată de noua conducere a ONJN

Odeta Cristinela Nestor, indicată ca fiind parte, prin interpuşi, în grupul Metroreal, firmă care câstigă milioane de euro din contractele pentru analiza tehnică de la companile de jocuri de noroc, are o relație cu directorul general Tudor Simota, un fost ofiţer de la BCCO Arad, care are pe traseul profesional funcție și la Loteria Naţională. Acum, este funcționar la ONJN, dar, pasager, a fost președintele instituției, în perioada 16-20 iunie 2022.

În martie 2021, la ONJN a sosit o altă conducere (Alin Teodor președinte, Mihail Pocora vicepreședinte și Dan Ghiță consilier - șef de cabinet al președintelui), cu care funcționarul Simota a intrat în coliziune. Pe 30 august 2021, Direcţia de Control a sancţionat REGIO pentru o situaţie în care sigiliile aplicate şi rapoartele emise nu au fost conforme cu realitatea.

În urma sancţionării, direcţia condusă de Tudor Simota a fost acuzată de adversari că trebuia să propună suspendarea licenţei, lucru care nu s-a întâmplat. Simota se apără spunând că nu avea atribuțiuni pentru a trimite controlul pe capul celor de la REGIO. Odeta Nestor deţine în prezent poziţia de preşedinte al Asociaţiei Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanţă (AOJND).

Iar REGIO a decis să le facă plângere penală celor care au dispus sancționarea companiei, acțiune aflată în plină desfășurare.

Atât de bine merge îi merge firmei REGIO, încât compania a obținut locul 1 în Top Afaceri România, județul Dolj, pe domeniul „activități de arhitectură si inginerie; activități de testări și analiză tehnică”.

Remus Voinea: „E război personal între doamna Odeta Nestor și Dan Ghiță”

Playresponsibly a stat astăzi de vorbă cu Remus Voinea, cel care conduce din umbră firma REGIO, căci în acte este fiul său, Alexandru. Recunoaște că se știe cu Odeta Nestor, iar celălalt copil al său, Andrei, farmacist de meserie, a fost angajat la RENAR („doar ca șofer, ce putea să facă din poziția respectivă?”), în timp ce activa și la o firmă care era certiticată de respectiva instituție.

Firma REGIO funcționează legal, plătește taxe. În loc să construim... Cum să nu ia firma locul 1, dacă suntem două firme într-un județ cu același cod CAEN? Unii ies primii, alții - pe locul 2! Da, e adevărat că am fost condamnat în 1997-1998 la închisoare, dar asta nu are legătură cu firma REGIO. Am deranjat concurența, asta s-a întâmplat. O firmă de afară, BMM, sunt concurenta principală pe această piață. E firmă mare, de nivel mondial, și vrea să ne scoată de pe piață, pe noi, cei din România. Acum, e un război personal între doamna Odeta Nestor și Dan Ghiță, despre asta este vorba. Suntem 5 firme care facem metrologie pentru astfel de aparate, în toată România, iar asta este lupta pentru putere”, spune Remus Voinea.

Dan Ghiță, cel indicat de Voinea, este acum președintele asociației Rombet, după ce a activat o vreme ca și șef de cabinet al fostului președinte de la ONJN, Alin Teodor. A demisionat din funcție înainte ca premierul Nicolae Ciucă să-l schimbe pe Alin Teodor cu Tudor Simota. Apoi, prim-ministrul a făcut rocada între Tudor Simota și Mihail Pocora, care este actualul președinte, cu statut de interimar. Zilele trecute, Simota a acuzat că gașca Teodor-Ghiță a urmărit să dea un „tun” la păcănele.

Ghiță, plătit în trecut de REGIO. „Avea om unde se apăsa pe butoane în cealaltă firmă”

Remus Voinea spune că Dan Ghiță a fost plătit în trecut de către REGIO, având un contract în valoare de 1.000 de euro pe lună. Dar, între timp, „lanțul de iubire” s-a rupt, iar când a ajuns consilier la ONJN, a căutat să îi scoată de pe piață pe cei de la REGIO, susține firma cu sediul din Pielești.

„Ghiță era colaborator la BMM. În 2019, era nemulțumit de poziția lui în această firmă. El i-a adus în România pe cei de la BMM, dar a fost privit tot timpul ca un caloborator. Și-a plantat o persoană, un anumit Vlad, la comenzi, unde se apăsa pe butoane la acea firmă. Fiind nemulțumit de statutul în cadrul firmei, în anul 2019, care a fost cel mai OK pentru noi, fiind înainte de pandemie, ne-am așezat cu el la masă și ne-a propus să vină colaborator la noi pentru o perioadă de timp, demonstrându-ne că aduce clienți spre noi. Ăsta a fost mesajul.

Am avut un contract încheiat cu firma Glonț, chiar așa se numea, o firmă-paravan de-a lui, în care se afla o rudă. I-am dat 1.000 de euro pe lună, ca să aducă noi clienți. Că s-a lăudat că în firma cealaltă are pe un tip care face comenzi, care, în fine... Am plătit prin bancă, există contract înregistrat. El a încasat banii. Până în luna iunie, când ne-am dat seama că nu face nimic. N-a adus niciun client nou. I-a fost teamă de ceilalți, pentru care luptă (n.r. - BMM). Am rupt contractul respectiv în iunie și de acolo el a început tăvălugul împotriva noastră. El iscă tot acest...Toată lumea își vede de treabă, el caută să zgârme, ca să creeze ceea ce vrea să creeze, nu comentez treaba asta”, a specificat Voinea.

Punctul de vedere al lui Dan Ghiță:

„Am avut multe contracte de consultanță. Nu pot vorbi despre sumele încasate. Pot spune doar că, atunci când m-am dus șef de cabinet la ONJN, m-am suspendat din toate funcțiile și am renunțat la toate colaborările”.