Redacția Playresponsibly a fost contactată zilele trecute de un bărbat din Cluj, Răzvan Andone, cu mari probleme privind dependența de jocurile de noroc, revoltat că legea auto-excluderii, promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 28 noiembrie 2022, este batjocorită de anumiți operatori, în goana lor nestăvilită de autorități după căpătuială.
Legea inițiată de parlamentarul liberal Florin Roman a avut ca punct de plecare cazul unui jucător aflat într-o situație asemănătoare cu cea care-l domină pe Răzvan (situație prezentată pe în detaliu, de-a lungul a câtorva episoade, de Playresponsibly - AICI, un episod).
Cum încă nu are norme de aplicare, legea este interpretată arbitrar. Unii operatori acceptă în primă fază auto-excluderea solicitantului, apoi, șmecherește, bagă sub nas jucătorilor declarații pe proprie răspunde care îi readuc pe aceștia la mesele de joc din săli și din cazinouri.
17.000 de euro pierduți în câteva luni
Răzvan, 40 de ani peste câteva luni, ne-a apelat luni, 6 martie, la două zile distanță după ce tocmai câștigase o sumă frumușică de bani și, la momentul respectiv, pornise într-o nouă cursă. Lucrează ca șofer de TIR și străbate toată Europa, dar banii adunați cu efort și-i face praf când se întoarce acasă.
Omul a sunat mai întâi la ONJN, ca să reclame faptul că nu i-a fost acceptată auto-excluderea, îngreunându-i procesul de vindecare, dar s-a lovit de opacitatea instituției statului. A apelat la mass-media, revoltat că autoritățile și-au abandonat misiunea de protejare a propriilor cetățeni.
În cazul lui Răzvan, după un câștig, sentimentul de jenă i-a luat de mult locul celui de fericire. „Sâmbătă (n.r. - 4 martie) am câștigat suma de 7.000 de lei la jocuri de noroc și-mi era rușine de oameni, când am ieșit din bar.
La Casa Pariurilor și la Public Bet (n.r. - preluată între timp de Fortuna: Casa Pariurilor și Fortuna aparțin grupului Fortuna Entertainment Group - FEG) nu te exclud. Voiam să-mi iau licență de taxi, așa că am scos 5.000 de euro din cont. În ianuare am scos banii ăștia. În jurul datei de 15. Nu m-au ținut două zile și jumătate. I-am pierdut pe toți. De-a lungul timpului, am pierdut sute de mii de euro.
Din noiembrie anul trecut, am jucat la jocuri de noroc 15-17.000 euro. Nu mă mai interesa că pierd sau câștig. De pe internet sunt auto-exclus, joc doar la case terestre. Circuitul e așa: mă duc la muncă și stau săptămâni la rând și dorm în TIR. Mai joc și afară, dar nu mult. Joc 100 de euro, suma e pistol cu apă. Când sunt însă în țară, îi joc pe toți. Iau bani împrumut și mă întorc la muncă, pe TIR.
„Nu vreau să câștig, vreau să-i termin repede și să plec de-acolo”
Casa Pariuri și Public Bet refuză să mă auto-excludă, a râs fata aia de mine, când i-am cerut asta: du-te, mă, copile, de-aicea. Care au tratat problema serios, dintre cazinouri, sunt Las Vegas, Baum, și după, ce m-am certat cu ei, cei de la Seven. 777 m-a auto-exclus pe viață din prima. Nici n-au întrebat de ce. La unii, te auto-excluzi, iar când ai bani mergi și scoți auto-excluderea. Poți face declarație pe proprie răspundere și revii în circuit. Cu ce te ajută aia?
La Baum au tratat problema foarte serios, se cere buletinul la intrare. La Las Vegas, cineva mi-a zis că nu se mai cere buletinul. La Casa Pariurilor, n-au vrut să-mi facă auto-excludere, era în perioada în care mi-am făcut creditul de 5000 de euro, iar în două zile am pierdut toți banii.
La alte săli, le-am dat copie după buletin și aveau un formular-tip de la Guvern. L-au printat, l-am completat, la unele era vorba despre excludere pe maximum 5 ani, iar la altele – pe viață. M-am auto-exclus pe viață, unde am putut.
