Patru angajați ai Corpului de Control al Prim-ministrului, organism care funcționează în subordinea premierului Nicolae-Ionel Ciucă, au intrat astăzi în sediul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), instituție aflată în directa subordonare a Guvernului României.

Premierul Ciucă a trimis Corpul de Control după neregulile reclamate de directorul general al ONJN, Tudor Simota (care funcționează ca un ghimpe în instituție, dar și ca un avertizor de integritate), precum și după dezvăluirile apărute în presă.

/////////////////////////////

ACTUALIZARE 15:40. Comunicatul primit de la Biroul de presă al Guvernului:

În conformitate cu Planul de control aferent anului 2022, în baza Ordinului nr. 76/06.09.2022 emis de Secretarul de stat, Șeful Corpului de control al prim-ministrului, a fost declanșată o acțiune de control la ONJN cu următoarele obiective:

1.  Verificarea ocupării posturilor prin concurs, detașare/transfer în cadrul instituției, în perioada controlată;

2.  Verificarea respectării prevederilor legale a organizării și funcționării Comitetului de Supraveghere, constituirea procedurilor interne de lucru, gestiunea resurselor instituției și legalitatea achizițiilor de bunuri și servicii;

3.  Verificarea respectării prevederilor legale și a normelor interne cu privire la autorizarea, inspecția, controlul și supravegherea activității din domeniul jocurilor de noroc;

4.  Alte aspecte considerate relevante de către echipa de control desprinse din derularea activității de control, cu aprobarea scrisă a secretarului de stat.

//////////////////////////////////

Ciucă n-a uitat că i s-a întors mâna la spate

Playresponsibly a scris că noul conducător (vicepreședintele Mihail Pocora a primit atribuțiuni de președinte) vrea să direcționeze o sumă importantă, aproximativ 5.300.000 de euro, bani strânși la Trezorerie și destinați pentru a face programe de prevenție a adicțiilor la jocurile de noroc, către clientela de partid, mai exact sociologului Mirel Palada.

De altfel, neregulile sunt mai multe și mai mari la ONJN. Același Simota, într-un interviu exclusiv pentru Playresponsibly, a spus cu subiect și predicat că fosta conducere a instituției, din care făcea parte și Pocora, a urmărit să dea un tun la „păcănele”, reclamând presupusele infracțiuni pe scară ierarhică. Conducerea ONJN este numită exclusiv politic, fiind schimbată ori de câte ori se modifică partidele aflate la guvernare.

După ce a aflat ce se întâmpla la ONJN, premierul Ciucă l-a numit pe Simota președinte, dar l-a revocat la doar câteva zile distanță, se pare la presiunile „senatorului păcănelelor”, liberalul Liviu Voiculescu, cel care își impusese fosta conducere, alcătuită din președintele Alin Teodor, vicepreședintele Mihail Pocora („alipit” pe parcus), secretarul general Teodor Godeanu și din consilierul Dan Ghiță (șeful de cabinet al președintelui).

Programul lui Pocora, dat peste cap

Mihail Pocora, vicepreședintele cu atribuțini de președinte la ONJN, și-a schimbat programul zilei de astăzi, pentru a le oferi „oaspeților” veniți pe neașteptate documentele solicitate.

Pocora era astept la Entertainment EXPO Arena, expoziție a producătorilor de păcănele găzduită de Romexpo. Din motive obiective, a onorat invitația organizatorilor abia după-amiază.

Corpul de Control al Prim-ministrului intră în acțiune ori de câte ori la o instituție aflată în subordinea Guvernului sunt bănuieli că se derulează activitățile ilegale.