Nici n-a intrat în vigoare legea Simonis, care obligă operatorii să elimine aparatele slot machine din localitățile cu populație mai mică de 15.000 de oameni, că unii, cei care știu că nu se pot încadra în prevederile noii legi, deja au identificat posibile portițe de salvare.
La dosarul care ajunge astăzi pe masa Comitetului de Supraveghere, fiecare firmă care solicită autorizații pentru aparate trebuie să atașeze o adresă care să demonstreze că va opera în regiuni permise de noua lege, după cum arătam AICI.
Astfel, primăriile din sate și comune au început să emită adeverințe care le atestă „capacitatea” localității. Doar că unele nu corespund realității și sunt tentative de a ocoli prevederile legii, comise cu mâna murdară a primarilor.
Fals în acte?
Playresponsibly a intrat în posesia unei astfel de adrese, document plecat de la comuna ilfoveană Gruiu, care apare în documentele oficiale cu o populație de sub 10.000 de locuitori.
Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Gruiu se ridică la 7.586 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 7.412 locuitori.
La Gruiu, dacă se aplică legea, păcănelele nu mai au voie să existe dincolo de ziua de 28 aprilie, când legea urmează să intre în vigoare.
Dar, subînscrisă unei regiuni mai mari, județul Ilfov, comuna poate „oferi” cifra de care are nevoie un operator de păcăne ca să nu-și arunce sloturile și să-și vadă nestingherit de afacere.
De asta s-a ocupat Primăria: i-a oferit agentului economic hârtia de care avea nevoie, lăsând în urmă un miros adânc de corupție. Despre corupție în primării scria Playesponsibly AICI, ca una dintre posibilele consecințe ale legii.
„Adeverim prin prezenta că UAT Comuna Gruiu face parte din UAT Județul Ilfov, care județ a avut la ultimul Recensământ al Populației și al Locuințelor din anul 2021, un număr de 542.686 de locuitori.
Eliberăm prezenta spre a servi SC Neagu 93 Impex SRL pentru declarare punct de lucru”, se specifică în adresa emisă pe 22 aprilie cu care compania SC Neagu 93 Impex SRL încearcă să fenteze „legea Simonis”.
Actul poartă semnătura primarului Ion Samoilă și pe cea a secretarului general Costin Dobre.
Situația este aberantă și rămâne de văzut dacă gogomănia va trece de analiza Comitetului de Supraveghere, la ședința programată astăzi.
Edilul ilfovean Ion Samoilă, incompatibil și pus pe revoluții agrare
Edilul din Gruiu, cel cu care societatea comercială respectivă dorește să comită nelegiuirea, are multe bube în palmares.
Este „ștampilat” PNL și a fost pus la zid de Agenția Națională de Integritate, care i-a stabilit statutul de incompatibil.
„Cu multe mandate la activ, primarul liberal Samoilă a intrat în atenția celor de la ANI pentru prima oară în 2012, când nu a putut justifica suma de 82.000 euro.
La momentul respectiv, Agenția Națională de Integritate a cerut comisiei de specialitate de la Curtea de Apel București să facă verificări suplimentare, de unde s-a constatat că Samoilă nu putea aduce documente legale cu privire la sursa veniturilor sale. De unde și incompatibilitatea.
Dincolo de situația aberantă a incompatibilității lui Ion Samoilă, cel ce-și dorește cu atâta ardoare să continue să primească salariu de la primăria din Gruiu, aflăm că afacerile se fac în familie.
Mai exact, motivul pentru Samoilă are parte de atât de multă susținere din partea colegilor liberali, poate fi și faptul că ginerele acestuia, Baicu Nicolae-Valentin, se află, la rândul său, pe cai mari, mai exact pe poziția a 15-a a listei pentru CJ-ul județului”, arăta, în 2020, Ziarul de Investigații.
„Un primar dintr-o comună ilfoveană face legea funciară în localitate, punând bețe în roate fermierilor și obligându-i să aducă la Primărie toți proprietarii de terenuri agricole cu care au încheiat contracte de arendă.
Legislația stipulează clar care sunt condițiile de înregistrare legală a unui contract de arendă, iar acțiunea primarului Ion Samoilă din Gruiu depășește litera legii”, consemnează și agrointel.
Portalul cu profil agricol titra în 2022 că primarul a luat comuna pe persoană fizică.
Cât privește Neagu 93 Impex SRL, compania favorizată de adeverință, este o firmă care îl are asociat unic pe Eugen Neagu, iar ca administrator - pe Constanța-Luiza Neagu.
Redacția a contactat prin e-mail Primăria Gruia, care a răspuns astfel:
„Având în vedere solicitarea dumneavoastră înregistrată la Primăria comunei Gruiu sub nr. 3712/25.04.2024, avem următoarele comentarii:
1. De unde din conținutul adeverinței la care faceți referire rezultă că instituția noastră ajută firma SC NEAGU 93 IMPEX SRL să „fenteze Legea”?
2. Ce considerați fals în conținutul adeverinței nr. 3582/22.04.2024?”.
Redacția face un scurt comentariu referitor de răspunsul primăriei, unul nespecific unei instituții de stat (se răspunde la niște întrebări cu alte întrebări).
Hârtia a fost emisă într-un context cunoscut, cel al apariției legii care limitează prezența păcănelelor. Așadar, nespecificând cifra populației din Gruiu, putem vorbi despre o minciună prin omisiune.
O confirmare a faptului că s-a intenționat ducerea în eroare a unei alte instituții (ONJN, în acest caz) este oferită de faptul că, dacă ar fi vrut să afle numărul de locuitori din județul Ilfov, societatea respectivă s-ar fi adresat autorităților respective, nicidecum Primăriei Gruiu.
Așadar, oficialitățile comunei în cauză ar fi trebuit să specifice în adeverință cifrele din propria ogradă, nicidecum să facă referire la un alt UAT.