Oricum, consider că este o nerușinare să ceri dependenților să umble din cazino în cazino, ca să se auto-excludă. Ar trebui făcută o baza națională unde saă te poți auto-exclude de la tot.
La casele care nu mi-au acceptat auto-excluderea, fetele respective ziceau că nu știu nimic de lege, au sunat managerul, niciun răspuns. De la 1 ianuarie, am băgat vreo 9.000 de lei la Casa Pariurilor. Simplul fapt că mă joc... Mi-e rușine să dau ochii cu prietenii mei. Nici nu vreau să câștig niciodată, vreau să-i termin repede și să plec de-acolo. Să pun pe miză maximă și să plec. Momentul de linișie sufletească este după joc, când nu se mai poate face nimic”.
Decis să dea statul în judecată și să lanseze petiția „afară cu sălile de joc din cartiere”!
Răzvan este foc și pară pe autoritățile care au eșuat în privința respectării contractului social: „Vreau să dau statul român în judecată. Frustrarea mea a început când au batjocorit legea asta. Am prins speranță, când am aflat despre existența ei. Eu m-am născut ca generație de sacrificiu. La școală, peste tot... Ne spuneau că ne-au schimbat programa școlară căci suntem generație de sacrificiu, peste tot am fost numai de sacrificiu. Pentru faptul că au batjocorit lumea, vreau să strâng câțiva oameni și să dăm statul în judecată.
Cine a depus amendamentele alea, nu cumva trebuie să plătească penal? Ei și-au luat șpaga! O sală de jocuri face 30-50.000 de euro pe lună și sunt câte 20 pe câte un cartier. Deci, bani de șpăgi sunt!
Eu aș vrea să nu mai văd nicio sală în cartier. Pe noi ne-a întrebat cineva, când au umplut cartierele cu săli de jocuri? Ne-au întrebam cum să ne auto-gospodărim? Ne umplem de farmacii și de săli de jocuri de noroc. Vreau să deschid o petiție, afară cu jocurile din cartiere! Șantajează Guvernul că dau locuri de muncă. Ce locuri de muncă sunt alea? N-aș lucra într-un astfel de loc, dacă aș fi fată... Ca să ce? Ca toți libidinoșii ca mine să le facă complimente?
Eu nu mai am multe speranțe. Nu pentru mine fac asta, ci pentru cei care sunt mici acum, au 14-15 ani, cât aveam eu când m-am apucat de fumat și de jucat în sală de jocuri. Eu m-am săturat să spun că sunt un om slab, dar sunt îmbolnăvit de autoritățile statului. Nu pot să-mi fac o relație, nimic”.
ONJN și Casa Pariurilor ridică din umeri
Redacția i-a cerut lui Răzvan să indice cu precizie agenția Casa Pariurilor din Cluj care nu a vrut să-l auto-excludă, pentru a putea despica firul cazului.
„Este vorba despre agenția de pe Tribunul Vlăduțiu. Am fost de 3 ori să întreb, angajatele ar putea confirma. De fiecare dată, am fost cu un prieten care trece prin aceleași lupte ca și mine.
Pe 18 ianuarie am sunat la ONJN, să întreb cum ar trebui să procedez, în cazul în care refuză să mă auto-excludă. Mi-au zis să fac o sesizare, dar nu am mai făcut. Mi s-a spus că au probleme cu ei și, dacă fac sesizare, vor trimite agenți să verifice”.
Redacția a contactat Casa Pariurilor, sponsor al FRF, pentru un punct de vedere, pe formularul de pe site, pe e-mail și pe rețelele de socializare. A venit același răspuns: „Dorim să vă informăm că, din motive de securitate, nu putem oferi informații în acest sens, dar domnul ne poate contacta la numărul de telefon 031 9884”.
Playresponsibly a cerut și părerea ONJN. Șeful instituției susține că nu poate interveni în regulamentele interne ale operatorilor, fiecare aplicând, momentan, legea după bunul plac. „Nu știu cum sunt ei... N-am de unde să știu cum au fiecare regulamentele”, a fost reacția lui Silviu Pocora, președintele interimar al ONJN, când a fost confruntat cu cazul de la Cluj.